fbpx
logo
Szukaj
open close

Mięsno-ziemniaczane placki z jajkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c37bcd6f9-a3e6-474d-9b30-519e531e89f5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Mięsno-ziemniaczane placki z jajkiem

Przygotowanie

  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Następnie wkładamy ziemniaki na ok. 2 minuty do wrzącej wody, po czym odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą
  • Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski
  • Cebulę z zieleniną drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Do miski dodajemy ziemniaki i całość dokładnie mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i olej)
  • Wykładamy 1/4 ilości masy mięsno-ziemniaczanej, formujemy na kształt placka i smażymy przez ok. 4-5 minut z każdej strony
  • Następnie przenosimy placka do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika, aby nie wystygł
  • Z pozostałą masą mięsno-ziemniaczaną postępujemy w ten sam sposób
  • W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem octu oraz przypraw (soli) i mieszamy
  • Na wirujący wrzątek po kolei wybijamy jaja, gotujemy przez ok. 4-5 minut, a następnie wyciągamy łyżką cedzakową
  • Na talerze nakładamy placki, a na wierzch kładziemy jaja

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (500 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Wieprzowina szynka (surowa) (200 g)
  • Cebula dymka (40 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (10 ml)
  • Ocet winny (10 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zielona zimowa zupa (wegańska / wegetariańska)

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażmy przez 5 min Wrzucamy brukselki, zalewamy bulionem Gotujemy 10 min…

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz w sosie szpinakowym

Dorsza dzielimy na pół Kładziemy w naczyniu żaroodpornym, lekko solimy i pieprzymy Dodajemy łyżkę tłuszczu Przykrywamy pokrywką, wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 St.C na 15 min Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę W…

WIĘCEJ >

Zupa koktajlowa

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pomidorki i pieczemy przez 15 minut. Podgrzewamy bulion i wkładamy do niego podpieczone pomidory i przyprawy. Całość blendujemy i gotujemy jeszcze przez…

WIĘCEJ >

Nadziewany bakłażan

Paprykę kroimy w paski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bakłażana kroimy w plastry (z jednej sztuki bakłażana powinno wyjść 8 plastrów) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >