fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Lasagne z pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9ce72f50-0dcc-44c3-b02d-a08065a5369e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Lasagne z pieczarkami

Przygotowanie

  • Ser (mozzarellę) ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski
  • W rondlu roztapiamy tłuszcz (masło)
  • Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, do momentu uzyskania gładkiej „pasty”
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki i cały czas mieszając dolewamy mleko
  • Rondel stawiamy z powrotem na kuchenkę i gotujemy sos przez ok. 5 minut (do momentu, aż będzie gładki i osiągnie konsystencję rzadkiego budyniu)
  • Gotowy sos przelewamy do miski i odstawiamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę
  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy pieczarki, zmniejszamy ogień i smażymy przez ok. 10 minut
  • Dodajemy pomidory, mieszamy i smażymy przez ok. 10 minut
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian plastry makaronu, sos, farsz pieczarkowy i mozzarellę, na samej górze powinien znaleźć się makaron, który posypujemy parmezanem
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia lasagne.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko krowie (600 g)
  • Pieczarka (świeża) (500 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Makaron Lasagne (250 g)
  • Ser Mozzarella (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Mąka pszenna (24 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szaszłyki z kurczaka w sosem satay

Orzechy wsypujemy do blendera i drobno siekamy Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (chili) i smażymy przez ok. 3 minuty Dolewamy mleko, dodajemy cukier…

WIĘCEJ >

Sałatka z komosy ryżowej i kukurydzy

Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy do miski Cebulę kroimy w cienkie plasterki i przenosimy do miski z komosą Zieleninę grubo siekamy i przenosimy do miski z komosą Paprykę kroimy…

WIĘCEJ >

Kapuśniak

Mięso kroimy na 3 części, przenosimy do garnka i zalewamy wodą Dodajemy sól i zagotowujemy Następnie ściągamy szumowiny i gotujemy pod przykryciem przez ok. 40 minut (na małym ogniu) Marchew, seler oraz pietruszkę obieramy i…

WIĘCEJ >

Warzywa z cytrynową posypką

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Cukinię kroimy w plastry Ze szparagów odcinamy końcówki Marchewki, cukinię i szparagi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2 minuty (tak aby były miękkie, lecz nadal „chrupiące”)…

WIĘCEJ >