fbpx
logo
Szukaj
open close

Lasagne z pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9ce72f50-0dcc-44c3-b02d-a08065a5369e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Lasagne z pieczarkami

Przygotowanie

  • Ser (mozzarellę) ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski
  • W rondlu roztapiamy tłuszcz (masło)
  • Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, do momentu uzyskania gładkiej „pasty”
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki i cały czas mieszając dolewamy mleko
  • Rondel stawiamy z powrotem na kuchenkę i gotujemy sos przez ok. 5 minut (do momentu, aż będzie gładki i osiągnie konsystencję rzadkiego budyniu)
  • Gotowy sos przelewamy do miski i odstawiamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę
  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy pieczarki, zmniejszamy ogień i smażymy przez ok. 10 minut
  • Dodajemy pomidory, mieszamy i smażymy przez ok. 10 minut
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian plastry makaronu, sos, farsz pieczarkowy i mozzarellę, na samej górze powinien znaleźć się makaron, który posypujemy parmezanem
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia lasagne.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (600 ml)
  • Pieczarka (świeża) (500 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Makaron Lasagne (250 g)
  • Ser Mozzarella (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczona sałata rzymska z karkówką

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Sałatę rzymską kroimy na pół, obtaczamy w przyprawach i oleju kokosowym. Na pozostałym oleju podsmażamy przez minutę mięso, następnie dodajemy mleko kokosowe, te same przyprawy i chwilę dusimy. W naczyniu…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z kukurydzą i serem

Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek Cebulę obieramy i drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz (masło) Dodajemy mąkę i podgrzewamy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając Ściągamy garnek z kuchenki,…

WIĘCEJ >

Zupa szczawiowa z jajem

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…

WIĘCEJ >

Pieczony indyk z kasztanami

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kasztany kroimy na kawałki Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Indyka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem…

WIĘCEJ >