fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kuskus z wieprzowiną po kubańsku

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-341
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kuskus z wieprzowiną po kubańsku

Przygotowanie

  • Do miski wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy mód, sos sojowy oraz przyprawy (kmin rzymski) i całość dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby się równomiernie pokryło marynatą
  • Następnie przykrywamy miskę folią kuchenną i wkładamy do lodówki na ok. 5-6 godz. (co ok. 1 godz. mięso obracamy na drugą stronę)
  • Wyciągamy mięso z lodówki i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier kładziemy mięso i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Następnie wyciągamy mięso z piekarnika i przykrywamy na ok. 10 minut
  • Do rondla wlewamy marynatę i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Do naczynia żaroodpornego wsypujemy kuskus, dodajemy tłuszcz (masło) i skórkę z pomarańczy, dolewamy wrzącą wodę i całość szybko i dokładnie mieszamy
  • Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 10 minut
  • Następnie ugniatamy kuskus widelcem, przykrywamy i odstawiamy na ok. 5 minut
  • Zieleninę oraz orzechy drobno siekamy, dodajemy do miski z kuskusem i dokładnie mieszamy
  • Mięso kroimy w cienkie plasterki, kładziemy a kuskusie i polewamy marynatą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kuskusem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (700 g)
  • Woda (250 ml)
  • Sok z pomarańczy 100% (100 g)
  • Kuskus (100 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Orzech pistacjowy (bez łupin) (30 g)
  • Masło (15 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Pomarańcza – skórka (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Rosół SCD

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku Wlewamy wodą, do przykrycia całości jego zawartości Lekko solimy Gotujemy rosół na wolnym ogniu przez 4 godziny (ważny czas gotowania – krócej gotowana marchew może być niedobrze strawiona przez chore…

WIĘCEJ >

Ryż z suszonymi pomidorami

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie zalewamy suszone pomidory wrzątkiem. Gdy ryż jest gotowy, rozgrzewamy na patelni oliwę. Na oliwie podsmażamy przyprawy i pokrojone w cząstki namoczone pomidory. Dodajemy ryż i podlewamy…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – sówka z masłem orzechowym

Chleb wycinamy na kształt sówki (tak jak na załączonym obrazku) i z wyciętego kawałka wycinamy pień choinki Następnie smarujemy chleb masłem orzechowym Banana kroimy w plastry Z truskawki wycinamy kawałki na kształt noska i nóżek…

WIĘCEJ >

Słoneczna sałatka sardynkowa

Cytrynę sparzamy i na tarce ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok do miski. Do tej samej miski wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchew, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, posiekane oliwki, sardynki w całości. Na talerz wykładamy sałatę,…

WIĘCEJ >