fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlety wieprzowe z cydrem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c52239e92-5eba-4d88-a45d-d574b8675384
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kotlety wieprzowe z cydrem

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (pieprzem)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut z każdej strony
  • Następnie ściągamy mięso z patelni i odkładamy w ciepłe miejsce (najlepiej do piekarnika)
  • Na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 5 minut (na małym ogniu)
  • Dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy przez ok. 1-2 minuty
  • Stopniowo dolewamy cydr oraz bulion, cały czas mieszając
  • Dodajemy przyprawy (szałwię), mieszamy i zagotowujemy
  • Na talerzach układamy mięso, polewamy sosem i dekorujemy cebulą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.

Kotlety możesz podawać np. z ziemniakami i sałatką z ulubionych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (480 g)
  • Cydr jabłkowy (300 ml)
  • Bulion mięsny (150 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
  • Mąka pszenna (12 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Szałwia suszona (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczony kurczak w panierce

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Mięso oczyszczamy i przenosimy do naczynia żaroodpornego Do miski wlewamy maślankę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy, a następnie tą mieszanką smarujemy…

WIĘCEJ >

Krem z topinamburu

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w paski Rozgrzewamy garnek Wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty, a następnie wyciągamy go łyżką cedzakową i odkładamy na talerz Na wytopiony tłuszcz z boczku…

WIĘCEJ >

Makaron z wędzonym łososiem

Zieleninę drobno siekamy Rybę kroimy w cienkie paski Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty, a następnie odcedzamy W rondlu roztapiamy tłuszcz, a kiedy zacznie skwierczeć – wsypujemy…

WIĘCEJ >

Krem z ziemniaków i porów

Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy ziemniaki, dolewamy bulion i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień…

WIĘCEJ >