fbpx
logo
Szukaj
open close

Kuskus z wieprzowiną po kubańsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cacdcc671-f360-4f40-b986-0fb1df89cbe8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kuskus z wieprzowiną po kubańsku

Przygotowanie

  • Do miski wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy mód, sos sojowy oraz przyprawy (kmin rzymski) i całość dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby się równomiernie pokryło marynatą
  • Następnie przykrywamy miskę folią kuchenną i wkładamy do lodówki na ok. 5-6 godz. (co ok. 1 godz. mięso obracamy na drugą stronę)
  • Wyciągamy mięso z lodówki i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier kładziemy mięso i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Następnie wyciągamy mięso z piekarnika i przykrywamy na ok. 10 minut
  • Do rondla wlewamy marynatę i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Do naczynia żaroodpornego wsypujemy kuskus, dodajemy tłuszcz (masło) i skórkę z pomarańczy, dolewamy wrzącą wodę i całość szybko i dokładnie mieszamy
  • Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 10 minut
  • Następnie ugniatamy kuskus widelcem, przykrywamy i odstawiamy na ok. 5 minut
  • Zieleninę oraz orzechy drobno siekamy, dodajemy do miski z kuskusem i dokładnie mieszamy
  • Mięso kroimy w cienkie plasterki, kładziemy a kuskusie i polewamy marynatą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kuskusem.

Opcjonalnie możesz dodać do dania warzyw np. marchewkę z groszkiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (700 g)
  • Woda (250 ml)
  • Sok z pomarańczy 100% (100 g)
  • Kuskus (100 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Orzech pistacjowy (bez łupin) (30 g)
  • Masło (15 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Pomarańcza – skórka (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kuskus z owocami i jogurtem

Do naczynia żaroodpornego wsypujemy kuskus i dodajemy tłuszcz (masło) Do rondla wlewamy sok jabłkowy, dodajemy miód, zagotowujemy i mieszamy do (…)

WIĘCEJ >

Kotleciki z kuskusu i tuńczyka

Tuńczyka odsączamy z zalewy Oliwki i zieleninę drobno siekamy Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy W rondlu zagotowujemy bulion, (…)

WIĘCEJ >

Kuskus śniadaniowy

Kuskus wsypujemy do garnka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 5 minut Na patelni roztapiamy tłuszcz, dodajemy kuskus z sezamem (…)

WIĘCEJ >

Kuskus i serowa biedronka

Kuskus gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Brokuł i kalafior gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5-6 (…)

WIĘCEJ >