Marchewka po marokańsku
Marchewka po marokańsku
Przygotowanie
- Marchewki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości)
- Do miski wsypujemy przyprawy (kmin rzymski, kolendrę, paprykę słodką i cynamon), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dolewamy tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
- Marchewki odcedzamy i przenosimy na patelnię
- Na patelnię wylewamy mieszankę z przyprawami, mieszamy i smażymy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając, tak aby każda marchewka była dokładnie obtoczona przyprawami
- Dodajemy sok z cytryny i smażymy przez ok. 2 minuty
- Marchewki przenosimy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem marchewki.
Autor
Lista składników
- Marchew (250 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (15 ml)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Czosnek (5 g)
- Kolendra (świeża) (3 g)
- Kmin rzymski (1.5 g)
- Kolendra (ziele) suszona (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
- Cynamon mielony (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.