fbpx
logo
Szukaj
open close

Kuskus z wieprzowiną po kubańsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cacdcc671-f360-4f40-b986-0fb1df89cbe8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kuskus z wieprzowiną po kubańsku

Przygotowanie

  • Do miski wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy mód, sos sojowy oraz przyprawy (kmin rzymski) i całość dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby się równomiernie pokryło marynatą
  • Następnie przykrywamy miskę folią kuchenną i wkładamy do lodówki na ok. 5-6 godz. (co ok. 1 godz. mięso obracamy na drugą stronę)
  • Wyciągamy mięso z lodówki i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier kładziemy mięso i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Następnie wyciągamy mięso z piekarnika i przykrywamy na ok. 10 minut
  • Do rondla wlewamy marynatę i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Do naczynia żaroodpornego wsypujemy kuskus, dodajemy tłuszcz (masło) i skórkę z pomarańczy, dolewamy wrzącą wodę i całość szybko i dokładnie mieszamy
  • Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 10 minut
  • Następnie ugniatamy kuskus widelcem, przykrywamy i odstawiamy na ok. 5 minut
  • Zieleninę oraz orzechy drobno siekamy, dodajemy do miski z kuskusem i dokładnie mieszamy
  • Mięso kroimy w cienkie plasterki, kładziemy a kuskusie i polewamy marynatą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kuskusem.

Opcjonalnie możesz dodać do dania warzyw np. marchewkę z groszkiem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (700 g)
  • Woda (250 ml)
  • Sok z pomarańczy 100% (100 g)
  • Kuskus (100 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Orzech pistacjowy (bez łupin) (30 g)
  • Masło (15 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Pomarańcza – skórka (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Marchewki w miodowej glazurze

Marchewki obieramy, kroimy w słupki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Dodajemy miód i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści (na małym…

WIĘCEJ >

Wołowina duszona z warzywami

Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Brokuł dzielimy na różyczki Fasolkę i brokuł gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut (do miękkości) Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Papryki kroimy…

WIĘCEJ >

Sałatka z makaronem ryżowym

Do garnka wkładamy masło orzechowe, dolewamy mleko, sok z cytryny i sos sojowy, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 10 minut (na średnim ogniu), co jakiś czas mieszając Następnie ściągamy garnek z kuchenki i odstawiamy do…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – piesek

Z chleba wycinamy kawałki na kształt pieska Z pomidora odkrawamy mały plaster Z rzodkiewki odkrawamy plaster Oliwkę zieloną kroimy w plastry i pół plastry Z oliwki czarnej odkrawamy plaster na kształt nosa i małe kółka…

WIĘCEJ >