fbpx
logo
Szukaj
open close

Marynowane kotlety wieprzowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c298a6d28-94fe-4d01-9cc5-13dfd66225bf
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Marynowane kotlety wieprzowe

Przygotowanie

Marynata

  • Czosnek z imbirem obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do miski
  • Nasiona kolendry zmiażdżamy w moździerzu i wrzucamy do miski
  • Do miski dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy

Marynowane kotlety wieprzowe

  • Mięso wkładamy do płaskiego naczynia, zalewamy marynatą i odkładamy na min. 2 godz. (możemy marynować nawet całą noc)
  • Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C
  • Siemię lniane wysypujemy na talerz
  • Mięso wyciągamy z marynaty (marynaty nie wylewamy) i kładziemy na siemieniu lnianym, po czym obracamy tak, aby całe mięso było nim pokryte
  • Następnie wkładamy mięso do brytfanny, a brytfannę do piekarnika na ok. 18-20 minut
  • Z marynaty wyciągamy laskę cynamonu i wylewamy marynatę na teflonową patelnię
  • Dolewamy wino i całość doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, póki sos nie nabierze konsystencji lukru
  • Mięso wyciągamy z piekarnika i kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm, po czym układamy na talerzach i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z wieprzowiną.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Marynata

  • Miód lipowy (24 g)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Kolendra – nasiona (4 g)
  • Cynamon – laska (3 g)
  • Imbir korzeń (3 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (3 ml)

Marynowane kotlety wieprzowe

  • Wieprzowina schab (surowy) (500 g)
  • Wino białe wytrawne (150 ml)
  • Siemię lniane (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Moździerz, Naczynie płaskie, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Barszcz biały na ogórczance

Gotujemy osoloną wodę i wlewamy ogórczankę. W zależności od tego czy lubimy mniej lub bardziej kwaśny barszcz możemy dolać mniej lub więcej wody z ogórków kiszonych. Gdy woda się zagotuje dodajemy mąkę rozrobioną w małej…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z kurczaka po grecku

Mięso kroimy w kostkę o wymiarach ok. 1-2 cm Papryki i cukinię kroimy na kawałki o wielkości kawałków mięsa Drewniane patyki do szaszłyków wkładamy do miski z wodą i moczymy przez ok. 30 minut Do…

WIĘCEJ >

Pierś kaczki z żurawiną i ziemniakami

Pierś kaczki z żurawiną Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C (z funkcją grzania góra-dół) Skórę piersi kaczki lekko nacinamy pod skosem w dwie strony (tak aby powstały drobne rąby na połowę głębokości skóry) Następnie…

WIĘCEJ >

Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami

Grasica: Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Bierzemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…

WIĘCEJ >