fbpx
logo
Szukaj
open close

Nieziemsko dobra lasagne

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7c9def89-ccea-4d86-ae65-bd309731ca22-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Nieziemsko dobra lasagne

Przygotowanie

  • Dynię piżmową (lub batata) obieramy i kroimy na cienkie plasterki (tak jak na chipsy); będzie stanowiła warstwę makaronową.
  • Cukinię obieramy ze skórki, kroimy na pół, a następnie wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż na ćwiartki, wybieramy nasiona, odkładamy je na bok, później zmiksujemy ją z resztą warzyw. Pokrojoną cukinię wkładamy do wrzątku razem z 4 ząbkami czosnku, całość gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, odcedzamy i blendujemy na gładką masę razem z ugotowanym czosnkiem i bazylią, odstawiamy na bok.
  • Obraną marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy i naciowy oraz środek cukinii wrzucamy do malaksera i miksujemy na dość drobne kawałki, przekładamy do miski, a następnie w tym samym malakserze miksujemy mięso na sos.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy posiekany czosnek, rozmaryn, szałwię i podsmażamy tylko pół minuty, a następnie wrzucamy mięso i rozdrabniamy łopatką, żeby się równomiernie podsmażyło, w międzyczasie solimy i doprawiamy szczyptą mielonego czosnku. Kiedy mięso jest usmażone, dodajemy zmiksowane warzywa, dwie szczypty soli i łyżeczkę kurkumy, a następnie dokładnie mieszamy i podsmażamy przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy do sosu zmiksowaną cukinię i dusimy sos pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
  • Przygotowujemy sos beszamel: rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek na niezbyt dużym ogniu, dodajemy 3 łyżki maranty i mieszamy trzepaczką do uzyskania gęstej mikstury, następnie wlewamy do sosu ciepłe mleko kokosowe oraz rosół, gotujemy sos około 5 minut aż zgęstnieje, pod koniec gotowania dodajemy przyprawy (sól, szczyptę kurkumy i sproszkowanego czosnku) i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
  • Przystępujemy do układania warstw lasagne: formę smarujemy oliwą, na dno kładziemy dynię (lub bataty), następnie sos ragout i beszamel, w sumie kładziemy trzy warstwy, wierzch posypujemy przez sitko mąką z plantanów.
  • Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia piżmowa (780 g)
  • Kurczak pierś (600 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Marchew (180 g)
  • Pietruszka korzeń (160 g)
  • Bulion mięsny (125 ml)
  • Seler naciowy (90 g)
  • Seler korzeń (85 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Czosnek (30 g)
  • Skrobia z korzenia maranty (30 g)
  • Bazylia (świeża) (12 g)
  • Mąka z plantanów (bananowa) (10 g)
  • Szałwia (świeża) (10 g)
  • Kurkuma w proszku (3 g)
  • Czosnek granulowany (3 g)
  • Rozmaryn suszony (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Garnek - mały, Malakser, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - duża, Piekarnik, Pokrywka do patelni, Rózga kuchenna, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka z kaszy jaglanej

Dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować w wrzącej osolonej wodzie do miękkości Kaszę odcedzamy na sicie, wrzucamy do jakiejś miski i zostawiamy do ostygnięcia…

WIĘCEJ >

Steki z kalafiora

Steki należy wodą i gdy są nadal wilgotne oprószyć z obu stron solą, pieprzem i ulubioną przyprawą np. tymiankiem Steki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika Pieczemy…

WIĘCEJ >

Sorbet malinowy

Maliny wkładamy do zamrażarki na ok. 4-5 godz. Następnie wyciągamy i odstawiamy na ok. 15 minut Po tym czasie sprawdzamy czy w owoce da się wbić nóż, jeśli tak – blendujemy, jeśli nie – czekamy…

WIĘCEJ >

Bezglutenowy deser z tapioki

Tapiokę zalać zimną wodą w proporcji 1:10 (na 100 g tapioki należy użyć 1 L wody) i gotować przez 10 minut mieszając czujnie, aby się nie przypaliła. Po zdjęciu z ognia odstawić na kolejne 10…

WIĘCEJ >