Minestrone z kaszą
Minestrone z kaszą
Przygotowanie
- Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy (sól) i doprowadzamy do wrzenia
- Wsypujemy kaszę jęczmienną i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut
- Dodajemy kaszę jaglaną oraz orkisz i gotujemy przez ok. 15 minut
- Z fasolki odcinamy końcówki i usuwamy włókna
- Marchewki i selery obieramy
- Z cukinii odcinamy końcówki
- Przygotowane warzywa kroimy w małą kostkę
- Czosnek obieramy i usuwamy z niego kiełek
- Wszystkie warzywa wkładamy do zupy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30-40 minut
- Zieleninę drobno siekamy i wkładamy do miski
- Dolewamy tłuszcz i dokładnie ucieramy na gładką masę
- Po tym czasie sprawdzamy czy warzywa są ugotowane (powinny być miękkie, ale się nie rozpadać)
- Zupę ściągamy z kuchenki, dodajemy bazylię i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką
- Dodajemy przyprawy i ponownie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Autor
Lista składników
- Woda (2000 ml)
- Fasola szparagowa zielona (świeża) (250 g)
- Marchew (250 g)
- Cukinia zielona (200 g)
- Seler naciowy (100 g)
- Kasza jęczmienna perłowa (75 g)
- Kasza jaglana (75 g)
- Orkisz – ziarno (75 g)
- Czosnek (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Bazylia (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Minestrone z kapustą i fasolką szparagową
Cebulę obieramy i drobno siekamy Seler kroimy na kawałki Marchewki obieramy i kroimy na kawałki Fasolkę kroimy na pół (końcówki odcinamy) W garnku rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy…
WIĘCEJ >Wiosenna zupa minestrone
Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Zieleninę drobno siekamy Cukinię kroimy w kostkę Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na kawałki o wielkości ok. 4 cm Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por oraz…
WIĘCEJ >Pikantna zupa z czerwonej soczewicy
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3 minuty Dodajemy przyprawy (kmin rzymski i pieprz) i podgrzewamy przez ok. 1 minutę Dodajemy soczewicę…
WIĘCEJ >Jarzynówka (zupa)
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 10-12 minut (na małym ogniu) Marchewki obieramy, kroimy w pół plastry i przenosimy do garnka Ziemniaki obieramy, kroimy w…
WIĘCEJ >