fbpx
logo
Szukaj
open close

Łopatka i nerki w cieście

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf3670e54-fec3-4177-80bd-69d541287b40
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Łopatka i nerki w cieście

Przygotowanie

  • Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę i przenosimy do plastikowego worka
  • Dodajemy mąkę i potrząsamy, tak aby każdy kawałek mięsa był nią dokładnie pokryty
  • Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
  • Pieczarki kroimy w plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (1/3 ilości oliwy i masło)
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Następnie usmażone mięso przenosimy do miski
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę oraz pieczarki i podsmażamy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy z powrotem mięso i dokładnie mieszamy
  • Dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod częściowym przykryciem przez ok. 1 godz.
  • Po tym czasie ściągamy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Masę mięsną nakładamy do kokilek (lub naczynia żaroodpornego)
  • Z ciasta wycinamy kawałki, którymi zaklejamy kokilki
  • Jajo wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy, a następnie smarujemy nim ciasto, w którym robimy kilka nacięć
  • Kokilki wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina łopatka (750 g)
  • Bulion mięsny (400 ml)
  • Wołowina nerki (250 g)
  • Cebula (210 g)
  • Pieczarka (świeża) (200 g)
  • Ciasto francuskie (150 g)
  • Mąka orkiszowa (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Masło klarowane ghee (15 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do patelni, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Grasica w sosie miodowo – musztardowym z grillowanymi ziemniakami i rukolą

Grasica: Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…

WIĘCEJ >

Wątróbka z brokułami

Mięso kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na talerz wysypujemy mąkę Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i…

WIĘCEJ >

Wątroba cielęca

Wątrobę kroimy ostrym nożem pod skosem w jak najszersze plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Powoli kładziemy na patelnię plastry wątroby i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony Usmażoną wątrobę przenosimy na talerz i…

WIĘCEJ >

Wątróbka duszona

Cebulę podduszamy na połowie smalcu gęsiego. Ściągamy z ognia kiedy cebulka się zeszkli. Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki. Dusimy na drugiej połowie smalcu około 10 minut. Następnie dodajemy uduszoną wcześniej…

WIĘCEJ >