Miodowo – musztardowy tatar z łososia
Miodowo – musztardowy tatar z łososia
Przygotowanie
- Łososia drobno kroimy/siekamy nożem (można zmielić, ale lepiej się trochę nożem pobawić)
- Posiekanego łososia przekładamy do miseczki
- Dodajemy miód, musztardę, sól, pieprz
- Mieszamy
- Formujemy kulkę, kładziemy na talerz
- Ogórka kroimy w drobną kostkę
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Ogórka i cebulę układamy obok łososia
- Dokładamy z boku łyżkę kaparów
- Oddzielamy białko od żółtka i kładziemy żółtko obok na łyżce lub robimy dziurkę na środku tatara i tam umieszczamy żółtko
Rady dietetyka
Sięgajmy po jak najlepszej jakości ryby, które dziko żyją w dużych akwenach morskich, np. w oceanach. Ryby pochodzące z Morza Bałtyckiego kumulują dużą ilość toksyn, która może zatruwać organizm.
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Łosoś atlantycki (świeży) (100 g)
- Ogórek kiszony (60 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Jajo żółtko (20 g)
- Kapary (10 g)
- Miód lipowy (6 g)
- Musztarda (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Makaron warzywny z sosem szpinakowo-mięsnym
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Kalarepę obieramy ze skóry Cukinię i rzodkiew myjemy i odcinamy końcówki Pomidorki kroimy na połówki Kalarepę, cukinię i rzodkiew przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron spaghetti W garnku…
WIĘCEJ >Pieczony mintaj z papryczkami padron
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C Mintaja nacieramy masłem, posypujemy szczypiorkiem, szczyptą soli i pieprzu; następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy plasterkami cytryny W osobnym naczyniu układamy posolone papryczki padron, a potem skrapiamy je…
WIĘCEJ >Pierś z kaczki z wolnowaru z modrą kapustą i batatami
Kaczka: Mięso doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do wolnowaru Cebulę obieramy i kroimy w piórka Gruszki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w gruba kostkę Mięso mieszamy z cebula i gruszkami Ustawiamy…
WIĘCEJ >Siekane kotlety z sarny
Mięso mielimy na standardowym sitku do miski Do masy mięsnej dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy Następnie formujemy z masy okrągłego kotleta Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy kotleta i smażymy z każdej strony przez ok. 3-4…
WIĘCEJ >