Mięsno – warzywne owady z dziczyzny, kotlety dla dzieci z dzika z puree z batatów
Mięsno – warzywne owady z dziczyzny, kotlety dla dzieci z dzika z puree z batatów
Przygotowanie
- Marchew i pietruszkę obieramy
- Mięso kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
- Marchewkę i pietruszkę mielimy zaraz po mięsie, dzięki temu wyczyścimy od razu maszynkę z mięsa
- Do masy mięsno – warzywnej dodajemy sól, pieprz i rozmaryn
- Wyrabiamy rękami masę mieloną aż będzie jednolita
- Formujemy 6 równych kulek
- Nakładamy do foremek
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 st.C na 30 min
Puree z batata:
- Bataty obieramy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy w małym garnuszku tłuszcz
- Smażymy cebulę przez 2 min
- Dodajemy ugotowane bataty
- Miksujemy blenderem przez min
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego.
Uwagi
Mięso z dziczyzny można zastąpić wieprzowym, które ma podobny smak.
Autor
Lista składników
Mięso
- 250 g dzika (szynka/karkówka/łopatka)
- ¼ marchewki (15 g)
- ¼ pietruszki (20 g)
- 1 szczypta rozmarynu (1 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Purée z batatów
- 2 bataty (ok. 0,5 kg)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kotlety siekane z sarny z warzywami duszonymi z rozmarynem
Kotlety: Mięso mielimy, w maszynce na standardowym sitku lub siekamy tasakiem Mieszamy ręką i formujemy okrągły lub owalny kotlet Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3-4 min z każdej…
WIĘCEJ >Zielona zimowa zupa (wegańska / wegetariańska)
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażmy przez 5 min Wrzucamy brukselki, zalewamy bulionem Gotujemy 10 min…
WIĘCEJ >Karp w sosie rodzynkowym z ziemniakami
Rybę wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem z czajnika Po 8-10 sekundach odlewamy wodę i zalewamy zimną wodą z kranu Ręką lub nożem zdejmujemy szlam i ewentualne łuski z ryby Płuczemy pod bieżącą wodą oczyszczone kawałki…
WIĘCEJ >Sałatka z sarniną i boczkiem
Sarnina Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kuleczki i smażymy 3 minuty,…
WIĘCEJ >