Kuskus z wieprzowiną po kubańsku
Kuskus z wieprzowiną po kubańsku
Przygotowanie
- Do miski wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy mód, sos sojowy oraz przyprawy (kmin rzymski) i całość dokładnie mieszamy
- Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby się równomiernie pokryło marynatą
- Następnie przykrywamy miskę folią kuchenną i wkładamy do lodówki na ok. 5-6 godz. (co ok. 1 godz. mięso obracamy na drugą stronę)
- Wyciągamy mięso z lodówki i odstawiamy na ok. 30 minut
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier kładziemy mięso i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
- Następnie wyciągamy mięso z piekarnika i przykrywamy na ok. 10 minut
- Do rondla wlewamy marynatę i gotujemy przez ok. 5 minut
- Do naczynia żaroodpornego wsypujemy kuskus, dodajemy tłuszcz (masło) i skórkę z pomarańczy, dolewamy wrzącą wodę i całość szybko i dokładnie mieszamy
- Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 10 minut
- Następnie ugniatamy kuskus widelcem, przykrywamy i odstawiamy na ok. 5 minut
- Zieleninę oraz orzechy drobno siekamy, dodajemy do miski z kuskusem i dokładnie mieszamy
- Mięso kroimy w cienkie plasterki, kładziemy a kuskusie i polewamy marynatą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kuskusem.
Opcjonalnie możesz dodać do dania warzyw np. marchewkę z groszkiem.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina schab (surowy) (700 g)
- Woda (250 ml)
- Sok z pomarańczy 100% (100 g)
- Kuskus (100 g)
- Miód lipowy (48 g)
- Orzech pistacjowy (bez łupin) (30 g)
- Masło (15 g)
- Sos sojowy (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Kmin rzymski (3 g)
- Pomarańcza – skórka (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Marchewki w miodowej glazurze
Marchewki obieramy, kroimy w słupki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Dodajemy miód i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści (na małym…
WIĘCEJ >Wołowina duszona z warzywami
Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Brokuł dzielimy na różyczki Fasolkę i brokuł gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut (do miękkości) Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Papryki kroimy…
WIĘCEJ >Sałatka z makaronem ryżowym
Do garnka wkładamy masło orzechowe, dolewamy mleko, sok z cytryny i sos sojowy, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 10 minut (na średnim ogniu), co jakiś czas mieszając Następnie ściągamy garnek z kuchenki i odstawiamy do…
WIĘCEJ >Kanapka dziecięca – piesek
Z chleba wycinamy kawałki na kształt pieska Z pomidora odkrawamy mały plaster Z rzodkiewki odkrawamy plaster Oliwkę zieloną kroimy w plastry i pół plastry Z oliwki czarnej odkrawamy plaster na kształt nosa i małe kółka…
WIĘCEJ >