Mięsno – warzywne owady z dziczyzny, kotlety dla dzieci z dzika z puree z batatów
Mięsno – warzywne owady z dziczyzny, kotlety dla dzieci z dzika z puree z batatów
Przygotowanie
- Marchew i pietruszkę obieramy
- Mięso kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
- Marchewkę i pietruszkę mielimy zaraz po mięsie, dzięki temu wyczyścimy od razu maszynkę z mięsa
- Do masy mięsno – warzywnej dodajemy sól, pieprz i rozmaryn
- Wyrabiamy rękami masę mieloną aż będzie jednolita
- Formujemy 6 równych kulek
- Nakładamy do foremek
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 st.C na 30 min
Puree z batata:
- Bataty obieramy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy w małym garnuszku tłuszcz
- Smażymy cebulę przez 2 min
- Dodajemy ugotowane bataty
- Miksujemy blenderem przez min
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Autor
Lista składników
Mięsno-warzywne owady
- Dziczyzna karkówka (250 g)
- Marchew (świeża) (20 g)
- Pietruszka korzeń (20 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Rozmaryn suszony (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Purée z batatów
- Batat (460 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa szpinakowa
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy szpinak Mieszamy czekając aż listki trochę się podduszą Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku razem z przyprawami Dolewamy wody i gotujemy około 20 minut Pod koniec dodajemy…
WIĘCEJ >Fritatta z łososiem i pomidorami
Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kalarepę obrać i pokroić w kostkę Pomidorki kroimy na połówki Łososia rozdrabniamy na małe kawałki Bierzemy dużą patelnię, rozgrzewamy na niej…
WIĘCEJ >Krem z cukinii i kurczaka
Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju kokosowego i podgrzewamy go. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i miażdżymy nożem. Wrzucamy cebulę i czosnek na olej i smażymy delikatnie przez około 5 minut. W trakcie posypujemy…
WIĘCEJ >Pieczarki faszerowane mięsem z indyka
Piekarnik ustawiamy na 180 st. C z opcją grzania z góry i dołu. Z pieczarek usuwamy nóżki i drobno kroimy. Kapelusze układamy w naczyniu żaroodpornym górą do dołu. Siekamy cebulę i natkę pietruszki, a następnie…
WIĘCEJ >