fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak z warzywami po azjatycku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9597f00b-9575-49ff-915d-db0c412b2fdf
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak z warzywami po azjatycku

Przygotowanie

  • Brokuł dzielimy na różyczki
  • Paprykę kroimy w cienkie słupki
  • Cebulę drobno siekamy
  • Na patelnię wsypujemy orzechy i prażymy przez ok. 1-2 minuty, po czym ściągamy z patelni
  • Do miski wlewamy bulion, sok pomarańczowy i sos sojowy, dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut, a następnie ściągamy z patelni
  • Na patelnię wrzucamy brokuły, paprykę oraz cebulę i podsmażamy przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy na patelnię z powrotem mięso, wlewamy sos z bulionem i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i dusimy potrawę przez ok. 10-15 minut
  • Dodajemy orzechy, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 1 minutę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Kurczaka możesz podawać z ryżem, kaszą lub makaronem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Brokuł (200 g)
  • Papryka czerwona (150 g)
  • Bulion mięsny (125 ml)
  • Orzech nerkowca (100 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (80 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (30 g)
  • Mąka kukurydziana (24 g)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Soczysty marynowany kurczak z warzywami

Do miski ścieramy na drobnych oczkach skórkę z pomarańczy i wyciskamy z niej sok Dodajemy miód, ocet, przecier pomidorowy oraz przyprawy (oregano) i całość dokładnie mieszamy Mięso nacinamy głęboko w poprzek i wkładamy do marynaty,…

WIĘCEJ >

Morele

Morele umyć i zjeść

WIĘCEJ >

Cukiniowe spaghetti z bazyliowo-miętowym pesto

Cukinie umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Następnie każdy plasterek pokroić wzdłuż na cienkie paseczki, tak aby powstało „spaghetti”. Posypać solą, wymieszać i przełożyć na sitko na około 10 minut, aby…

WIĘCEJ >

Pieczony łosoś

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Rybę solimy z każdej strony, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do naczynia żaroodpornego Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut

WIĘCEJ >