Lekkie tiramisu z malinami
Lekkie tiramisu z malinami
Przygotowanie
- Do szklanki wlewamy wrzącą wodę, wsypujemy kawę i dokładnie mieszamy
- Do miski składamy ser i jogurt, dodajemy cukier oraz ekstrakt z wanilii i całość dokładnie miksujemy przez ok. 2-3 minuty
- Na dnie naczynia układamy połowę herbatników
- Herbatniki smarujemy naparem z kawy za pomocą pędzelka
- Następnie nakładamy na wierzch herbatników połowę mieszanki z serem i przesiewamy na nią połowę kakao
- Powtarzamy układanie warstw, ale nie posypujemy wierchu kakao, dopóki tiramisu nie będzie schłodzone
- Tiramisu wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
- Przed podaniem posypujemy kakao i malinami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia deserów.
Autor
Lista składników
- Jogurt naturalny (600 g)
- Ser Ricotta (400 g)
- Malina (300 g)
- Woda (200 ml)
- Herbatniki (100 g)
- Cukier trzcinowy (40 g)
- Kakao w proszku (20 g)
- Wanilia – ekstrakt (10 g)
- Kawa (10 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Aromatyczne owoce z kruszonką
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce w plasterki Wszystkie owoce wrzucamy na patelnię, dodajemy sok z cytryny, połowę tłuszczu oraz połowę cukru i podgrzewamy…
WIĘCEJ >Aksamitny deser cytrynowy
Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem Do miski wsypujemy połowę cukry, dodajemy żółtka i ucieramy na kremową…
WIĘCEJ >Ciastka czekoladowo-serowe
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę smarujemy delikatnie tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Do miski wybijamy 1/6 ilości jaj, dodajemy ser, ekstrakt z wanilii oraz odrobinę cukru i całość dokładnie mieszamy, tak…
WIĘCEJ >Kokosowy pudding z tapioki z pieczonym jabłkiem
Tapiokę wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Zostawiamy na godzinę do namoczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka obieramy ze skórki. Kroimy każde na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroimy w poprzek na 3 mniejsze kawałki. Jabłka…
WIĘCEJ >