Łosoś z ryżem
Łosoś z ryżem
Przygotowanie
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Groszek gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
- Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Następnie przyprawiamy rybę z dwóch stron
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy rybę i smażymy przez ok. 2-4 minuty z każdej strony
- Na talerz nakładamy ryż, rybę i groszek (tak jak na załączonym obrazku)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia łososia.
Autor
Lista składników
- Łosoś atlantycki (świeży) (200 g)
- Groszek zielony (75 g)
- Ryż basmati (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Estragon suszony (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Frytki z marchewki
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na frytki. Dodajemy przyprawy. Warzywa smażymy aż zmiękną.
WIĘCEJ >Bataty z czosnkiem
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bataty obieramy, kroimy wzdłuż na pół i nacinamy każdą połówkę w kilku miejscach na głębokość ok. 1 cm Następnie bataty układamy na papierze…
WIĘCEJ >Sałata z kozim serem, truskawkami i melonem
Sałatę i rukolę kładziemy na talerzu Dokładamy przecięte na pół truskawki Melona obieramy, kroimy w paski i kładziemy na sałacie Na wierzchu umieszczamy ser Polewamy sosem
WIĘCEJ >Naleśniki trzy sery (wegetariańskie)
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >