Lasagne z brokułami
Lasagne z brokułami
Przygotowanie
- Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do rondla
- Brokuł dzielimy na różyczki i dodajemy do rondla z marchewką
- Do rondla dolewamy wodę i gotujemy warzywa pod przykryciem przez ok. 5 minut
- Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze przez ok. 1 minutę
- Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Warzywa odcedzamy i dodajemy do nich ricottę, połowę parmezanu oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Płaty makaronu układamy na desce, nakładając częściowo jeden płat na drugi, tak aby uformować 4 długie paski ciasta (4 paski z 8 płatów makaronu)
- Na każdy pasek ciasta nakładamy warzywa i zawijamy w rulony
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy przecier, mieszamy i dusimy przez ok. 5 minut
- Do naczynia żaroodpornego wlewamy połowę sosu, kładziemy rulony makaronowe i polewamy drugą połową sosu
- Przykrywamy lasagne folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
- Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy drugą połową parmezanu
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia lasagne.
Autor
Lista składników
- Przecier pomidorowy (400 g)
- Makaron Lasagne (304 g)
- Marchew (300 g)
- Szpinak (300 g)
- Ser Ricotta (250 g)
- Cebula (105 g)
- Brokuł (100 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kurczak curry
Mięso kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm i przenosimy do miski Dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w krótkie słupki Paprykę kroimy w kostkę…
WIĘCEJ >Koktajl brzoskwiniowy
Brzoskwinię kroimy na kawałki (pestki usuwamy) i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dolewamy mleko, dodajemy cynamon i całość dokładnie blendujemy na jednolitą konsystencję
WIĘCEJ >Schab duszony z warzywami w szałwiowym mleku kokosowym
Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony) Posolić, popieprzyć Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Kładziemy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony Zdejmujemy mięso z patelni Marchew…
WIĘCEJ >Naleśniki gryczane bez jajek z owocami i sosem truskawkowym
Naleśniki: Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe słoiki) Zalewamy wodą, mieszamy Zostawiamy tak na 7 godz. (ja robię to około 11 rano….
WIĘCEJ >