Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą
Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą
Przygotowanie
Tatar z pomidora
- Pomidory sparzyć i zdjąć skórę (naciąć pomidora na krzyż, zalać wrzątkiem, poczekać 30 sekund i przełożyć do miski z zimną wodą, po czym zdjąć skórkę)
- Awokado wydłubać łyżeczką do miski i rozgnieść widelcem
- Pomidora pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, pestki i wodę
- Pokroić pomidora w drobną kostkę i dodać do awokado
- Czosnek obrać i drobno posiekać (lub wycisnąć przez praskę)
- Wyciskamy sok z cytryny
- Dodajemy oliwę z oliwek
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy, próbujemy, doprawiamy
Jajecznica
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła
- Wybijamy po kolei jajka na gorący tłuszcz
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy drewnianą łyżką
- Po 2-3 min smażenia dodajemy posiekany szczypiorek
- Mieszamy i przekładamy jajecznicę na talerz
- Obok nakładamy tatar z pomidora
- Dekorujemy liśćmi sałaty i przekrojonymi pomidorkami koktajlowymi
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
Tatar
- Pomidor (340 g)
- Awokado (140 g)
- Cytryna (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Bazylia (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Jajecznica
- Jajo kurze (204 g)
- Pomidor koktajlowy (80 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sałata masłowa (10 g)
- Szczypiorek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zupa krem z kalafiora
Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki Wkładamy do garnka i zalewamy rosołem Zagotowujemy Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i podsmażamy cebulę do zeszklenia, a następnie dodajemy do garnka z kalafiorem Gotujemy około 15 minut,…
WIĘCEJ >Stek z karkówki, smażony topinambur z marchewką
wstawić garnek z wodą na gaz topinambur obrać ze skóry, umyć i wyszorować do gotującej wody włożyć czysty topinambur, gotować 20 minut marchewkę obrać i pokroić w paski/talarki/kostkę cebulę obrać i pokroić w plasterki plaster…
WIĘCEJ >Pasta z zielonego groszku i pesto
Ugotowany groszek rozgniatamy widelcem, dodajemy pesto i mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i delikatnie pieprzem.
WIĘCEJ >Bakłażany faszerowane warzywami
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, kroimy na pół, wybieramy środek i rozgniatamy widelcem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Cebule kroimy i podsmażamy. Suszone pomidory kroimy w paski. Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, na…
WIĘCEJ >