Meksykański chleb kukurydziany z mąki kokosowej
Meksykański chleb kukurydziany z mąki kokosowej
Przygotowanie
- Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi
- Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz, cukier i przyprawy (cebulę i sól) i dokładnie miksujemy
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do osobnej miski, dosypujemy kaszę kukurydzianą i mieszamy
- Następnie zawartość obu misek ze sobą łączymy i ponownie dokładnie miksujemy
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do masy
- Paprykę kroimy w kostkę (pestki usuwamy) i wrzucamy do masy
- Kukurydzę odsączamy z zalewy i wrzucamy do masy
- Ser ścieramy na grubych oczkach tarki do miski z masą i całość dokładnie mieszamy
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 205 st. C
- Formę smarujemy tłuszczem
- Do formy przelewamy masę i wkładamy do piekarnika na ok. 15-18 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebów.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (306 g)
- Masło (80 g)
- Kukurydza w zalewie (słoik) (80 g)
- Ser żółty (80 g)
- Papryka czerwona (60 g)
- Kasza kukurydziana (55 g)
- Cebula (50 g)
- Mąka kokosowa (35 g)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Cebula granulowana (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Proszek do pieczenia (2 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Razowe bułeczki z serem
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól Dodajemy tłuszcz i rozcierając palcami łączymy go z mąką Cebulę obieramy Cebulę i sery…
WIĘCEJ >Chleb gryczany z masłem migdałowym i bananem
Banana obieramy i kroimy w plastry Kromki chleba smarujemy masłem i układamy plastry banana
WIĘCEJ >Tosty z serem
Na każdą kromkę chleba kładziemy plaster sera i składamy kromki po dwie Następnie wsadzamy do nagrzanego tostera i pieczemy do momentu, aż na tosterze zapali się zielona lampka
WIĘCEJ >Nutella z daktyli z chlebem gryczanym
Orzechy (opcjonalnie podprażone) umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki krem Dodajemy daktyle, mleko i kakao i/lub karob; jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy stopniowo dolewać mleka lub wody (np. z daktyli) Gotowym kremem smarujemy…
WIĘCEJ >