fbpx
logo
Szukaj
open close

Lasagne z brokułami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4380caef-10fc-41d5-b164-a2b09f3d2e39
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Lasagne z brokułami

Przygotowanie

  • Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do rondla
  • Brokuł dzielimy na różyczki i dodajemy do rondla z marchewką
  • Do rondla dolewamy wodę i gotujemy warzywa pod przykryciem przez ok. 5 minut
  • Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze przez ok. 1 minutę
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Warzywa odcedzamy i dodajemy do nich ricottę, połowę parmezanu oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Płaty makaronu układamy na desce, nakładając częściowo jeden płat na drugi, tak aby uformować 4 długie paski ciasta (4 paski z 8 płatów makaronu)
  • Na każdy pasek ciasta nakładamy warzywa i zawijamy w rulony
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy przecier, mieszamy i dusimy przez ok. 5 minut
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy połowę sosu, kładziemy rulony makaronowe i polewamy drugą połową sosu
  • Przykrywamy lasagne folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy drugą połową parmezanu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia lasagne.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szpinak mrożony (900 g)
  • Mleko kokosowe (750 ml)
  • Makaron Lasagne (500 g)
  • Ser Mozzarella (440 g)
  • Ser pleśniowy (300 g)
  • Ser żółty (150 g)
  • Masło (60 g)
  • Mąka orkiszowa (48 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Oregano (świeże) (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz biały (3 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - duża, Piekarnik, Praska do czosnku, Rondel, Rózga kuchenna, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Lasagne z pieczarkami

Ser (mozzarellę) ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski W (…)

WIĘCEJ >

Lasagne z indykiem i serem

Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Sery ścieramy na (…)

WIĘCEJ >

Lasagne z wołowiną i pesto

Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Cebulę obieramy i drobno siekamy W rondlu podgrzewamy 3/5 ilości tłuszczu (…)

WIĘCEJ >

Lasagne z wołowiną i ricottą

Cebulę obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w kostkę Zieleninę (bazylię) drobno siekamy Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki (…)

WIĘCEJ >

Paleo lasagna

Piekarnik ustawiamy na 175 st. C z opcją grzania „góra-dół” Zaczynamy smażyć mięso W tym czasie siekamy cebulę, wyciskamy czosnek (…)

WIĘCEJ >

Nieziemsko dobra lasagne

Dynię piżmową (lub batata) obieramy i kroimy na cienkie plasterki (tak jak na chipsy); będzie stanowiła warstwę makaronową. Cukinię obieramy (…)

WIĘCEJ >