Kotlety wieprzowe z cydrem
Kotlety wieprzowe z cydrem
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (pieprzem)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut z każdej strony
- Następnie ściągamy mięso z patelni i odkładamy w ciepłe miejsce (najlepiej do piekarnika)
- Na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 5 minut (na małym ogniu)
- Dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy przez ok. 1-2 minuty
- Stopniowo dolewamy cydr oraz bulion, cały czas mieszając
- Dodajemy przyprawy (szałwię), mieszamy i zagotowujemy
- Na talerzach układamy mięso, polewamy sosem i dekorujemy cebulą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.
Kotlety możesz podawać np. z ziemniakami i sałatką z ulubionych warzyw.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina schab (surowy) (480 g)
- Cydr jabłkowy (300 ml)
- Bulion mięsny (150 ml)
- Cebula (105 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
- Mąka orkiszowa (12 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Szałwia suszona (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Rozgrzewająca zupa z kurczaka
Mięso kroimy w małą kostkę Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki Seler kroimy w plasterki Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty, co…
WIĘCEJ >Brukselka z orzechami
Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie (jeśli w składnikach jest podana sól) przez ok. 5 minut (brukselka powinna być miękka, ale nie za miękka – najlepiej al dente) Następnie brukselki odcedzamy i kroimy na poł…
WIĘCEJ >Purée z marchewki
Marchewkę ścieramy na tarce i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie odkrywamy i gotujemy chwilę, aż woda odparuje (jeśli wody jest zdecydowanie za dużo to odlewamy). Zmniejszamy ogień i…
WIĘCEJ >Karp w sosie rodzynkowym z ziemniakami
Rybę wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem z czajnika Po 8-10 sekundach odlewamy wodę i zalewamy zimną wodą z kranu Ręką lub nożem zdejmujemy szlam i ewentualne łuski z ryby Płuczemy pod bieżącą wodą oczyszczone kawałki…
WIĘCEJ >