fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mięsno – warzywne owady z dziczyzny, kotlety dla dzieci z dzika z puree z batatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce7659fba-d7d1-4eb4-9b1d-44b2d6ffc082

Mięsno – warzywne owady z dziczyzny, kotlety dla dzieci z dzika z puree z batatów

Przygotowanie

  • Marchew i pietruszkę obieramy
  • Mięso kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Marchewkę i pietruszkę mielimy zaraz po mięsie, dzięki temu wyczyścimy od razu maszynkę z mięsa
  • Do masy mięsno – warzywnej dodajemy sól, pieprz i rozmaryn
  • Wyrabiamy rękami masę mieloną aż będzie jednolita
  • Formujemy 6 równych kulek
  • Nakładamy do foremek
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 st.C na 30 min

Puree z batata:

  • Bataty obieramy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy w małym garnuszku tłuszcz
  • Smażymy cebulę przez 2 min
  • Dodajemy ugotowane bataty
  • Miksujemy blenderem przez min
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego.

Uwagi

Mięso z dziczyzny można zastąpić wieprzowym, które ma podobny smak.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

Mięso

  • 250 g dzika (szynka/karkówka/łopatka)
  • ¼ marchewki (15 g)
  • ¼ pietruszki (20 g)
  • 1 szczypta rozmarynu (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Purée z batatów

  • 2 bataty (ok. 0,5 kg)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Foremka na muffiny, Garnek, Garnek - mały, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka morska z wędzonym łososiem

Wodorosty przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, układamy je na talerzu Pomidorki kroimy na pół Awokado obieramy i kroimy w kostkę Oliwki, pomidorki i awokado kładziemy na sałatę Na wierzchu kładziemy kawałki łososia Solimy i pieprzymy…

WIĘCEJ >

Zupa szczawiowa z jajem

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…

WIĘCEJ >

Placki jabłkowe z sosem malinowym

Placki: Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Do startego jabłka dodać jajko Rozmieszać rózgą lub mikserem Dodajemy mąkę gryczaną i jaglaną i mieszamy Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem Łyżką nakładamy porcję ciasta na…

WIĘCEJ >

Roladka drobiowa faszerowana dziczyzną ze śliwkami, z ziemniakami duszonymi i gotowanymi warzywami

Roladka:·        Karkówkę zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku Lekko posolić i popieprzyć i wymieszać Podzielić mięso na dwie porcje Z każdej uformować wałek Włączamy piekarnik i ustawiamy na 160 stopni Pierś z kurczaka…

WIĘCEJ >