fbpx
logo
Szukaj
open close

Lasagne z pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9ce72f50-0dcc-44c3-b02d-a08065a5369e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Lasagne z pieczarkami

Przygotowanie

  • Ser (mozzarellę) ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski
  • W rondlu roztapiamy tłuszcz (masło)
  • Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, do momentu uzyskania gładkiej „pasty”
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki i cały czas mieszając dolewamy mleko
  • Rondel stawiamy z powrotem na kuchenkę i gotujemy sos przez ok. 5 minut (do momentu, aż będzie gładki i osiągnie konsystencję rzadkiego budyniu)
  • Gotowy sos przelewamy do miski i odstawiamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę
  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy pieczarki, zmniejszamy ogień i smażymy przez ok. 10 minut
  • Dodajemy pomidory, mieszamy i smażymy przez ok. 10 minut
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian plastry makaronu, sos, farsz pieczarkowy i mozzarellę, na samej górze powinien znaleźć się makaron, który posypujemy parmezanem
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia lasagne.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (600 ml)
  • Pieczarka (świeża) (500 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Makaron Lasagne (250 g)
  • Ser Mozzarella (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Lasagne z wołowiną i pesto

Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Cebulę obieramy i drobno siekamy W rondlu podgrzewamy 3/5 ilości tłuszczu (…)

WIĘCEJ >

Lasagne z brokułami

Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do rondla Brokuł dzielimy na różyczki i dodajemy do rondla z marchewką (…)

WIĘCEJ >

Lasagne z wołowiną i ricottą

Cebulę obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w kostkę Zieleninę (bazylię) drobno siekamy Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki (…)

WIĘCEJ >

Paleo lasagna

Piekarnik ustawiamy na 175 st. C z opcją grzania „góra-dół” Zaczynamy smażyć mięso W tym czasie siekamy cebulę, wyciskamy czosnek (…)

WIĘCEJ >

Nieziemsko dobra lasagne

Dynię piżmową (lub batata) obieramy i kroimy na cienkie plasterki (tak jak na chipsy); będzie stanowiła warstwę makaronową. Cukinię obieramy (…)

WIĘCEJ >