Kurczak z warzywami po azjatycku
Kurczak z warzywami po azjatycku
Przygotowanie
- Brokuł dzielimy na różyczki
- Paprykę kroimy w cienkie słupki
- Cebulę drobno siekamy
- Na patelnię wsypujemy orzechy i prażymy przez ok. 1-2 minuty, po czym ściągamy z patelni
- Do miski wlewamy bulion, sok pomarańczowy i sos sojowy, dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy
- Mięso kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut, a następnie ściągamy z patelni
- Na patelnię wrzucamy brokuły, paprykę oraz cebulę i podsmażamy przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy na patelnię z powrotem mięso, wlewamy sos z bulionem i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i dusimy potrawę przez ok. 10-15 minut
- Dodajemy orzechy, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 1 minutę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Kurczaka możesz podawać z ryżem, kaszą lub makaronem.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Brokuł (200 g)
- Papryka czerwona (150 g)
- Bulion mięsny (125 ml)
- Orzech nerkowca (100 g)
- Cebula szalotka ze szczypiorem (80 g)
- Sok z pomarańczy 100% (30 g)
- Mąka kukurydziana (24 g)
- Sos sojowy (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Hummus z pieczoną marchewką
Marchewki kroimy na mniejsze kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy dodając więcej soku z cytryny, soli, pieprzu i kuminu.
WIĘCEJ >Kiełbasa z grilla z brukselką i sałatką z awokado
Kiełbasę ponacinać nożem na skos Rozgrzać na patelni tłuszcz Smażyć kiełbasę na patelni grillowej na średnim ogniu przez 5 minut Obracamy kiełbasę na druga stronę i dorzucamy ugotowaną brukselkę Pomidory, rzodkiewki i ogórka kroimy w…
WIĘCEJ >Łosoś na kremowym szpinaku
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Łososia przyprawiamy z każdej strony, kładziemy na papier i skrapiamy tłuszczem (oliwą) Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut Cebulę obieramy i…
WIĘCEJ >Komosa ryżowa z owocami
Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Kulki winogrona kroimy na pół Ananasa obieramy i kroimy w kostkę (twardy środek usuwamy) Do miski przenosimy komosę, dodajemy owoce z orzechami i całość delikatnie mieszamy
WIĘCEJ >