fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak z orzechami pekan

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c016baaad-8398-4bdf-a1e5-c2aaf5f007f3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak z orzechami pekan

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z zieleniną
  • Orzechy wrzucamy do malaksera i drobno siekamy, a następnie przenosimy do miski z zieleniną
  • Do miski z zieleniną dodajemy bułkę tartą oraz skórkę pomarańczową i całość dokładnie mieszamy
  • Na talerz wysypujemy mąkę, a do miski wybijamy jaja i lekko roztrzepujemy
  • Mięso panierujemy w kolejności – mąka, jajo, bułka tarta z orzechami
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
  • Następnie przenosimy mięso na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Orzech pekan (100 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Mąka orkiszowa (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Pomarańcza – skórka (3 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Malakser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pomarańcza

Pomarańczę umyć i obrać ze skóry Podzielić na cząstki

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z anchois i kaparami

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Anchois kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy…

WIĘCEJ >

Shake gruszkowo – imbirowy

Gruszkę kroimy w mniejsze kawałki Imbir obieramy Mleko, imbir, gruszkę umieszczamy w blenderze kielichowym Miksujemy przez 30 sekund 

WIĘCEJ >

Duszona wieprzowina z bekonem

Cebulę kroimy na pół Marchew obieramy i kroimy w kostkę Seler kroimy w kostkę Boczek kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu Wrzucamy cebulę, marchew, seler, boczek, zieleninę oraz przyprawy (liście laurowe)…

WIĘCEJ >