fbpx
logo
Szukaj
open close

Kotlety wieprzowe z cydrem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c52239e92-5eba-4d88-a45d-d574b8675384
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kotlety wieprzowe z cydrem

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (pieprzem)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut z każdej strony
  • Następnie ściągamy mięso z patelni i odkładamy w ciepłe miejsce (najlepiej do piekarnika)
  • Na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 5 minut (na małym ogniu)
  • Dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy przez ok. 1-2 minuty
  • Stopniowo dolewamy cydr oraz bulion, cały czas mieszając
  • Dodajemy przyprawy (szałwię), mieszamy i zagotowujemy
  • Na talerzach układamy mięso, polewamy sosem i dekorujemy cebulą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.

Kotlety możesz podawać np. z ziemniakami i sałatką z ulubionych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (480 g)
  • Cydr jabłkowy (300 ml)
  • Bulion mięsny (150 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Szałwia suszona (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Rozgrzewająca zupa z kurczaka

Mięso kroimy w małą kostkę Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki Seler kroimy w plasterki Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty, co…

WIĘCEJ >

Brukselka z orzechami

Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie (jeśli w składnikach jest podana sól) przez ok. 5 minut (brukselka powinna być miękka, ale nie za miękka – najlepiej al dente) Następnie brukselki odcedzamy i kroimy na poł…

WIĘCEJ >

Purée z marchewki

Marchewkę ścieramy na tarce i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie odkrywamy i gotujemy chwilę, aż woda odparuje (jeśli wody jest zdecydowanie za dużo to odlewamy). Zmniejszamy ogień i…

WIĘCEJ >

Karp w sosie rodzynkowym z ziemniakami

Rybę wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem z czajnika Po 8-10 sekundach odlewamy wodę i zalewamy zimną wodą z kranu Ręką lub nożem zdejmujemy szlam i ewentualne łuski z ryby Płuczemy pod bieżącą wodą oczyszczone kawałki…

WIĘCEJ >