fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mięsno – warzywne owady z dziczyzny, kotlety dla dzieci z dzika z puree z batatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce7659fba-d7d1-4eb4-9b1d-44b2d6ffc082

Mięsno – warzywne owady z dziczyzny, kotlety dla dzieci z dzika z puree z batatów

Przygotowanie

  • Marchew i pietruszkę obieramy
  • Mięso kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Marchewkę i pietruszkę mielimy zaraz po mięsie, dzięki temu wyczyścimy od razu maszynkę z mięsa
  • Do masy mięsno – warzywnej dodajemy sól, pieprz i rozmaryn
  • Wyrabiamy rękami masę mieloną aż będzie jednolita
  • Formujemy 6 równych kulek
  • Nakładamy do foremek
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 st.C na 30 min

Puree z batata:

  • Bataty obieramy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy w małym garnuszku tłuszcz
  • Smażymy cebulę przez 2 min
  • Dodajemy ugotowane bataty
  • Miksujemy blenderem przez min
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego.

Uwagi

Mięso z dziczyzny można zastąpić wieprzowym, które ma podobny smak.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

Mięso

  • 250 g dzika (szynka/karkówka/łopatka)
  • ¼ marchewki (15 g)
  • ¼ pietruszki (20 g)
  • 1 szczypta rozmarynu (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Purée z batatów

  • 2 bataty (ok. 0,5 kg)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Foremka na muffiny, Garnek, Garnek - mały, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem z jarmużu

Jarmuż umieszczamy w garnku Dodajemy dwie szklanki wody Podgrzewamy Dusimy przez 10 minut Dodajemy przyprawy, ser i masło i gotujemy przez kolejne 10 minut Gorącą zupę zdejmujemy z ognia, blendujemy i podajemy 

WIĘCEJ >

Wędzona szynka na świeżym szpinaku

Szpinak włożyć do miski z zimną wodą i dobrze wypłukać z piasku Odcedzić szpinak na sicie i położyć na talerzu Pomidorki pokroić na połówki Ogórka pokroić w półksiężyce (plasterki przekroić na połowy) Cebulę pokroić w…

WIĘCEJ >

Twarożek ze słonecznika z sałatką jarzynową

Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3 – 4 min…

WIĘCEJ >

Zupa krem z grillowanych warzyw (wegańska / wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…

WIĘCEJ >