fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Lasagne z wołowiną i pesto

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd450a92f-641d-4879-9d3b-ccac37ed7520
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Lasagne z wołowiną i pesto

Przygotowanie

  • Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • W rondlu podgrzewamy 3/5 ilości tłuszczu (oliwy)
  • Dodajemy mąkę i mieszamy na gęstą masę
  • Ściągamy rondel z palnika i cały czas mieszając dolewamy mleko
  • Stawiamy rondel z powrotem na palniku (na małym ogniu) i mieszamy do momentu, aż masa będzie miała konsystencję gęstego sosu
  • Dodajemy 3/4 ilości sera (mozzarelli) i mieszamy do momentu rozpuszczenia się, a następnie odstawiamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 8-10 minut, rozgniatając większe grudki mięsa
  • Następnie przenosimy mięso do miski
  • Na patelnię dokładamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy z powrotem mięso, pomidory oraz pesto i zagotowujemy
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Dno naczynia wykładamy płatami lasagne, nakładamy 1/2 ilości mięsa i 3/4 szklanki sosu serowego i przykrywamy drugą warstwą płatów lasagne (tak postępujemy do momentu wykorzystania wszystkich składników, na wierzchu powinien znaleźć się sos serowy) i posypujemy serem
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia lasagne.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (750 ml)
  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Makaron Lasagne (300 g)
  • Ser Mozzarella (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Pesto zielone (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Mąka orkiszowa (36 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z ryżem, kukurydzą i ziołami

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Cebulę obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2 minuty Dodajemy paprykę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę i…

WIĘCEJ >

Kulki z kaszy kukurydzianej w sosie pomidorowym

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Do garnka wlewamy pomidory, dodajemy przecier oraz przyprawy, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut Oliwki siekamy na kawałki Ser rozgniatamy Do miski wrzucamy kaszę, oliwki oraz ser i…

WIĘCEJ >

Spaghetti wielowarzywne

Marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Warzywa kroimy w paski Cukinię i białą rzodkiew trzemy na tarce spiralnej Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem Nodsmażamy 2 min Dodajemy pociętą marchew, pietruszkę i zasmażamy…

WIĘCEJ >

Sola z cytrynową nutą

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Rybę oczyszczamy i nacinamy w poprzek w 2-3 miejscach Następnie przenosimy rybę na papier i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) Do miski wlewamy…

WIĘCEJ >