fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Miodowo – musztardowy tatar z łososia

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce15b0ed2-549b-43af-a0e9-d6f695a90fa2-1

Miodowo – musztardowy tatar z łososia

Przygotowanie

  • Łososia drobno kroimy/siekamy nożem (można zmielić, ale lepiej się trochę nożem pobawić)
  • Posiekanego łososia przekładamy do miseczki 
  • Dodajemy miód, musztardę, sól, pieprz 
  • Mieszamy 
  • Formujemy kulkę, kładziemy na talerz 
  • Ogórka kroimy w drobną kostkę 
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Ogórka i cebulę układamy obok łososia 
  • Dokładamy z boku łyżkę kaparów
  • Oddzielamy białko od żółtka i kładziemy żółtko obok na łyżce lub robimy dziurkę na środku tatara i tam umieszczamy żółtko 

Rady dietetyka

Sięgajmy po jak najlepszej jakości ryby, które dziko żyją w dużych akwenach morskich, np. w oceanach. Ryby pochodzące z Morza Bałtyckiego kumulują dużą ilość toksyn, która może zatruwać organizm.

Uwagi

Można również przyrządzić tatar z wykorzystaniem dorsza – przepis w powiązanych.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 porcja surowego łososia (100 g)
  • ½ łyżeczki musztardy sarepskiej (10 g)
  • ½ łyżeczki miodu (6 g)
  • 1 ogórek kiszony (60 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • 1 łyżka kaparów (10 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placki bananowe z sosem malinowym

Placki bananowe Banana obrać, połamać/pokroić na mniejsze kawałki Dodać jajko Miksować przez 15 sekund blenderem Cały czas miksując dodajemy po łyżce mąki kokosowej, jeśli po drugiej łyżce robi się gęste to nie dodajemy już kolejnej…

WIĘCEJ >

Zwykłe niezwykłe kotleciki drobiowe

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do malaksera wrzucamy 2 ząbki czosnku i siekam bardzo drobno. Przerzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy około pół minuty. Następnie w malakserze miksujemy cebulę i dodajemy do czosnku. Smażymy, aż…

WIĘCEJ >

Bananowo-owsiane pancakes

Mleko i płatki miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy 2-3 minuty, aż dobrze się połączą. Pozwalamy gotowej masie „odpocząć” przez 10 minut. Najlepsze pancakes wychodzą, gdy smażymy je…

WIĘCEJ >

Stir-fried pak choi

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Pak choi kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz wraz ze szczyptą soli. Smażymy kapustę przez 2 minuty, a następnie wbijamy na patelnię jajka i energicznie mieszamy. Trzymamy całość…

WIĘCEJ >