fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Lasagne z wołowiną i ricottą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c19d69639-385f-4ea6-af21-c0bd6131b4a0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Lasagne z wołowiną i ricottą

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Paprykę kroimy w kostkę
  • Zieleninę (bazylię) drobno siekamy
  • Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z papryką i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 5-7 minut (do momentu, aż zbrązowieję)
  • Pieczarki kroimy w plastry i dorzucamy na patelnię
  • Na patelnię dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 45 minut (dusimy do momentu, aż odparuję nadmiar płynu, a następnie odkładamy patelnię do ostygnięcia)
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C
  • Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wybijamy jajo, dodajemy ser (ricottę), mleko oraz połowę zieleniny i całość dokładnie blendujemy
  • Do naczynia żaroodpornego wykładamy warstwę mieszanki mięsnej, przykrywamy 3 płatami makaronu i rozsmarowujemy na nich połowę mieszanki z ricottą, następnie układamy kolejną warstwę mieszanki mięsnej i tak postępujemy do momentu wykorzystania wszystkich składników
  • Lasagne posypujemy serem (mozzarellą), przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po tym czasie ściągamy pokrywką, posypujemy lasagne zieleniną i pieczemy jeszcze przez ok. 10-15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia lasagne.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor w puszce (800 g)
  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Makaron Lasagne (340 g)
  • Ser Ricotta (250 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Pieczarka (świeża) (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Ser Mozzarella (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Bazylia (świeża) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Domowe enchiladas z wołowiną

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę ze szczypiorkiem osobno, drobno siekamy Pomidory kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, mięso oraz przyprawy (kmin i chili) i smażymy przez…

WIĘCEJ >

Naleśniki kasztanowe

Mąkę przesiewamy przez sito Dolewamy wody i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego Smażymy na patelni nieprzywierającej

WIĘCEJ >

Krem z marchewki z papryką

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Czosnek oraz marchew obieramy i kroimy w plastry Por kroimy w półksiężyce Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Paprykę kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę)…

WIĘCEJ >

Ryba po grecku

Marchew, pietruszkę i seler obieramy Trzemy warzywa na tarce na grubych oczkach Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę, podsmażamy 4 min Dodajemy koncentrat pomidorowy i podsmażamy 3…

WIĘCEJ >