fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Lasagne z brokułami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-266
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Lasagne z brokułami

Przygotowanie

  • Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do rondla
  • Brokuł dzielimy na różyczki i dodajemy do rondla z marchewką
  • Do rondla dolewamy wodę i gotujemy warzywa pod przykryciem przez ok. 5 minut
  • Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze przez ok. 1 minutę
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Warzywa odcedzamy i dodajemy do nich ricottę, połowę parmezanu oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Płaty makaronu układamy na desce, nakładając częściowo jeden płat na drugi, tak aby uformować 4 długie paski ciasta (4 paski z 8 płatów makaronu)
  • Na każdy pasek ciasta nakładamy warzywa i zawijamy w rulony
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy przecier, mieszamy i dusimy przez ok. 5 minut
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy połowę sosu, kładziemy rulony makaronowe i polewamy drugą połową sosu
  • Przykrywamy lasagne folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy drugą połową parmezanu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia lasagne.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Przecier pomidorowy (400 g)
  • Makaron Lasagne (304 g)
  • Marchew (300 g)
  • Szpinak (300 g)
  • Ser Ricotta (250 g)
  • Cebula (105 g)
  • Brokuł (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak curry

Mięso kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm i przenosimy do miski Dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w krótkie słupki Paprykę kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >

Koktajl brzoskwiniowy

Brzoskwinię kroimy na kawałki (pestki usuwamy) i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dolewamy mleko, dodajemy cynamon i całość dokładnie blendujemy na jednolitą konsystencję

WIĘCEJ >

Schab duszony z warzywami w szałwiowym mleku kokosowym

Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony) Posolić, popieprzyć Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Kładziemy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony Zdejmujemy mięso z patelni Marchew…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane bez jajek z owocami i sosem truskawkowym

Naleśniki: Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe słoiki) Zalewamy wodą, mieszamy Zostawiamy tak na 7 godz. (ja robię to około 11 rano….

WIĘCEJ >