logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Tatar z dorsza

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz10-1-5

Tatar z dorsza

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz10-1-5

Przygotowanie

  • Z ryby należy zdjąć skórę, położyć filet na desce skórą w dół, ostrym cienkim nożem naciąć delikatnie między skórą a mięsem i prowadząc nóż poziomo na desce – można skórę odcinać po kawałku; można również nożykiem odcinać kawałki mięsa od skóry, posuwać/ślizgać nożem po skórze, aż dojedzie się do końca filetu
  • Skórę wyrzucić a mięso pokroić w małe kawałki i włożyć do miseczki
  • Przekroić cytrusy, wycisnąć sok z cytryny i limonki przez sitko na rybę
  • Dodać posiekany koperek
  • Wymieszać, przykryć talerzykiem i odstawić na 15 min
  • W tym czasie obrać czosnek i cebulę i pokroić w drobną kostkę, ogórka też pokroić w drobną kostkę i pokrojone składniki ułożyć na talerzu
  • Wziąć miskę, położyć na niej sitko, na sitko przełożyć rybę z sokiem, potrząsnąć ze dwa razy sitkiem i przełożyć mięso ryby na deskę
  • Pokroić rybę jak najdrobniej w kostkę, posolić i popieprzyć, po czym to co już jest pokrojone, pokroić jeszcze raz, żeby było jak najdrobniej posiekane
  • Dodać sól i pieprz, spróbować czy jest dość kwaśne; w razie czego, można dodać łyżkę tego soku w którym marynowała się ryba
  • Na talerzu na którym mamy pokrojone dodatki dodajemy porcję tatara z dorsza

Rady dietetyka

Jeśli szkodzi Ci lub nie lubisz czosnku nie dodawaj go. Na protokole autoimmunologicznym nie należy używać pieprzu

Uwagi

Na każdym etapie starać się wyjmować ości, które wyczujecie pod palcami, najlepiej użyć do tego celu pęsety.
Jeśli nie masz limonki, możesz użyć samej cytryny (z limonką jednak danie jest lepsze)
Jeśli cytrusy mają dużo soku, to nie trzeba całych wyciskać, to nie ma być zupa
Tak zamarynowaną rybę, można przechowywać w lodówce do 6 dni

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • dorsz 200 g
  • ½ cytryny
  • ½ limonki
  • cebula 1szt
  • ogórek kiszony (nie kwaszony!!) 1 szt.
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Maszynka do mielenia mięsa, Wolnowar
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Pieczony dorsz na warzywach duszonych w mleku kokosowym

Rybę solimy i pieprzymy Kładziemy na naczyniu żaroodpornym Na górę kładziemy łyżkę masła klarowanego Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik czereśniowy

Czereśnie drylujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą Dodajemy miód i zaczynamy gotować Gdy się zagotuje minimalizujemy płomień Skrobię wsypujemy (…)

WIĘCEJ >

Comber z królika pieczony z warzywami

Comber nacieramy solą, polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy liście laurowe. Odstawiamy na noc do lodówki. Warzywa gotujemy na pół twardo (…)

WIĘCEJ >

Zrazy wieprzowe po staropolsku faszerowane sarną z ziemniakami i sałatą

Zrazy z sosem Łopatkę z sarny zmielić na standardowym sitku / oczkach Lekko posolić, popieprzyć Dodać rozmaryn Wymieszać i podzielić (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl