Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą
Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą
Przygotowanie
Tatar z pomidora
- Pomidory sparzyć i zdjąć skórę (naciąć pomidora na krzyż, zalać wrzątkiem, poczekać 30 sekund i przełożyć do miski z zimną wodą, po czym zdjąć skórkę)
- Awokado wydłubać łyżeczką do miski i rozgnieść widelcem
- Pomidora pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, pestki i wodę
- Pokroić pomidora w drobną kostkę i dodać do awokado
- Czosnek obrać i drobno posiekać (lub wycisnąć przez praskę)
- Wyciskamy sok z cytryny
- Dodajemy oliwę z oliwek
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy, próbujemy, doprawiamy
Jajecznica
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła
- Wybijamy po kolei jajka na gorący tłuszcz
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy drewnianą łyżką
- Po 2-3 min smażenia dodajemy posiekany szczypiorek
- Mieszamy i przekładamy jajecznicę na talerz
- Obok nakładamy tatar z pomidora
- Dekorujemy liśćmi sałaty i przekrojonymi pomidorkami koktajlowymi
Rady dietetyka
Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz. Możesz zrezygnować również z pozostałych ziół.
Uwagi
Usunięte wodniste części z pomidora można umieścić w szklance i wypić. Można także dodać do czegoś gdzie używamy pomidory, np. zupa, gulasz itd.
Sprawdź nasze przepisy na Carpaccio z buraka. Znajdziesz je w powiązanych. Pamiętaj by dopasować do siebie indywidualnie.
Autor
Lista składników
- 2 pomidory (340 g)
- ½ awokado (70 g)
- 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- ½ cytryny (40 g)
- 1 gałązka bazylii (ok. 5 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
- 2 liście sałaty masłowej (ok. 10 g)
- 3 pomidorki koktajlowe (60 g)
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sandacz z puree z kalafiora
Sandacza skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami Kalafiora dzielimy na różyczki, dodajemy go do ryby i przyrządzamy na parze przez około 30-40 minut Kalafior umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować, mieszamy z…
WIĘCEJ >Pieczony dorsz w ziołowym pesto
Filet z dorsza płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym Przyprawiamy solą i sokiem z cytryny Smarujemy wierzch ryby pesto i obkładamy cząstkami pomidorów bez skórki i zdrewniałych części Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do…
WIĘCEJ >Naleśniki samuraja
Wszystkie składniki mieszamy razem w misce (można użyć miksera, albo ręcznie wymieszać trzepaczką). Patelnię nasmarowujemy małą ilością masła i rozgrzewamy. Jedną ręką podnosimy patelnię z ognia, a drugą wylewamy na nią ciasto przy pomocy chochli….
WIĘCEJ >Pasta z wątróbki z cebulą
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min Dorzucamy wątróbkę i zmniejszamy gaz Przykrywamy pokrywką (żeby nam nie pryskało) Dusimy 10 min Wyłączamy palnik Czekamy…
WIĘCEJ >