Minestrone z kapustą i fasolką szparagową
Minestrone z kapustą i fasolką szparagową
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Seler kroimy na kawałki
- Marchewki obieramy i kroimy na kawałki
- Fasolkę kroimy na pół (końcówki odcinamy)
- W garnku rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy seler i marchewki, mieszamy i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dolewamy wodę, dodajemy fasolkę i gotujemy przez ok. 15-20 minut (do miękkości warzyw)
- Czosnek obieramy
- Pomidory kroimy w drobną kostkę
- Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy połowę czosnku i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
- Dodajemy pomidory i dusimy przez ok. 6-8 minut (do momentu, aż się rozpadną)
- Kapustę drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka i gotujemy kilka minut (tak aby była al dente)
- Drugą połowę czosnku drobno siekamy
- Do garnka dodajemy pomidory z całym czosnkiem i zieleninę, mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia minestrone.
Autor
Lista składników
- Woda (1500 ml)
- Pomidor (1000 g)
- Fasola szparagowa zielona (świeża) (200 g)
- Kapusta włoska (110 g)
- Cebula (105 g)
- Marchew (90 g)
- Seler naciowy (45 g)
- Czosnek (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Bazylia (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zupa krem z krewetkami
Kalafior dzielimy na różyczki Cukinię kroimy w kostkę Warzywa przenosimy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 10-12 minut (do miękkości) Wyłączamy kuchenkę, dolewamy mleko kokosowe, dodajemy sok z cytryny oraz tłuszcz i całość…
WIĘCEJ >Zupa kokosowo – buraczkowa
Bulion z mlekiem wlewamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej zupy Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do zupy…
WIĘCEJ >Kapuśniak myśliwski
Grzyby namaczamy dzień wcześniej wieczorem (wsypać grzyby do ½ szklanki zimnej wody) Mięso kroimy w kostkę centymetr na centymetr W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy mięso Zasmażamy 5 min co jakiś czas mieszając Podlewamy…
WIĘCEJ >Zupa rybna z jarzynami
Marchew obieramy i kroimy w plastry Jarmuż pozbawiamy zdrewniałych części i grubo siekamy Cebulę obieramy i kroimy w krążki Szczypiorek drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz (olej i masło) Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok….
WIĘCEJ >