fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Marchewka po marokańsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca2a8a610-6537-43ab-9c41-e356e1158447
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Marchewka po marokańsku

Przygotowanie

  • Marchewki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości)
  • Do miski wsypujemy przyprawy (kmin rzymski, kolendrę, paprykę słodką i cynamon), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dolewamy tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
  • Marchewki odcedzamy i przenosimy na patelnię
  • Na patelnię wylewamy mieszankę z przyprawami, mieszamy i smażymy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając, tak aby każda marchewka była dokładnie obtoczona przyprawami
  • Dodajemy sok z cytryny i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Marchewki przenosimy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem marchewki.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Marchew (250 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (15 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Kolendra (świeża) (3 g)
  • Kmin rzymski (1,5 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (1,5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1,5 g)
  • Cynamon mielony (1,5 g)
  • Sól kłodawska (1,5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Patelnia, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z dyni i orzechów z musztardowym sosem

Zieleninę rwiemy na kawałki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Dynię obieramy, kroimy na kawałki i usuwamy pestki Następnie kawałki dyni układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 30…

WIĘCEJ >

Gofry jaglane

Kaszę mielimy (np. w blenderze) Dodajemy pozostałe składniki (poza wodą), całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy na ok. 30 minut Rozgrzewamy gofrownicę Do masy dolewamy wodę i mieszamy Do rozgrzanej gofrownicy wylewamy masę…

WIĘCEJ >

Zawijaski z warzywami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Paprykę wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 10-15 minut (pieczemy do momentu, aż skórka sczernieję) Następnie przenosimy paprykę do foliowej torebki, aby ostygła Z papryki ściągamy…

WIĘCEJ >

Nutella z daktyli

Orzechy (opcjonalnie podprażone) wrzucamy do blendera i miksujemy na krem. Dorzucamy daktyle, mleko i kakao i/lub karob; jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy stopniowo dolewać mleka lub wody (np. z daktyli).

WIĘCEJ >