fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz12-1-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą

Przygotowanie

Tatar z pomidora

  • Pomidory sparzyć i zdjąć skórę (naciąć pomidora na krzyż, zalać wrzątkiem, poczekać 30 sekund i przełożyć do miski z zimną wodą, po czym zdjąć skórkę)
  • Awokado wydłubać łyżeczką do miski i rozgnieść widelcem
  • Pomidora pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, pestki i wodę
  • Pokroić pomidora w drobną kostkę i dodać do awokado
  • Czosnek obrać i drobno posiekać (lub wycisnąć przez praskę)
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Dodajemy oliwę z oliwek
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy, próbujemy, doprawiamy

Jajecznica

  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła
  • Wybijamy po kolei jajka na gorący tłuszcz
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy drewnianą łyżką
  • Po 2-3 min smażenia dodajemy posiekany szczypiorek
  • Mieszamy i przekładamy jajecznicę na talerz
  • Obok nakładamy tatar z pomidora
  • Dekorujemy liśćmi sałaty i przekrojonymi pomidorkami koktajlowymi

Rady dietetyka

Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz. Możesz zrezygnować również z pozostałych ziół.

Uwagi

Usunięte wodniste części z pomidora można umieścić w szklance i wypić. Można także dodać do czegoś gdzie używamy pomidory, np. zupa, gulasz itd.

Sprawdź nasze przepisy na Carpaccio z buraka. Znajdziesz je w powiązanych. Pamiętaj by dopasować do siebie indywidualnie.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 pomidory (340 g)
  • ½ awokado (70 g)
  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ½ cytryny (40 g)
  • 1 gałązka bazylii (ok. 5 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
  • 2 liście sałaty masłowej (ok. 10 g)
  • 3 pomidorki koktajlowe (60 g)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu (15 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sandacz z puree z kalafiora

Sandacza skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami Kalafiora dzielimy na różyczki, dodajemy go do ryby i przyrządzamy na parze przez około 30-40 minut Kalafior umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować, mieszamy z…

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz w ziołowym pesto

Filet z dorsza płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym Przyprawiamy solą i sokiem z cytryny Smarujemy wierzch ryby pesto i obkładamy cząstkami pomidorów bez skórki i zdrewniałych części Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do…

WIĘCEJ >

Naleśniki samuraja

Wszystkie składniki mieszamy razem w misce (można użyć miksera, albo ręcznie wymieszać trzepaczką). Patelnię nasmarowujemy małą ilością masła i rozgrzewamy. Jedną ręką podnosimy patelnię z ognia, a drugą wylewamy na nią ciasto przy pomocy chochli….

WIĘCEJ >

Pasta z wątróbki z cebulą

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min Dorzucamy wątróbkę i zmniejszamy gaz Przykrywamy pokrywką (żeby nam nie pryskało) Dusimy 10 min Wyłączamy palnik Czekamy…

WIĘCEJ >