fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz12-1-6

Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą

Przygotowanie

Tatar z pomidora

  • Pomidory sparzyć i zdjąć skórę (naciąć pomidora na krzyż, zalać wrzątkiem, poczekać 30 sekund i przełożyć do miski z zimną wodą, po czym zdjąć skórkę)
  • Awokado wydłubać łyżeczką do miski i rozgnieść widelcem
  • Pomidora pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, pestki i wodę
  • Pokroić pomidora w drobną kostkę i dodać do awokado
  • Czosnek obrać i drobno posiekać (lub wycisnąć przez praskę)
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Dodajemy oliwę z oliwek
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy, próbujemy, doprawiamy

Jajecznica

  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła
  • Wybijamy po kolei jajka na gorący tłuszcz
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy drewnianą łyżką
  • Po 2-3 min smażenia dodajemy posiekany szczypiorek
  • Mieszamy i przekładamy jajecznicę na talerz
  • Obok nakładamy tatar z pomidora
  • Dekorujemy liśćmi sałaty i przekrojonymi pomidorkami koktajlowymi

Rady dietetyka

Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz. Możesz zrezygnować również z pozostałych ziół.

Uwagi

Usunięte wodniste części z pomidora można umieścić w szklance i wypić. Można także dodać do czegoś gdzie używamy pomidory, np. zupa, gulasz itd.

Sprawdź nasze przepisy na Carpaccio z buraka. Znajdziesz je w powiązanych. Pamiętaj by dopasować do siebie indywidualnie.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 pomidory (340 g)
  • ½ awokado (70 g)
  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ½ cytryny (40 g)
  • 1 gałązka bazylii (ok. 5 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
  • 2 liście sałaty masłowej (ok. 10 g)
  • 3 pomidorki koktajlowe (60 g)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu (15 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kaszotto warzywno-imbirowe wegańskie

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy Kroimy obrane warzywa i seler w paski lub kostkę Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Dodajemy wszystkie warzywa i imbir Podsmażamy 5 min Lekko…

WIĘCEJ >

Smoothie jagodowo – bananowe

Banany, świeże lub mrożone jagody, nasiona chia, miód, (opcjonalnie Macę i Ashwagandhę) miksujemy na gładki krem Przelewamy do miseczki i dekorujemy nasionami chia, nasionami konopi i jagodami Goji

WIĘCEJ >

Jajecznica z żółtek na marchewce i pietruszce

Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Rozpuszczamy masło na patelni Wrzucamy warzywa, można dodać również inne ulubione świeże zioła Przykrywamy, żeby się szybciej udusiło Rozbijamy jaja i dokładnie oddzielamy…

WIĘCEJ >

Gyros z kurczaka z warzywami

Z udek należy wyciąć kości (można je np. do rosołu dorzucić później) Mięso pociąć w cienkie plastry Czosnek obrać, posiekać lub wycisnąć przez praskę i dodać do mięsa Posolić i popieprzyć Wymieszać i odstawić chociaż…

WIĘCEJ >