Sycąca zupa z wołowiną i kaszą
Sycąca zupa z wołowiną i kaszą
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Marchew obieramy i kroimy w kostkę
- Seler kroimy w plasterki
- Mięso kroimy w kostkę
- Kaszę płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, a następnie odcedzamy i odstawiamy
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i dusimy przez ok. 5 minut
- Dodajemy marchew oraz seler i gotujemy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy mięso, sos i kaszę, dolewamy bulion oraz wodę i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod częściowym przykryciem przez ok. 40-45 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Woda (1000 ml)
- Wołowina łopatka (500 g)
- Bulion mięsny (500 ml)
- Kasza jęczmienna pęczak (150 g)
- Cebula (105 g)
- Marchew (100 g)
- Seler naciowy (90 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sos Worcestershire (6 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem
Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 5-7 minut z każdej strony Cebulę z czosnkiem…
WIĘCEJ >Pomidorowe udka kurczaka z ziołami
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki kroimy na pół Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy udka i smażymy przez ok. 4-5 minut z każdej strony, a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego Na gorącą patelnię…
WIĘCEJ >Zimowa zupa jarzynowa
Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Czosnek obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy w plasterki Soczewicę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Ziemniaki oraz dynię obieramy i…
WIĘCEJ >Ozorek wieprzowy w sosie bakaliowym
Ozorek: Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 60 min Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do…
WIĘCEJ >