fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Marchewka po marokańsku

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-159
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Marchewka po marokańsku

Przygotowanie

  • Marchewki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości)
  • Do miski wsypujemy przyprawy (kmin rzymski, kolendrę, paprykę słodką i cynamon), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dolewamy tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
  • Marchewki odcedzamy i przenosimy na patelnię
  • Na patelnię wylewamy mieszankę z przyprawami, mieszamy i smażymy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając, tak aby każda marchewka była dokładnie obtoczona przyprawami
  • Dodajemy sok z cytryny i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Marchewki przenosimy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem marchewki.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Marchew (500 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Kolendra (świeża) (6 g)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Cynamon mielony (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Patelnia, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapka dziecięca – lisek

Na kromkę chleba kładziemy ser i razem wycinamy kawałek na kształt głowy liska Jabłko obieramy i kroimy na kawałki (uszy i pyszczek) Z truskawki usuwamy szypułkę i kroimy na kawałki (uszy i nosek) Wszystkie składniki…

WIĘCEJ >

Zupa krem z cukinii i awokado

Cukinię oraz awokado obieramy i kroimy na kawałki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cukinię i dusimy przez ok. 12-15 minut Dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 15-20 minut Dodajemy pozostałe składniki (czosnek obieramy) i całość…

WIĘCEJ >

Parówki, masło, ogórek kiszony

Parówki parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Ogórki kroimy w paski Koper siekamy Na talerzu układamy parówki, ogórki i masło posypane koperkiem

WIĘCEJ >

Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym (wegetariański)

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Szparagi obrać (prowadzić nożem milimetr przy milimetrze, żeby żadne włókno nie zostało) Obrane szparagi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 6 min Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >