fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz12-1-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą

Przygotowanie

Tatar z pomidora

  • Pomidory sparzyć i zdjąć skórę (naciąć pomidora na krzyż, zalać wrzątkiem, poczekać 30 sekund i przełożyć do miski z zimną wodą, po czym zdjąć skórkę)
  • Awokado wydłubać łyżeczką do miski i rozgnieść widelcem
  • Pomidora pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, pestki i wodę
  • Pokroić pomidora w drobną kostkę i dodać do awokado
  • Czosnek obrać i drobno posiekać (lub wycisnąć przez praskę)
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Dodajemy oliwę z oliwek
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy, próbujemy, doprawiamy

Jajecznica

  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła
  • Wybijamy po kolei jajka na gorący tłuszcz
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy drewnianą łyżką
  • Po 2-3 min smażenia dodajemy posiekany szczypiorek
  • Mieszamy i przekładamy jajecznicę na talerz
  • Obok nakładamy tatar z pomidora
  • Dekorujemy liśćmi sałaty i przekrojonymi pomidorkami koktajlowymi

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 15
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Tatar

  • Pomidor (świeży) (340 g)
  • Awokado (140 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Bazylia (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Jajecznica

  • Jajo kurze rozm. M (204 g)
  • Pomidor koktajlowy (80 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sałata masłowa (10 g)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Czajnik, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagi z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym

Ziemniaki dokładnie szorujemy (nie trzeba obierać) i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości (około 25 min) Szparagi obieramy Gotujemy przez 8 min w wrzącej osolonej wodzie Na patelni rozgrzewamy masło Wybijamy 2 jajka i…

WIĘCEJ >

Spaghetti z warzyw z łososiem

Łososia kroimy w paseczki Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce W wysokiej patelni…

WIĘCEJ >

Sałatka ze szpinakiem i z dynią

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Wykładamy blachę papierem do pieczenia Dynię kroimy w kostkę, skraplamy oliwą, wykładamy na blachę i pieczemy około 20–25 minut Fetę kroimy w kostkę Umieszczamy w misce szpinak, dynię, fetę, pestki dyni…

WIĘCEJ >

Warzywa w sosie z boczkiem

Cukinię, bakłażana i boczek kroimy w kostkę. Całość smażymy kilka minut na oliwie, następnie dodajemy mleko kokosowe i dusimy przez 20 minut (aż warzywa zmiękną) co jakiś czas podlewając wodą.

WIĘCEJ >