fbpx
logo
Szukaj
open close

Mięsno-ziemniaczane placki z jajkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c37bcd6f9-a3e6-474d-9b30-519e531e89f5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Mięsno-ziemniaczane placki z jajkiem

Przygotowanie

  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Następnie wkładamy ziemniaki na ok. 2 minuty do wrzącej wody, po czym odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą
  • Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski
  • Cebulę z zieleniną drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Do miski dodajemy ziemniaki i całość dokładnie mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i olej)
  • Wykładamy 1/4 ilości masy mięsno-ziemniaczanej, formujemy na kształt placka i smażymy przez ok. 4-5 minut z każdej strony
  • Następnie przenosimy placka do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika, aby nie wystygł
  • Z pozostałą masą mięsno-ziemniaczaną postępujemy w ten sam sposób
  • W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem octu oraz przypraw (soli) i mieszamy
  • Na wirujący wrzątek po kolei wybijamy jaja, gotujemy przez ok. 4-5 minut, a następnie wyciągamy łyżką cedzakową
  • Na talerze nakładamy placki, a na wierzch kładziemy jaja

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (500 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Wieprzowina szynka (surowa) (200 g)
  • Cebula dymka (40 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (10 ml)
  • Ocet winny (10 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chili con carne z jelenia

Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynka do mięsa miała łatwiej Mielimy mięso na standardowym sitku Paprykę kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Cukinię…

WIĘCEJ >

Makaron z cukinii w pomidorowym sosie

Odcinamy końcówki cukinii, przepuszczamy przez spiromat albo kroimy obieraczką w wąskie paski Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią makaron z cukinii, dodajemy sól i pieprz, smażymy przez 3 minuty W garnku podgrzewamy passatę pomidorową…

WIĘCEJ >

Witaminowa zupa z pieczarkami

Boćwinę, szpinak i rukolę kroimy na paski Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy wszystkie warzywa i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Komosanka

Komosę ryżową gotujemy ok. 12-15 minut w mleku (jeśli płyn odparuje można wlać odrobinę wody)

WIĘCEJ >