fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak z orzechami pekan

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-55
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak z orzechami pekan

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z zieleniną
  • Orzechy wrzucamy do malaksera i drobno siekamy, a następnie przenosimy do miski z zieleniną
  • Do miski z zieleniną dodajemy bułkę tartą oraz skórkę pomarańczową i całość dokładnie mieszamy
  • Na talerz wysypujemy mąkę, a do miski wybijamy jaja i lekko roztrzepujemy
  • Mięso panierujemy w kolejności – mąka, jajo, bułka tarta z orzechami
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
  • Następnie przenosimy mięso na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Orzech pekan (100 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Mąka pszenna (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Pomarańcza – skórka (3 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Malakser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Cukinia z łagodnym z farszem

Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki. Każdą kroimy na 4 równej długości kawałki. Gniazda nasienne wydrążamy ostrożnie małą łyżeczką i odkładamy do miski. Miąższ cukinii siekamy, kiełbasę kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę…

WIĘCEJ >

Pieczony mintaj z papryczkami padron

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C Mintaja nacieramy masłem, posypujemy szczypiorkiem, szczyptą soli i pieprzu; następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy plasterkami cytryny W osobnym naczyniu układamy posolone papryczki padron, a potem skrapiamy je…

WIĘCEJ >

Sałatka z jarmużu, z migdałami i jabłkami w klonowym sosie

Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy w małej szklance Następnie jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do miski i polewamy sokiem z cytryny – dzięki temu jabłko nie sczernieje i będzie przyjemnie chrupkie  Migdały…

WIĘCEJ >

Gryczanka z jogurtem i miętą

Kaszę gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości i pochłonięcia całego mleka Następnie dodajemy jogurt i mieszamy Gryczankę przenosimy do miski i dekorujemy miętą

WIĘCEJ >