fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Paleo lasagna

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-11

Paleo lasagna

Przygotowanie

  • Piekarnik ustawiamy na 175 st. C z opcją grzania „góra-dół”
  • Zaczynamy smażyć mięso
  • W tym czasie siekamy cebulę, wyciskamy czosnek i dodajemy ze wszystkimi przyprawami do mięsa 
  • Po chwili dodajemy pomidory z puszki i podgrzewamy do odparowania nadmiaru wody
  • W tym czasie kroimy cukinie na bardzo cienkie plastry lub szeroką obieraczka na wstążki
  • W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę warstwę mięsa w sosie pomidorowym i cukinii (zaczynamy od mięsa, kończymy na cukinii)
  • Pieczemy 45 minut

Rady dietetyka

Wybierając inny rodzaj mięsa należy wziąć pod uwagę indywidualne alergie i nietolerancje. Więcej na ten temat możesz przeczytać w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Mięso najlepiej jest zmielić samodzielnie w domu.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
  • 3 puszki pomidorów (1200 g)
  • 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich (10 g)
  • 4 małe cukinie (1200 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia - duża, Piekarnik, Praska do czosnku
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Serowe roladki z wołowiny

Do mięsa wbijamy jajo i przyprawiamy Wyrabiamy rękami mięso i dzielimy na dwie części Rozpłaszczamy każdą część na desce na kształt prostokąta Układamy ser, doprawiamy ulubionymi przyprawami Układamy liście bazylii, zwijamy boki i formujemy z…

WIĘCEJ >

Zupa szpinakowa bez jaja (wegańska)

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…

WIĘCEJ >

Babeczki z suszonymi pomidorami

Pomidory moczymy przez kilka minut, a następnie drobno kroimy Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Pokrojone pomidory zalewamy wrzątkiem W tym czasie mieszamy wszystkie składniki przy pomocy trzepaczki lub blendera Dodajemy namoczone pomidory (odsączone…

WIĘCEJ >

Burgery wołowe z pieczonymi burakami

Burgery wołowe: Wycisnąć czosnek przez praskę, posiekać natkę pietruszki. Wymieszać z mięsem. Na rozgrzaną patelnię dodać olej kokosowy i smażyć na nim burgery (płaskie kotlety) po 2-2,5 minuty z każdej strony. Pieczone buraki: Nastawić piekarnik…

WIĘCEJ >