fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mięsno-ziemniaczane placki z jajkiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-288
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Mięsno-ziemniaczane placki z jajkiem

Przygotowanie

  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Następnie wkładamy ziemniaki na ok. 2 minuty do wrzącej wody, po czym odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą
  • Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski
  • Cebulę z zieleniną drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Do miski dodajemy ziemniaki i całość dokładnie mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i olej)
  • Wykładamy 1/4 ilości masy mięsno-ziemniaczanej, formujemy na kształt placka i smażymy przez ok. 4-5 minut z każdej strony
  • Następnie przenosimy placka do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika, aby nie wystygł
  • Z pozostałą masą mięsno-ziemniaczaną postępujemy w ten sam sposób
  • W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem octu oraz przypraw (soli) i mieszamy
  • Na wirujący wrzątek po kolei wybijamy jaja, gotujemy przez ok. 4-5 minut, a następnie wyciągamy łyżką cedzakową
  • Na talerze nakładamy placki, a na wierzch kładziemy jaja

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (500 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Wieprzowina szynka (surowa) (200 g)
  • Cebula dymka (40 g)
  • Masło (15 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (10 ml)
  • Ocet winny (10 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa dyniowo – kokosowa zakwaszona pigwami

Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz Obieramy cebulę, kroimy w kostkę, podsmażamy 2 min Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę Dodajemy do cebuli Podsmażamy 2 minuty Zalewamy rosołem i mlekiem kokosowym Pigwę kroimy na…

WIĘCEJ >

Bananowe kasztanki

Wszystkie składniki blendujemy. Przelewamy do foremek i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

WIĘCEJ >

Zapiekane nachos z warzywami i serem

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w drobną kostkę Fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy na sitku pod zimną, bieżącą wodą Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy…

WIĘCEJ >

Sztuka mięsa z sarny z żurawiną, ziemniakami i sałatką z pomidora

Sztuka mięsa Marchew, pietruszkę i seler obieramy Przekrawamy wzdłuż na pół i wrzucamy do garnka Por przekrawamy wzdłuż na pół i płuczemy pod bieżącą wodą z piasku i dodajemy do garnka Dodajemy mięso Zalewamy zimną…

WIĘCEJ >