fbpx
logo
Szukaj
open close

Łopatka i nerki w cieście

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf3670e54-fec3-4177-80bd-69d541287b40
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Łopatka i nerki w cieście

Przygotowanie

  • Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę i przenosimy do plastikowego worka
  • Dodajemy mąkę i potrząsamy, tak aby każdy kawałek mięsa był nią dokładnie pokryty
  • Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
  • Pieczarki kroimy w plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (1/3 ilości oliwy i masło)
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Następnie usmażone mięso przenosimy do miski
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę oraz pieczarki i podsmażamy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy z powrotem mięso i dokładnie mieszamy
  • Dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod częściowym przykryciem przez ok. 1 godz.
  • Po tym czasie ściągamy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Masę mięsną nakładamy do kokilek (lub naczynia żaroodpornego)
  • Z ciasta wycinamy kawałki, którymi zaklejamy kokilki
  • Jajo wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy, a następnie smarujemy nim ciasto, w którym robimy kilka nacięć
  • Kokilki wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina łopatka (750 g)
  • Bulion mięsny (400 ml)
  • Wołowina nerki (250 g)
  • Cebula (210 g)
  • Pieczarka (świeża) (200 g)
  • Ciasto francuskie (150 g)
  • Mąka orkiszowa (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Masło klarowane ghee (15 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do patelni, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Serduszka duszone z pietruszką

Mięso oczyszczamy z żył i tłuszczu Marchew oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty (do zarumienienia) Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 2-3…

WIĘCEJ >

Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami

Grasica: Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Bierzemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…

WIĘCEJ >

Gulasz z serca wołowego, z warzywami

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Umyte serce oczyszczamy z żyłek i innych niepotrzebnych elementów. Kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy mieszając, aż kawałki serca się zrumienią, a następnie odkładamy do osobnego naczynia, zostawiając…

WIĘCEJ >

Dynia smażona z salcesonem i pomidorami

Dynię obieramy z skóry, usuwamy pestki, kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy plastry dyni po 4-5 mi z każdej strony na średnim ogniu Lekko solimy i pieprzymy Salceson obieramy z skóry…

WIĘCEJ >