fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron z wiosennymi warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6407f4dc-ddae-4754-955d-5e8780d9df03
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Makaron z wiosennymi warzywami

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Pomidory kroimy na pół, usuwamy z nich pestki, a miąższ kroimy w kostkę i przenosimy do miski
  • Ze szparagów odcinamy końcówki, kroimy na 3-4 części i gotujemy przez ok. 8-10 minut (do miękkości)
  • Dodajemy groszek i gotujemy przez ok. 2 minuty
  • Cukinię kroimy w cienkie plastry, dodajemy do garnka ze szparagami i gotujemy przez ok. 2 minuty
  • Następnie warzywa odcedzamy
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy pomidory i dusimy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy pozostałe warzywa i mieszamy
  • Makaron odcedzamy, dodajemy na patelnię i dokładnie mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną oraz serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów z dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (510 g)
  • Szparag (300 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (300 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Groszek zielony (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Niskotłuszczowy deser karmelowy

Do rondla wsypujemy cukier (2/3 ilości), wlewamy wodę i podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści Następnie zwiększamy ogień i podgrzewamy do momentu, aż cukier zrobi się złotobrązowy Zakręcamy rondlem, tak aby masa gotowała…

WIĘCEJ >

Zapiekanki wegetariańskie

Rozgrzewamy opiekacz Ser kroimy w cienkie plastry Pomidory i papryki kroimy w kostkę Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę siekamy Bagietkę kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę w poprzek na pół Kawałki bagietki kładziemy…

WIĘCEJ >

Zupa szpinakowa z jajem

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…

WIĘCEJ >

Pieczony halibut na marynowanych burakach z sałatką

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C Kładziemy halibuta w naczyniu żaroodpornym Lekko solimy i pieprzymy Wyciskamy na niego sok z cytryny Nakładamy tłuszcz Przykrywamy i pieczemy 12 min Na talerzu układamy buraczki Obok mix sałat, które polewamy…

WIĘCEJ >