Mięsno-ziemniaczane placki z jajkiem
Mięsno-ziemniaczane placki z jajkiem
Przygotowanie
- W garnku zagotowujemy wodę
- Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Następnie wkładamy ziemniaki na ok. 2 minuty do wrzącej wody, po czym odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą
- Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski
- Cebulę z zieleniną drobno siekamy i przenosimy do miski
- Do miski dodajemy ziemniaki i całość dokładnie mieszamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i olej)
- Wykładamy 1/4 ilości masy mięsno-ziemniaczanej, formujemy na kształt placka i smażymy przez ok. 4-5 minut z każdej strony
- Następnie przenosimy placka do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika, aby nie wystygł
- Z pozostałą masą mięsno-ziemniaczaną postępujemy w ten sam sposób
- W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem octu oraz przypraw (soli) i mieszamy
- Na wirujący wrzątek po kolei wybijamy jaja, gotujemy przez ok. 4-5 minut, a następnie wyciągamy łyżką cedzakową
- Na talerze nakładamy placki, a na wierzch kładziemy jaja
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (500 g)
- Jajo kurze (204 g)
- Wieprzowina szynka (surowa) (200 g)
- Cebula dymka (40 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (10 ml)
- Ocet winny (10 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Dziecięce placki warzywne
Cebulę, ziemniaki i marchew obieramy Wszystkie warzywa ścieramy na grubych oczkach tarki do miski, dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut Po tym czasie odciskamy warzywa z nadmiaru wody Jaja wybijamy do miski…
WIĘCEJ >Placki z cebuli, ryżu i pietruszki
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Pietruszkę obieramy i ścieramy…
WIĘCEJ >Placki z groszku
Natkę pietruszki siekamy Groszek wsypujemy do miski i rozgniatamy widelcem (niezbyt dokładnie) Dodajemy natkę pietruszki, jaja, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z cytryny, mąkę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Dodajemy ser i mieszamy, ale…
WIĘCEJ >Placki z batatów
Batata obieramy Bierzemy miskę i trzemy go na tarce na grubych oczkach Dodajemy jajko i szczyptę soli Mieszamy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Nakładamy po łyżce ciasta na gorący tłuszcz Smażymy po 3 minuty z każdej…
WIĘCEJ >