fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Nieziemsko dobra lasagne

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7c9def89-ccea-4d86-ae65-bd309731ca22-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Nieziemsko dobra lasagne

Przygotowanie

  • Dynię piżmową (lub batata) obieramy i kroimy na cienkie plasterki (tak jak na chipsy); będzie stanowiła warstwę makaronową.
  • Cukinię obieramy ze skórki, kroimy na pół, a następnie wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż na ćwiartki, wybieramy nasiona, odkładamy je na bok, później zmiksujemy ją z resztą warzyw. Pokrojoną cukinię wkładamy do wrzątku razem z 4 ząbkami czosnku, całość gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, odcedzamy i blendujemy na gładką masę razem z ugotowanym czosnkiem i bazylią, odstawiamy na bok.
  • Obraną marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy i naciowy oraz środek cukinii wrzucamy do malaksera i miksujemy na dość drobne kawałki, przekładamy do miski, a następnie w tym samym malakserze miksujemy mięso na sos.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy posiekany czosnek, rozmaryn, szałwię i podsmażamy tylko pół minuty, a następnie wrzucamy mięso i rozdrabniamy łopatką, żeby się równomiernie podsmażyło, w międzyczasie solimy i doprawiamy szczyptą mielonego czosnku. Kiedy mięso jest usmażone, dodajemy zmiksowane warzywa, dwie szczypty soli i łyżeczkę kurkumy, a następnie dokładnie mieszamy i podsmażamy przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy do sosu zmiksowaną cukinię i dusimy sos pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
  • Przygotowujemy sos beszamel: rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek na niezbyt dużym ogniu, dodajemy 3 łyżki maranty i mieszamy trzepaczką do uzyskania gęstej mikstury, następnie wlewamy do sosu ciepłe mleko kokosowe oraz rosół, gotujemy sos około 5 minut aż zgęstnieje, pod koniec gotowania dodajemy przyprawy (sól, szczyptę kurkumy i sproszkowanego czosnku) i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
  • Przystępujemy do układania warstw lasagne: formę smarujemy oliwą, na dno kładziemy dynię (lub bataty), następnie sos ragout i beszamel, w sumie kładziemy trzy warstwy, wierzch posypujemy przez sitko mąką z plantanów.
  • Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia piżmowa (780 g)
  • Kurczak pierś (600 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Marchew (świeża) (180 g)
  • Pietruszka korzeń (160 g)
  • Bulion mięsny (125 ml)
  • Seler nać (90 g)
  • Seler korzeń (85 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Czosnek (świeży) (30 g)
  • Skrobia z korzenia maranty (30 g)
  • Bazylia (świeża) (12 g)
  • Mąka z plantanów (10 g)
  • Szałwia (świeża) (10 g)
  • Kurkuma mielona (3 g)
  • Czosnek granulowany (3 g)
  • Rozmaryn suszony (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Garnek - mały, Malakser, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - duża, Piekarnik, Pokrywka do patelni, Rózga kuchenna, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosanka z borówkami, cynamonem i kardamonem

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając W rondlu podgrzewamy mleko Dodajemy przyprawy i mieszamy Następnie wyłączamy kuchenkę i cały czas mieszając dodajemy siemię…

WIĘCEJ >

Śniadaniowe babeczki bekonowe

Paprykę drobno kroimy, mieszamy w misce z pietruszką, solą i jajkami. Spód foremek i ścianki wykładamy boczkiem parzonym. Na boczek wlewamy po brzegi foremek masę jajeczną. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni (lub do…

WIĘCEJ >

Pieczony łosoś z duszonym szpinakiem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy łososia, skrapiamy go tłuszczem (oliwą) i posypujemy przyprawami Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut Cebulę obieramy i kroimy…

WIĘCEJ >

Sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem w koszulce

Makrelę obrać ze skóry i ości Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać ocet, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 – 5 minut…

WIĘCEJ >