fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Lasagne z indykiem i serem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7bb4c08e-65cd-41b6-9527-ef803d34568d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Lasagne z indykiem i serem

Przygotowanie

  • Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy por i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dosypujemy mąkę, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy musztardę, dolewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu, aż płyn zgęstnieję
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki
  • Na dnie naczynia żaroodpornego kładziemy płat makaronu, nakładamy na niego 1/3 ilości mieszanki z mięsem, po czym przykrywamy kolejnym płatem makaronu (tak postępujemy z pozostałymi składnikami – na wierzchu powinien znaleźć się makaron)
  • Lasagne posypujemy serami, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Następnie ściągamy folię aluminiową i pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia lasagne.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Indyk mięso mielone (300 g)
  • Makaron Lasagne (150 g)
  • Por (140 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Ser Mozzarella (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Mąka pszenna (36 g)
  • Musztarda (20 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Maniok z czerwoną cebulą

Maniok obieramy i kroimy w dużą kostkę Myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i zalewamy wodą (woda powinna całkowicie przykrywać kawałki manioka przez cały czas gotowania, lecz nie można jej dolewać w trakcie) Gotujemy…

WIĘCEJ >

Zupa z kurczakiem

Mięso gotujemy we wrzącej wodzie pod przykryciem przez ok. 30 minut Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut, aby zmiękł Do rondla wlewamy mleko kokosowe i podgrzewamy przez ok….

WIĘCEJ >

Sałatka z buraków z kozim serem

Sałatka: Gruszkę pokroić w plastry Pokrojone buraczki rozłożyć równo na talerzu Na środku ułożyć plastry gruszki Posypać grzankami ze smalcu Ser pokroić w kostkę i ułożyć na buraczkach Polać 1 porcją sosu z granatów Sos…

WIĘCEJ >

Indyk z aromatycznym masłem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Zieleninę drobno siekamy W rondlu rozpuszczamy tłuszcz i przelewamy do miski Dodajemy zieleninę oraz skórkę z cytryny i mieszamy Oddzielamy skórę od mięsa i smarujemy całą powierzchnię mięsa…

WIĘCEJ >