Meksykańska zupa fasolowa
Meksykańska zupa fasolowa
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Paprykę kroimy w drobną kostkę (pestki usuwamy)
- Fasolę z kukurydzą przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy paprykę i wszystkie przyprawy (poza solą i majerankiem), mieszamy i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty (do momentu, aż papryka będzie miękka)
- Dolewamy bulion, mieszamy i zagotowujemy
- Dodajemy fasolę, kukurydzę i przecier, mieszamy i ponownie zagotowujemy
- Dodajemy pozostałe przyprawy i mieszamy
- Jeśli zupa jest zbyt kwaśna – dodajemy syrop klonowy
- Zupę nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną (kolendrą)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1000 ml)
- Fasola czerwona z puszki (250 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Przecier pomidorowy (200 g)
- Kukurydza w zalewie (słoik) (170 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Czosnek (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Kolendra (świeża) (6 g)
- Syrop klonowy (5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Curry w proszku (3 g)
- Oregano suszone (3 g)
- Majeranek suszony (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Kolendra (ziele) suszona (0.5 g)
- Kmin rzymski (0.5 g)
- Papryka ostra mielona (proszek) (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zupa z warzywami na bulionie jarskim
Marchew, cebulę i por obieramy Do garnka wrzucamy marchew, połowę ilości cebuli, por oraz seler, wlewamy bulion oraz dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 15-20 minut (na małym ogniu) Drugą połowę ilości cebuli kroimy w…
WIĘCEJ >Chłodnik ze szpinaku i awokado z jajkiem
Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia Dodajemy szpinak Dodajemy sok i czosnek niedźwiedzi Dolewamy wodę gazowaną Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy…
WIĘCEJ >Zupa marchewkowo-imbirowa z łososiem
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę. Smażymy na niedużym ogniu 5 minut pilnując, żeby się nie przypaliła. Wrzucamy imbir i smażymy kolejne 3 minuty, żeby oddał swój aromat. Dodajemy obraną…
WIĘCEJ >Szpinakowa zupa-krem z płatkami owsianymi
Szpinak oczyszczamy i drobno siekamy Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia Wkładamy szpinak i płatki owsiane, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 minuty Garnek ściągamy z kuchenki, dolewamy mleko i…
WIĘCEJ >