fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Miodowo – musztardowy tatar z łososia

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce15b0ed2-549b-43af-a0e9-d6f695a90fa2-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Miodowo – musztardowy tatar z łososia

Przygotowanie

  • Łososia drobno kroimy/siekamy nożem (można zmielić, ale lepiej się trochę nożem pobawić)
  • Posiekanego łososia przekładamy do miseczki 
  • Dodajemy miód, musztardę, sól, pieprz 
  • Mieszamy 
  • Formujemy kulkę, kładziemy na talerz 
  • Ogórka kroimy w drobną kostkę 
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Ogórka i cebulę układamy obok łososia 
  • Dokładamy z boku łyżkę kaparów
  • Oddzielamy białko od żółtka i kładziemy żółtko obok na łyżce lub robimy dziurkę na środku tatara i tam umieszczamy żółtko 

Rady dietetyka

Sięgajmy po jak najlepszej jakości ryby, które dziko żyją w dużych akwenach morskich, np. w oceanach. Ryby pochodzące z Morza Bałtyckiego kumulują dużą ilość toksyn, która może zatruwać organizm.

Uwagi

Można również przyrządzić tatar z wykorzystaniem dorsza – przepis w powiązanych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 porcja surowego łososia (100 g)
  • ½ łyżeczki musztardy sarepskiej (10 g)
  • ½ łyżeczki miodu (6 g)
  • 1 ogórek kiszony (60 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • 1 łyżka kaparów (10 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl (shake) kokosowo – bananowy z ananasem

Z góry kokosa odcinamy biały miąższ, żeby dostać się do skorupy Lekko rękojeścią noża uderzamy w skorupę, żeby wybić otwór Wodę kokosowa cedzimy przez gęste sitko Resztę kokosa rozcinamy i wydłubujemy łyżką biały miąższ Miąższ…

WIĘCEJ >

Pieczony mintaj z papryczkami padron

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C Mintaja nacieramy masłem, posypujemy szczypiorkiem, szczyptą soli i pieprzu; następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy plasterkami cytryny W osobnym naczyniu układamy posolone papryczki padron, a potem skrapiamy je…

WIĘCEJ >

Parówki wieprzowe

Parówki włożyć do wrzącej wody, parzyć 5 min

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa z warzywami – orientalnie

Komosę gotujemy zgodnie z etykietą Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę Dodajemy mleko kokosowe Cukinię kroimy w…

WIĘCEJ >