fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Miodowo – musztardowy tatar z łososia

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce15b0ed2-549b-43af-a0e9-d6f695a90fa2-1

Miodowo – musztardowy tatar z łososia

Przygotowanie

  • Łososia drobno kroimy/siekamy nożem (można zmielić, ale lepiej się trochę nożem pobawić)
  • Posiekanego łososia przekładamy do miseczki 
  • Dodajemy miód, musztardę, sól, pieprz 
  • Mieszamy 
  • Formujemy kulkę, kładziemy na talerz 
  • Ogórka kroimy w drobną kostkę 
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Ogórka i cebulę układamy obok łososia 
  • Dokładamy z boku łyżkę kaparów
  • Oddzielamy białko od żółtka i kładziemy żółtko obok na łyżce lub robimy dziurkę na środku tatara i tam umieszczamy żółtko 

Rady dietetyka

Sięgajmy po jak najlepszej jakości ryby, które dziko żyją w dużych akwenach morskich, np. w oceanach. Ryby pochodzące z Morza Bałtyckiego kumulują dużą ilość toksyn, która może zatruwać organizm.

Uwagi

Można również przyrządzić tatar z wykorzystaniem dorsza – przepis w powiązanych.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 porcja surowego łososia (100 g)
  • ½ łyżeczki musztardy sarepskiej (10 g)
  • ½ łyżeczki miodu (6 g)
  • 1 ogórek kiszony (60 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • 1 łyżka kaparów (10 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki dyniowe

Miksujemy mleko z jajkami, stopniowo dodając mąkę. Dolewamy olej i puree z dyni oraz cukier albo sól (w zależności od farszu do naleśników). Naleśniki smażymy z obu stron bez użycia oleju do smażenia.

WIĘCEJ >

Rosół – bulion mięsny

Korpus i wołowinę wrzucić do garnka Zalać ZIMNĄ wodą do wysokości połowy garnka Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka…

WIĘCEJ >

Sałatka z wędzonym boczkiem i słonecznikiem

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy plastry boczku, by stały się chrupkie W misce umieszczamy jarmuż, szpinak, pomidory przekrojone w połówki i boczek Posypujemy sałatkę nasionami słonecznika i posiekaną natką pietruszki W miseczce mieszamy składniki na sos:…

WIĘCEJ >

Sałatka gryczana z dzikiem

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Mięso kroimy w kostkę Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w…

WIĘCEJ >