fbpx
logo
Szukaj
open close

Tatar z dorsza

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz10-1-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Tatar z dorsza

Przygotowanie

  • Z ryby należy zdjąć skórę, położyć filet na desce skórą w dół, ostrym cienkim nożem naciąć delikatnie między skórą a mięsem i prowadząc nóż poziomo na desce – można skórę odcinać po kawałku; można również nożykiem odcinać kawałki mięsa od skóry, posuwać/ślizgać nożem po skórze, aż dojedzie się do końca filetu
  • Skórę wyrzucić a mięso pokroić w małe kawałki i włożyć do miseczki
  • Przekroić cytrusy, wycisnąć sok z cytryny i limonki przez sitko na rybę
  • Dodać posiekany koperek
  • Wymieszać, przykryć talerzykiem i odstawić na 15 min
  • W tym czasie obrać czosnek i cebulę i pokroić w drobną kostkę, ogórka też pokroić w drobną kostkę i pokrojone składniki ułożyć na talerzu
  • Wziąć miskę, położyć na niej sitko, na sitko przełożyć rybę z sokiem, potrząsnąć ze dwa razy sitkiem i przełożyć mięso ryby na deskę
  • Pokroić rybę jak najdrobniej w kostkę, posolić i popieprzyć, po czym to co już jest pokrojone, pokroić jeszcze raz, żeby było jak najdrobniej posiekane
  • Dodać sól i pieprz, spróbować czy jest dość kwaśne; w razie czego, można dodać łyżkę tego soku w którym marynowała się ryba
  • Na talerzu na którym mamy pokrojone dodatki dodajemy porcję tatara z dorsza

Rady dietetyka

Jeśli stosujesz protokół autoimmunologiczny (AIP), nie używaj pieprzu czarnego.

Uwagi

Tak zamarynowaną rybę można przechowywać w lodówce do 5-6 dni.

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia tatara.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ogórek kiszony (60 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Limonka (35 g)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Koper (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Sitko, Talerz, Wolnowar

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka bazowa

Sałaty myjemy, odsączamy, rwiemy na drobne kawałki i układamy na talerzu. Papryki, ogórki i rzodkiewki kroimy w kawałki. Składniki na sos umieszczamy w małym słoiczku lub dobrze zamykanym pojemniczku, a następnie energicznie wstrząsamy, żeby je połączyć. Układamy…

WIĘCEJ >

Dorsz w wiórkach kokosowych i frytki selerowe

Dorsza nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną i odstawiamy na bok. Selera obieramy ze skóry, kroimy w grube plastry, a następnie słupki. Selera przekładamy do pojemnika, zalewamy olejem i zasypujemy przyprawami. Zamykamy pojemnik i potrząsamy…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >

Pulpeciki w rosole

Mięso solimy, i dodajemy posiekaną pietruszkę. Bulion podgrzewamy i zatapiamy w nim uformowane w kulki pulpeciki. Gotujemy je przez ok 15 minut na małym ogniu . Podajemy w sałacie, w rosole lub z buraczkami na ciepło.

WIĘCEJ >