Kurczak z makaronem i kapustą
Kurczak z makaronem i kapustą
Przygotowanie
- Mięso oczyszczamy i przyprawiamy z każdej strony (solą, pieprzem i papryką)
- Na patelni grillowej rozgrzewamy połowę tłuszcz
- Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 6-7 minut z każdej strony
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
- Kapustę i cebulę drobno kroimy
- Mięso kroimy (lub rwiemy) na paski
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy z powrotem do garnka
- Dodajemy 1/6 tłuszczu, mieszamy i odstawiamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i olej)
- Wrzucamy czosnek, imbir oraz cebulę i podsmażamy przez ok. 30 sek.
- Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając
- Dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz kapustę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy makaron i smażymy przez ok. 4-6 minut
- Dolewamy sos ostrygowy i całość dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (150 g)
- Makaron Tagliatelle (120 g)
- Pomidor koktajlowy (60 g)
- Groszek zielony (25 g)
- Seler naciowy (25 g)
- Rukola (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Curry z kurczakiem po tajsku
Cebulę obieramy i kroimy w piórka Mięso kroimy w paski W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 5 minut Dodajemy pastę curry i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając Dodajemy…
WIĘCEJ >Kotlety cielęce
Czosnek obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w kostkę Seler kroimy na kawałki Mięso kroimy w plastry (ilość plastrów taka jak ilość porcji) W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy warzywa oraz przyprawy (liść…
WIĘCEJ >Wątróbka z kurkami
Kurki płuczemy, obcinamy nóżki i podduszamy z cebulką na połowie smalcu gęsiego. Ściągamy z ognia kiedy cebulka się zeszkli. Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki. Dusimy na drugiej połowie smalcu około…
WIĘCEJ >Wołowina z wieprzowiną w cieście
Mięso (łopatkę) kroimy w kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy Seler kroimy na kawałki Marchew obieramy i kroimy w kostkę Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu Wrzucamy mięso (łopatkę) i smażymy przez…
WIĘCEJ >