Kurczak z orzechami pekan
Kurczak z orzechami pekan
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z zieleniną
- Orzechy wrzucamy do malaksera i drobno siekamy, a następnie przenosimy do miski z zieleniną
- Do miski z zieleniną dodajemy bułkę tartą oraz skórkę pomarańczową i całość dokładnie mieszamy
- Na talerz wysypujemy mąkę, a do miski wybijamy jaja i lekko roztrzepujemy
- Mięso panierujemy w kolejności – mąka, jajo, bułka tarta z orzechami
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
- Następnie przenosimy mięso na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Orzech pekan (100 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Mąka orkiszowa (100 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Pomarańcza – skórka (3 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.