fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Lasagne z brokułami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-266
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Lasagne z brokułami

Przygotowanie

  • Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do rondla
  • Brokuł dzielimy na różyczki i dodajemy do rondla z marchewką
  • Do rondla dolewamy wodę i gotujemy warzywa pod przykryciem przez ok. 5 minut
  • Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze przez ok. 1 minutę
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Warzywa odcedzamy i dodajemy do nich ricottę, połowę parmezanu oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Płaty makaronu układamy na desce, nakładając częściowo jeden płat na drugi, tak aby uformować 4 długie paski ciasta (4 paski z 8 płatów makaronu)
  • Na każdy pasek ciasta nakładamy warzywa i zawijamy w rulony
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy przecier, mieszamy i dusimy przez ok. 5 minut
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy połowę sosu, kładziemy rulony makaronowe i polewamy drugą połową sosu
  • Przykrywamy lasagne folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy drugą połową parmezanu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia lasagne.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Przecier pomidorowy (400 g)
  • Makaron Lasagne (304 g)
  • Marchew (300 g)
  • Szpinak (300 g)
  • Ser Ricotta (250 g)
  • Cebula (105 g)
  • Brokuł (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Risotto bolognese

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec i olej) Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Kalafior ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy na patelnię i podsmażamy przez ok. 1-2…

WIĘCEJ >

Wegański rosół

Obieramy warzywa. Nastawiamy wodę, dodajemy nieco soli, ale jeszcze nie całość. Dodajemy także 2-3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Warzywa i imbir kroimy na mniej więcej jednakowej wielkości kawałki, najlepiej plasterki. Wrzucamy je…

WIĘCEJ >

Zupa grzybowa z ziemniakami

Grzyby wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc) Po tym czasie wstawiamy garnek na kuchenkę i gotujemy przez ok. 1 godz. Dolewamy bulion i całość…

WIĘCEJ >

Panna cotta kokosowo – daktylowa z sosem wiśniowym

Mleko kokosowe wlać do garnka Dodać daktyle Gotować na małym ogniu 10 min W tym czasie żelatynę wsypać do jakiejś miseczki Zalać żelatynę 25 ml zimnej wody z kranu (to tyle, ile kieliszek od wódki)…

WIĘCEJ >