fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz12-1-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą

Przygotowanie

Tatar z pomidora

  • Pomidory sparzyć i zdjąć skórę (naciąć pomidora na krzyż, zalać wrzątkiem, poczekać 30 sekund i przełożyć do miski z zimną wodą, po czym zdjąć skórkę)
  • Awokado wydłubać łyżeczką do miski i rozgnieść widelcem
  • Pomidora pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, pestki i wodę
  • Pokroić pomidora w drobną kostkę i dodać do awokado
  • Czosnek obrać i drobno posiekać (lub wycisnąć przez praskę)
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Dodajemy oliwę z oliwek
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy, próbujemy, doprawiamy

Jajecznica

  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła
  • Wybijamy po kolei jajka na gorący tłuszcz
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy drewnianą łyżką
  • Po 2-3 min smażenia dodajemy posiekany szczypiorek
  • Mieszamy i przekładamy jajecznicę na talerz
  • Obok nakładamy tatar z pomidora
  • Dekorujemy liśćmi sałaty i przekrojonymi pomidorkami koktajlowymi

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 15
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Tatar

  • Pomidor (świeży) (340 g)
  • Awokado (140 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Bazylia (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Jajecznica

  • Jajo kurze rozm. M (204 g)
  • Pomidor koktajlowy (80 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sałata masłowa (10 g)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Czajnik, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Golonka z dzika w kapuście duszonej

Obieramy cebulę i kroimy w półksiężyce Boczek kroimy w drobną kostkę Golonki solimy, pieprzmy Cebulę mieszamy z kapustą, liściem i zielem i kładziemy na dnie wolnowaru Na kapustę kładziemy golonki Przykrywamy pokrywką Nastawiamy wolnowar na…

WIĘCEJ >

Gulasz z serc indyczych

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w brytfannie tłuszcz i wrzucamy serca z indyka Podsmażamy 2 min, mieszamy Dodajemy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2-3 min Dodajemy pozostałe warzywa Podsmażamy 2-3 min Dodajemy koncentrat, podsmażamy…

WIĘCEJ >

Kluski śląskie z okrasą

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie (około 25 min) Odcedzamy z wody Mielimy gorące ziemniaki w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitku Dodajemy mąkę ziemniaczaną, trochę soli i jajka Wyrabiamy rękami…

WIĘCEJ >

Mini chałwy sezamowo – słonecznikowe

Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować Miksujemy na jednolitą masę (około 5 min) Nakładamy do foremek i wkładamy do lodówki na kilka godzin W lodówce wytrzyma kilka dni

WIĘCEJ >