fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Łopatka i nerki w cieście

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-332
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Łopatka i nerki w cieście

Przygotowanie

  • Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę i przenosimy do plastikowego worka
  • Dodajemy mąkę i potrząsamy, tak aby każdy kawałek mięsa był nią dokładnie pokryty
  • Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
  • Pieczarki kroimy w plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (1/3 ilości oliwy i masło)
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Następnie usmażone mięso przenosimy do miski
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę oraz pieczarki i podsmażamy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy z powrotem mięso i dokładnie mieszamy
  • Dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod częściowym przykryciem przez ok. 1 godz.
  • Po tym czasie ściągamy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Masę mięsną nakładamy do kokilek (lub naczynia żaroodpornego)
  • Z ciasta wycinamy kawałki, którymi zaklejamy kokilki
  • Jajo wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy, a następnie smarujemy nim ciasto, w którym robimy kilka nacięć
  • Kokilki wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina łopatka (750 g)
  • Bulion mięsny (400 ml)
  • Wołowina nerki (250 g)
  • Cebula (210 g)
  • Pieczarka (świeża) (200 g)
  • Ciasto francuskie (150 g)
  • Mąka pszenna (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Masło (15 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do patelni, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Motyl z parówki i ziemniaków

Ziemniaka obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości) Następnie ziemniaka odcedzamy, ugniatamy na jednolitą konsystencję i przenosimy na talerz Z sera wycinamy kawałki na kształt chmurek Ogórka kroimy w…

WIĘCEJ >

Warzywna misa Buddy

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Kalafior dzielimy na różyczki i polewamy roztopionym olejem kokosowym Doprawiamy solą, czosnkiem, kurkumą i mieszamy Batata możemy umyć i piec w skórce lub obrać i pokroić na mniejsze kawałki Batata…

WIĘCEJ >

Udka perliczki duszone z grzybami, z młodymi ziemniakami i kapustą kiszoną

Grzyby moczyć w zimnej wodzie przez minimum 6 godzin Perliczkę posolić i popieprzyć Cebulę i czosnek obrać i pokroić w półksiężyce Na patelni/rondlu rozgrzać tłuszcz Wkładamy perliczkę Smażymy z obu stron po 3-5 minut Dodajemy…

WIĘCEJ >

Zapiekane bułeczki z serem i boczkiem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bułki kroimy na pół i kładziemy przeciętą stroną do góry Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni na skwarki Na bułki…

WIĘCEJ >