fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Nieziemsko dobra lasagne

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7c9def89-ccea-4d86-ae65-bd309731ca22-1

Nieziemsko dobra lasagne

Przygotowanie

  • Dynię piżmową (lub batata) obieramy i kroimy na cienkie plasterki (tak jak na chipsy); będzie stanowiła warstwę makaronową.
  • Cukinię obieramy ze skórki, kroimy na pół, a następnie wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż na ćwiartki, wybieramy nasiona, odkładamy je na bok, później zmiksujemy ją z resztą warzyw. Pokrojoną cukinię wkładamy do wrzątku razem z 4 ząbkami czosnku, całość gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, odcedzamy i blendujemy na gładką masę razem z ugotowanym czosnkiem i bazylią, odstawiamy na bok.
  • Obraną marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy i naciowy oraz środek cukinii wrzucamy do malaksera i miksujemy na dość drobne kawałki, przekładamy do miski, a następnie w tym samym malakserze miksujemy mięso na sos.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy posiekany czosnek, rozmaryn, szałwię i podsmażamy tylko pół minuty, a następnie wrzucamy mięso i rozdrabniamy łopatką, żeby się równomiernie podsmażyło, w międzyczasie solimy i doprawiamy szczyptą mielonego czosnku. Kiedy mięso jest usmażone, dodajemy zmiksowane warzywa, dwie szczypty soli i łyżeczkę kurkumy, a następnie dokładnie mieszamy i podsmażamy przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy do sosu zmiksowaną cukinię i dusimy sos pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
  • Przygotowujemy sos beszamel: rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek na niezbyt dużym ogniu, dodajemy 3 łyżki maranty i mieszamy trzepaczką do uzyskania gęstej mikstury, następnie wlewamy do sosu ciepłe mleko kokosowe oraz rosół, gotujemy sos około 5 minut aż zgęstnieje, pod koniec gotowania dodajemy przyprawy (sól, szczyptę kurkumy i sproszkowanego czosnku) i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
  • Przystępujemy do układania warstw lasagne: formę smarujemy oliwą, na dno kładziemy dynię (lub bataty), następnie sos ragout i beszamel, w sumie kładziemy trzy warstwy, wierzch posypujemy przez sitko mąką z plantanów.
  • Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Wypróbuj propozycję paleo lasagne (powiązane przepisy).

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 21
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 dynia piżmowa lub 1 batat z białym miąższem
  • 1 łyżka mąki z plantanów (opcjonalnie)
  • 3 piersi z kurczaka lub np. 2 piersi i mięso z 2 udek
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku (10 g)
  • 1 łyżeczka rozmarynu (4 g)
  • 1 garść liści szałwii (10 g)
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku (2 g)
  • 3 marchewki (180 g)
  • 2 pietruszki (160 g)
  • ½ małego selera korzeniowego (85 g)
  • 2 łodygi selera naciowego (90 g)
  • 1 łyżeczka kurkumy (5 g)
  • 1 cukinia (300 g)
  • 4 obrane ząbki czosnku (20 g)
  • 1 garść świeżej bazylii (24 g)
  • 250 ml ciepłego mleczka kokosowego pełnotłustego
  • ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
  • 3 łyżki maranty trzcinowej (30 g)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 szczypta sproszkowanego czosnku (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Malakser, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczony dorsz na warzywach duszonych w mleku kokosowym

Rybę solimy i pieprzymy Kładziemy na naczyniu żaroodpornym Na górę kładziemy łyżkę masła klarowanego Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika Pieczemy 20 minut Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w paski Cebulę i czosnek…

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-pistacjowa (wegańska / wegetariańska)

Selera obieramy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pistacje obieramy Gruszkę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy gruszkę i seler, podsmażamy 3 min Zalewamy…

WIĘCEJ >

Zupa krem z dyni (wegańka/wegetariańska)

Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Dodajemy cynamon Miksujemy…

WIĘCEJ >

Imbirowy schab z miksem makaronów warzywnych

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Imbir obrać i bardzo drobno posiekać Kalarepę obieramy Cukinię, białą rzodkiew i kalarepę przepuszczamy przez spiromat/tarkę spiralną Jeżeli nie mamy spiromatu, to kroimy warzywa w cienkie plastry wzdłuż…

WIĘCEJ >