fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Lasagne z wołowiną i pesto

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-283
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Lasagne z wołowiną i pesto

Przygotowanie

  • Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • W rondlu podgrzewamy 3/5 ilości tłuszczu (oliwy)
  • Dodajemy mąkę i mieszamy na gęstą masę
  • Ściągamy rondel z palnika i cały czas mieszając dolewamy mleko
  • Stawiamy rondel z powrotem na palniku (na małym ogniu) i mieszamy do momentu, aż masa będzie miała konsystencję gęstego sosu
  • Dodajemy 3/4 ilości sera (mozzarelli) i mieszamy do momentu rozpuszczenia się, a następnie odstawiamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 8-10 minut, rozgniatając większe grudki mięsa
  • Następnie przenosimy mięso do miski
  • Na patelnię dokładamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy z powrotem mięso, pomidory oraz pesto i zagotowujemy
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Dno naczynia wykładamy płatami lasagne, nakładamy 1/2 ilości mięsa i 3/4 szklanki sosu serowego i przykrywamy drugą warstwą płatów lasagne (tak postępujemy do momentu wykorzystania wszystkich składników, na wierzchu powinien znaleźć się sos serowy) i posypujemy serem
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia lasagne.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko krowie (750 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Makaron Lasagne (300 g)
  • Ser Mozzarella (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Pesto zielone (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Mąka pszenna (36 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz z kurczaka i soi

Soję wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 6 godz. Po tym czasie odcedzamy soję i rozcieramy w palcach namoczone ziarna, aby usunąć z nich łuski Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do…

WIĘCEJ >

Zupa z bakłażana

Bakłażana kroimy w kostkę i gotujemy w około 500 ml wody Gdy jest miękki i bez problemu możemy wbić w niego widelec, dodajemy mleko kokosowe i przyprawy Następnie wszystko razem blendujemy Zblendowaną już zupę gotujemy…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięcia – ptaszek z warzywami

Z kromki chleba wycinamy okrąg Z rzodkiewki wycinamy krótkie paseczki Ogórka kroimy w plastry i wydrążamy środki tworząc oczy Marchew kroimy na kawałki tworząc nos i nóżki Truskawkę kroimy na plastry Wszystkie składniki układamy na…

WIĘCEJ >

Toskańska sałatką z fasolą

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki Pomidory kroimy na pół i wyciskamy z nich jak najwięcej nasion do miski, a następnie kroimy miąższ w drobną kostkę Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy…

WIĘCEJ >