fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak z warzywami po azjatycku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9597f00b-9575-49ff-915d-db0c412b2fdf
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak z warzywami po azjatycku

Przygotowanie

  • Brokuł dzielimy na różyczki
  • Paprykę kroimy w cienkie słupki
  • Cebulę drobno siekamy
  • Na patelnię wsypujemy orzechy i prażymy przez ok. 1-2 minuty, po czym ściągamy z patelni
  • Do miski wlewamy bulion, sok pomarańczowy i sos sojowy, dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut, a następnie ściągamy z patelni
  • Na patelnię wrzucamy brokuły, paprykę oraz cebulę i podsmażamy przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy na patelnię z powrotem mięso, wlewamy sos z bulionem i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i dusimy potrawę przez ok. 10-15 minut
  • Dodajemy orzechy, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 1 minutę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Kurczaka możesz podawać z ryżem, kaszą lub makaronem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Brokuł (200 g)
  • Papryka czerwona (150 g)
  • Bulion mięsny (125 ml)
  • Orzech nerkowca (100 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (80 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (30 g)
  • Mąka kukurydziana (24 g)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Hummus z pieczoną marchewką

Marchewki kroimy na mniejsze kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy dodając więcej soku z cytryny, soli, pieprzu i kuminu.

WIĘCEJ >

Kiełbasa z grilla z brukselką i sałatką z awokado

Kiełbasę ponacinać nożem na skos Rozgrzać na patelni tłuszcz Smażyć kiełbasę na patelni grillowej na średnim ogniu przez 5 minut Obracamy kiełbasę na druga stronę i dorzucamy ugotowaną brukselkę Pomidory, rzodkiewki i ogórka kroimy w…

WIĘCEJ >

Łosoś na kremowym szpinaku

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Łososia przyprawiamy z każdej strony, kładziemy na papier i skrapiamy tłuszczem (oliwą) Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut Cebulę obieramy i…

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa z owocami

Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Kulki winogrona kroimy na pół Ananasa obieramy i kroimy w kostkę (twardy środek usuwamy) Do miski przenosimy komosę, dodajemy owoce z orzechami i całość delikatnie mieszamy

WIĘCEJ >