Łopatka i nerki w cieście
Łopatka i nerki w cieście
Przygotowanie
- Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę i przenosimy do plastikowego worka
- Dodajemy mąkę i potrząsamy, tak aby każdy kawałek mięsa był nią dokładnie pokryty
- Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
- Pieczarki kroimy w plasterki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (1/3 ilości oliwy i masło)
- Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając
- Następnie usmażone mięso przenosimy do miski
- Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy cebulę oraz pieczarki i podsmażamy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy z powrotem mięso i dokładnie mieszamy
- Dolewamy bulion i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod częściowym przykryciem przez ok. 1 godz.
- Po tym czasie ściągamy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Masę mięsną nakładamy do kokilek (lub naczynia żaroodpornego)
- Z ciasta wycinamy kawałki, którymi zaklejamy kokilki
- Jajo wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy, a następnie smarujemy nim ciasto, w którym robimy kilka nacięć
- Kokilki wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
- Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wołowina łopatka (750 g)
- Bulion mięsny (400 ml)
- Wołowina nerki (250 g)
- Cebula (210 g)
- Pieczarka (świeża) (200 g)
- Ciasto francuskie (150 g)
- Mąka orkiszowa (100 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Masło klarowane ghee (15 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.