fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Lasagne z wołowiną i ricottą

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-273
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Lasagne z wołowiną i ricottą

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Paprykę kroimy w kostkę
  • Zieleninę (bazylię) drobno siekamy
  • Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z papryką i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 5-7 minut (do momentu, aż zbrązowieję)
  • Pieczarki kroimy w plastry i dorzucamy na patelnię
  • Na patelnię dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 45 minut (dusimy do momentu, aż odparuję nadmiar płynu, a następnie odkładamy patelnię do ostygnięcia)
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C
  • Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wybijamy jajo, dodajemy ser (ricottę), mleko oraz połowę zieleniny i całość dokładnie blendujemy
  • Do naczynia żaroodpornego wykładamy warstwę mieszanki mięsnej, przykrywamy 3 płatami makaronu i rozsmarowujemy na nich połowę mieszanki z ricottą, następnie układamy kolejną warstwę mieszanki mięsnej i tak postępujemy do momentu wykorzystania wszystkich składników
  • Lasagne posypujemy serem (mozzarellą), przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po tym czasie ściągamy pokrywką, posypujemy lasagne zieleniną i pieczemy jeszcze przez ok. 10-15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia lasagne.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor w puszce (800 g)
  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Makaron Lasagne (340 g)
  • Ser Ricotta (250 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Pieczarka (świeża) (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Mleko krowie (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Ser Mozzarella (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Bazylia (świeża) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami

Spód: Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować Zalewamy wrzątkiem, tak żeby je lekko przykryło Przykrywamy np. talerzykiem i czekamy 5 minut Podnosimy talerzyk, dodajemy olej kokosowy Miksujemy blenderem na gładką masę Dodajemy…

WIĘCEJ >

Mus czekoladowy

Jabłko i banana obrać, pokroić w mniejsze kawałki Wrzucić do jakieś miski, dodać kakao i zmiksować blenderem na gładką masę Najlepiej zrobić mus od razu z kilku jabłek i bananów, kilka dni spokojnie w lodówce…

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-pistacjowa (wegańska / wegetariańska)

Selera obieramy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pistacje obieramy Gruszkę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy gruszkę i seler, podsmażamy 3 min Zalewamy…

WIĘCEJ >

Granat

Granata kładziemy przeciętą stroną na dłoni Rękę z granatem wkładamy do miski/garnka i drewnianą łyżką uderzamy w skórę granatu, żeby powypadały z niego pestki Uderzamy tak długo, aż wypadną wszystkie pestki

WIĘCEJ >