fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tatar z dorsza

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz10-1-6

Tatar z dorsza

Przygotowanie

  • Z ryby należy zdjąć skórę, położyć filet na desce skórą w dół, ostrym cienkim nożem naciąć delikatnie między skórą a mięsem i prowadząc nóż poziomo na desce – można skórę odcinać po kawałku; można również nożykiem odcinać kawałki mięsa od skóry, posuwać/ślizgać nożem po skórze, aż dojedzie się do końca filetu
  • Skórę wyrzucić a mięso pokroić w małe kawałki i włożyć do miseczki
  • Przekroić cytrusy, wycisnąć sok z cytryny i limonki przez sitko na rybę
  • Dodać posiekany koperek
  • Wymieszać, przykryć talerzykiem i odstawić na 15 min
  • W tym czasie obrać czosnek i cebulę i pokroić w drobną kostkę, ogórka też pokroić w drobną kostkę i pokrojone składniki ułożyć na talerzu
  • Wziąć miskę, położyć na niej sitko, na sitko przełożyć rybę z sokiem, potrząsnąć ze dwa razy sitkiem i przełożyć mięso ryby na deskę
  • Pokroić rybę jak najdrobniej w kostkę, posolić i popieprzyć, po czym to co już jest pokrojone, pokroić jeszcze raz, żeby było jak najdrobniej posiekane
  • Dodać sól i pieprz, spróbować czy jest dość kwaśne; w razie czego, można dodać łyżkę tego soku w którym marynowała się ryba
  • Na talerzu na którym mamy pokrojone dodatki dodajemy porcję tatara z dorsza

Rady dietetyka

Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz. Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego.

Żółtko jest opcjonalne. Możesz je dodać.

Uwagi

Na każdym etapie staramy się wyjmować ości, które wyczujecie pod palcami (w tym celu najlepiej użyć pęsety). Jeśli nie masz limonki, możesz użyć samej cytryny (z limonką jednak danie jest lepsze). Tak zamarynowaną rybę, można przechowywać w lodówce do 6 dni.

Zajrzyj w przepisy powiązane. Tam inne pomysły na tatara. Dopasuj je do swojej diety.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g dorsza świeżego
  • ½ cytryny (40 g)
  • ½ limonki (50 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 szt. ogórka kiszonego (60 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki (ok. 5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Sitko, Wolnowar
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczony dorsz na warzywach duszonych w mleku kokosowym

Rybę solimy i pieprzymy Kładziemy na naczyniu żaroodpornym Na górę kładziemy łyżkę masła klarowanego Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika Pieczemy 20 minut Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w paski Cebulę i czosnek…

WIĘCEJ >

Chleb gryczany na drożdżach (szybki) – własnej roboty

Drożdże kruszymy do miski i dodajemy miód Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą Dolewamy wodę i lekko solimy Dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy Ciasto się będzie lekko kleić, jeśli klei się za bardzo, dodać troszkę mąki…

WIĘCEJ >

Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym

Marchewkę i pietruszkę obieramy, po czym ścieramy na cienkich oczkach na tarce do jarzyn W oddzielnej misce oddzielamy żółtka od białek Żółtka mieszamy ze startymi warzywami, a następnie dodajemy 2 łyżki mąki gryczanej i całość…

WIĘCEJ >

Krem szparagowy

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…

WIĘCEJ >