fbpx
logo
Szukaj
open close

Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz12-1-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą

Przygotowanie

Tatar z pomidora

  • Pomidory sparzyć i zdjąć skórę (naciąć pomidora na krzyż, zalać wrzątkiem, poczekać 30 sekund i przełożyć do miski z zimną wodą, po czym zdjąć skórkę)
  • Awokado wydłubać łyżeczką do miski i rozgnieść widelcem
  • Pomidora pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, pestki i wodę
  • Pokroić pomidora w drobną kostkę i dodać do awokado
  • Czosnek obrać i drobno posiekać (lub wycisnąć przez praskę)
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Dodajemy oliwę z oliwek
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy, próbujemy, doprawiamy

Jajecznica

  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła
  • Wybijamy po kolei jajka na gorący tłuszcz
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy drewnianą łyżką
  • Po 2-3 min smażenia dodajemy posiekany szczypiorek
  • Mieszamy i przekładamy jajecznicę na talerz
  • Obok nakładamy tatar z pomidora
  • Dekorujemy liśćmi sałaty i przekrojonymi pomidorkami koktajlowymi

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 15
Porcje: 2
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

Tatar

  • Pomidor (340 g)
  • Awokado (140 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Bazylia (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Jajecznica

  • Jajo kurze (204 g)
  • Pomidor koktajlowy (80 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sałata masłowa (10 g)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Czajnik, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa krem z kalafiora

Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki Wkładamy do garnka i zalewamy rosołem Zagotowujemy Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i podsmażamy cebulę do zeszklenia, a następnie dodajemy do garnka z kalafiorem Gotujemy około 15 minut,…

WIĘCEJ >

Stek z karkówki, smażony topinambur z marchewką

wstawić garnek z wodą na gaz   topinambur obrać ze skóry, umyć i wyszorować do gotującej wody włożyć czysty topinambur, gotować 20 minut marchewkę obrać i pokroić w paski/talarki/kostkę  cebulę obrać i pokroić w plasterki plaster…

WIĘCEJ >

Pasta z zielonego groszku i pesto

Ugotowany groszek rozgniatamy widelcem, dodajemy pesto i mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i delikatnie pieprzem.

WIĘCEJ >

Bakłażany faszerowane warzywami

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, kroimy na pół, wybieramy środek i rozgniatamy widelcem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Cebule kroimy i podsmażamy. Suszone pomidory kroimy w paski. Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, na…

WIĘCEJ >