Mięsno – warzywne owady z dziczyzny, kotlety dla dzieci z dzika z puree z batatów
Mięsno – warzywne owady z dziczyzny, kotlety dla dzieci z dzika z puree z batatów
Przygotowanie
- Marchew i pietruszkę obieramy
- Mięso kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
- Marchewkę i pietruszkę mielimy zaraz po mięsie, dzięki temu wyczyścimy od razu maszynkę z mięsa
- Do masy mięsno – warzywnej dodajemy sól, pieprz i rozmaryn
- Wyrabiamy rękami masę mieloną aż będzie jednolita
- Formujemy 6 równych kulek
- Nakładamy do foremek
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 st.C na 30 min
Puree z batata:
- Bataty obieramy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy w małym garnuszku tłuszcz
- Smażymy cebulę przez 2 min
- Dodajemy ugotowane bataty
- Miksujemy blenderem przez min
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Autor
Lista składników
Mięsno-warzywne owady
- Dziczyzna karkówka (250 g)
- Marchew (20 g)
- Pietruszka korzeń (20 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Rozmaryn suszony (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Purée z batatów
- Batat (460 g)
- Cebula (50 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zupa marchewkowa (na wywarze kostnym)
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…
WIĘCEJ >Jednoporcjowa zapiekanka
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach (możemy użyć też maszynki do mielenia mięsa) Marchewkę łączymy z solą, mięsem, jajkiem i masłem. Ugniatamy dłońmi i wlewamy do naczynia żaroopornego Pieczemy…
WIĘCEJ >Pieczona polędwiczka
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Polędwiczkę kroimy na grube kawałki. Miętę kroimy bardzo drobno, mieszamy z octem balsamicznym i szczyptą soli, następnie obtaczamy polędwiczkę w naszej marynacie i układamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 30…
WIĘCEJ >Frytki z pietruszki
Pietruszkę obieramy i kroimy w paski Jeśli mamy nożyk karbowany to kroimy jak frytki Wkładamy do miski, dodajemy olej kokosowy Lekko solimy i mieszamy Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia Nakładamy pokrojoną pietruszkę Wkładamy do…
WIĘCEJ >