fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Łosoś na kremowym szpinaku

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-88
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Łosoś na kremowym szpinaku

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Łososia przyprawiamy z każdej strony, kładziemy na papier i skrapiamy tłuszczem (oliwą)
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Pomidora suszonego kroimy w paski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy cebule i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy szpinak, pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i całość dusimy przez ok. 10 minut (do momentu, aż szpinak „zwiędnie”
  • Na talerz nakładamy łososia, a obok szpinak z pomidorami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia łososia.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Łosoś atlantycki (świeży) (150 g)
  • Szpinak (100 g)
  • Cebula (50 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Pomidor suszony (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron warzywny z boczniakami (z wywarem kostnym)

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…

WIĘCEJ >

Sałatka z chorizo i pieczonych ziemniaków

Ziemniaki albo bataty obieramy, gotujemy i kroimy w kostkę. Rukolę myjemy i osuszamy. Czosnek wyciskamy przez praskę. Chorizo kroimy w plasterki. Ziemniaki mieszamy z przyprawami i podsmażamy chwilę na mocno rozgrzanej patelni. W miseczce mieszamy…

WIĘCEJ >

Pierś z kaczki z wolnowaru z modrą kapustą i batatami

Kaczka: Mięso doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do wolnowaru Cebulę obieramy i kroimy w piórka Gruszki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w gruba kostkę Mięso mieszamy z cebula i gruszkami Ustawiamy…

WIĘCEJ >

Chleb żytni z masłem

Kromki chleba smarujemy masłem

WIĘCEJ >