logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Nieziemsko dobra lasagne

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7c9def89-ccea-4d86-ae65-bd309731ca22

Nieziemsko dobra lasagne

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7c9def89-ccea-4d86-ae65-bd309731ca22

Przygotowanie

  • Dynię piżmową (lub batata) obieramy i kroimy na cienkie plasterki (tak jak na chipsy); będzie stanowiła warstwę makaronową.
  • Cukinię obieramy ze skórki, kroimy na pół, a następnie wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż na ćwiartki, wybieramy nasiona, odkładamy je na bok, później zmiksujemy ją z resztą warzyw. Pokrojoną cukinię wkładamy do wrzątku razem z 4 ząbkami czosnku, całość gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, odcedzamy i blendujemy na gładką masę razem z ugotowanym czosnkiem i bazylią, odstawiamy na bok.
  • Obraną marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy i naciowy oraz środek cukinii wrzucamy do malaksera i miksujemy na dość drobne kawałki, przekładamy do miski, a następnie w tym samym malakserze miksujemy mięso na sos.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy posiekany czosnek, rozmaryn, szałwię i podsmażamy tylko pół minuty, a następnie wrzucamy mięso i rozdrabniamy łopatką, żeby się równomiernie podsmażyło, w międzyczasie solimy i doprawiamy szczyptą mielonego czosnku. Kiedy mięso jest usmażone, dodajemy zmiksowane warzywa, dwie szczypty soli i łyżeczkę kurkumy, a następnie dokładnie mieszamy i podsmażamy przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy do sosu zmiksowaną cukinię i dusimy sos pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
  • Przygotowujemy sos beszamel: rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek na niezbyt dużym ogniu, dodajemy 3 łyżki maranty i mieszamy trzepaczką do uzyskania gęstej mikstury, następnie wlewamy do sosu ciepłe mleko kokosowe oraz rosół, gotujemy sos około 5 minut aż zgęstnieje, pod koniec gotowania dodajemy przyprawy (sól, szczyptę kurkumy i sproszkowanego czosnku) i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
  • Przystępujemy do układania warstw lasagne: formę smarujemy oliwą, na dno kładziemy dynię (lub bataty), następnie sos ragout i beszamel, w sumie kładziemy trzy warstwy, wierzch posypujemy przez sitko mąką z plantanów.
  • Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 22
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 dynia piżmowa lub 1 batat z białym miąższem
  • 1 łyżka mąki z plantanów (opcjonalnie)
  • 3 piersi z kurczaka lub np. 2 piersi i mięso z 2 udek
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 garść liści szałwii (około 10 liści)
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ małego selera korzeniowego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 cukinia
  • 4 obrane ząbki czosnku
  • 1 garść świeżej bazylii (około 12 listków)
  • 250 ml ciepłego mleczka kokosowego pełnotłustego
  • 120 ml ciepłego rosołu
  • 3 łyżki maranty trzcinowej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
  • szczypta sproszkowanego czosnku
  • szczypta sproszkowanej kurkumy

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Malakser, Miska, Patelnia, Piekarnik, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Mus orzechowo – gruszkowy

Orzechy przebierać dokładnie, żeby nie zawieruszyły się gdzieś kawałeczki łupin Wsypać do miski i zalać zimną wodą Odstawić na 12 (…)

WIĘCEJ >

Roladka ze schabu nadziewana indykiem i wędzonym boczkiem

Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki Indyka mielimy na zmianę z warzywami w maszynce do mięsa na (…)

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-gruszkowa (wegańska / wegetariańska)

Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę (…)

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z imbirem i selerem naciowym

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl