fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mięsno – warzywne owady z dziczyzny, kotlety dla dzieci z dzika z puree z batatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce7659fba-d7d1-4eb4-9b1d-44b2d6ffc082
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Mięsno – warzywne owady z dziczyzny, kotlety dla dzieci z dzika z puree z batatów

Przygotowanie

  • Marchew i pietruszkę obieramy
  • Mięso kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Marchewkę i pietruszkę mielimy zaraz po mięsie, dzięki temu wyczyścimy od razu maszynkę z mięsa
  • Do masy mięsno – warzywnej dodajemy sól, pieprz i rozmaryn
  • Wyrabiamy rękami masę mieloną aż będzie jednolita
  • Formujemy 6 równych kulek
  • Nakładamy do foremek
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 st.C na 30 min

Puree z batata:

  • Bataty obieramy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy w małym garnuszku tłuszcz
  • Smażymy cebulę przez 2 min
  • Dodajemy ugotowane bataty
  • Miksujemy blenderem przez min
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego.

Uwagi

Mięso z dziczyzny można zastąpić wieprzowym, które ma podobny smak.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

Mięso

  • 250 g dzika (szynka/karkówka/łopatka)
  • ¼ marchewki (15 g)
  • ¼ pietruszki (20 g)
  • 1 szczypta rozmarynu (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Purée z batatów

  • 2 bataty (ok. 0,5 kg)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Foremka na muffiny, Garnek, Garnek - mały, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kotlety siekane z sarny z warzywami duszonymi z rozmarynem

Kotlety: Mięso mielimy, w maszynce na standardowym sitku lub siekamy tasakiem Mieszamy ręką i formujemy okrągły lub owalny kotlet Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3-4 min z każdej…

WIĘCEJ >

Zielona zimowa zupa (wegańska / wegetariańska)

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażmy przez 5 min Wrzucamy brukselki, zalewamy bulionem Gotujemy 10 min…

WIĘCEJ >

Karp w sosie rodzynkowym z ziemniakami

Rybę wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem z czajnika Po 8-10 sekundach odlewamy wodę i zalewamy zimną wodą z kranu Ręką lub nożem zdejmujemy szlam i ewentualne łuski z ryby Płuczemy pod bieżącą wodą oczyszczone kawałki…

WIĘCEJ >

Sałatka z sarniną i boczkiem

Sarnina Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kuleczki i smażymy 3 minuty,…

WIĘCEJ >