fbpx
logo
Szukaj
open close

Lasagne z indykiem i serem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7bb4c08e-65cd-41b6-9527-ef803d34568d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Lasagne z indykiem i serem

Przygotowanie

  • Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy por i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dosypujemy mąkę, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy musztardę, dolewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu, aż płyn zgęstnieję
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki
  • Na dnie naczynia żaroodpornego kładziemy płat makaronu, nakładamy na niego 1/3 ilości mieszanki z mięsem, po czym przykrywamy kolejnym płatem makaronu (tak postępujemy z pozostałymi składnikami – na wierzchu powinien znaleźć się makaron)
  • Lasagne posypujemy serami, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Następnie ściągamy folię aluminiową i pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia lasagne.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Indyk mięso mielone (300 g)
  • Makaron Lasagne (150 g)
  • Por (140 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Ser Mozzarella (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Musztarda (20 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wyśmienity kurczak z mango

Mango obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy pastę i dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut Mięso kroimy w kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy…

WIĘCEJ >

Zupa z mięsem i porem

Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Pora obieramy i kroimy w plastry W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 7-8 minut (tak aby nie było surowe), co jakiś czas mieszając Dodajemy cebulę…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – sówka

Z kanapki wycinamy kawałki na kształt sówki Ogórka kroimy na kawałki, wycinamy plastry na oczy i małe kulki na listki Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na nos i pazury Wszystkie składniki układamy na…

WIĘCEJ >

Zupa szczawiowa z jajem (wegetariańska)

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…

WIĘCEJ >