Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą
Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą
Przygotowanie
Tatar z pomidora
- Pomidory sparzyć i zdjąć skórę (naciąć pomidora na krzyż, zalać wrzątkiem, poczekać 30 sekund i przełożyć do miski z zimną wodą, po czym zdjąć skórkę)
- Awokado wydłubać łyżeczką do miski i rozgnieść widelcem
- Pomidora pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, pestki i wodę
- Pokroić pomidora w drobną kostkę i dodać do awokado
- Czosnek obrać i drobno posiekać (lub wycisnąć przez praskę)
- Wyciskamy sok z cytryny
- Dodajemy oliwę z oliwek
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy, próbujemy, doprawiamy
Jajecznica
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła
- Wybijamy po kolei jajka na gorący tłuszcz
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy drewnianą łyżką
- Po 2-3 min smażenia dodajemy posiekany szczypiorek
- Mieszamy i przekładamy jajecznicę na talerz
- Obok nakładamy tatar z pomidora
- Dekorujemy liśćmi sałaty i przekrojonymi pomidorkami koktajlowymi
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
Tatar
- Pomidor (świeży) (340 g)
- Awokado (140 g)
- Cytryna (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Bazylia (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Jajecznica
- Jajo kurze rozm. M (204 g)
- Pomidor koktajlowy (80 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sałata masłowa (10 g)
- Szczypiorek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szparagi z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym
Ziemniaki dokładnie szorujemy (nie trzeba obierać) i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości (około 25 min) Szparagi obieramy Gotujemy przez 8 min w wrzącej osolonej wodzie Na patelni rozgrzewamy masło Wybijamy 2 jajka i…
WIĘCEJ >Spaghetti z warzyw z łososiem
Łososia kroimy w paseczki Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce W wysokiej patelni…
WIĘCEJ >Sałatka ze szpinakiem i z dynią
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Wykładamy blachę papierem do pieczenia Dynię kroimy w kostkę, skraplamy oliwą, wykładamy na blachę i pieczemy około 20–25 minut Fetę kroimy w kostkę Umieszczamy w misce szpinak, dynię, fetę, pestki dyni…
WIĘCEJ >Warzywa w sosie z boczkiem
Cukinię, bakłażana i boczek kroimy w kostkę. Całość smażymy kilka minut na oliwie, następnie dodajemy mleko kokosowe i dusimy przez 20 minut (aż warzywa zmiękną) co jakiś czas podlewając wodą.
WIĘCEJ >