fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tatar z dorsza

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz10-1-6

Tatar z dorsza

Przygotowanie

  • Z ryby należy zdjąć skórę, położyć filet na desce skórą w dół, ostrym cienkim nożem naciąć delikatnie między skórą a mięsem i prowadząc nóż poziomo na desce – można skórę odcinać po kawałku; można również nożykiem odcinać kawałki mięsa od skóry, posuwać/ślizgać nożem po skórze, aż dojedzie się do końca filetu
  • Skórę wyrzucić a mięso pokroić w małe kawałki i włożyć do miseczki
  • Przekroić cytrusy, wycisnąć sok z cytryny i limonki przez sitko na rybę
  • Dodać posiekany koperek
  • Wymieszać, przykryć talerzykiem i odstawić na 15 min
  • W tym czasie obrać czosnek i cebulę i pokroić w drobną kostkę, ogórka też pokroić w drobną kostkę i pokrojone składniki ułożyć na talerzu
  • Wziąć miskę, położyć na niej sitko, na sitko przełożyć rybę z sokiem, potrząsnąć ze dwa razy sitkiem i przełożyć mięso ryby na deskę
  • Pokroić rybę jak najdrobniej w kostkę, posolić i popieprzyć, po czym to co już jest pokrojone, pokroić jeszcze raz, żeby było jak najdrobniej posiekane
  • Dodać sól i pieprz, spróbować czy jest dość kwaśne; w razie czego, można dodać łyżkę tego soku w którym marynowała się ryba
  • Na talerzu na którym mamy pokrojone dodatki dodajemy porcję tatara z dorsza

Rady dietetyka

Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz. Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego.

Żółtko jest opcjonalne. Możesz je dodać.

Uwagi

Na każdym etapie staramy się wyjmować ości, które wyczujecie pod palcami (w tym celu najlepiej użyć pęsety). Jeśli nie masz limonki, możesz użyć samej cytryny (z limonką jednak danie jest lepsze). Tak zamarynowaną rybę, można przechowywać w lodówce do 6 dni.

Zajrzyj w przepisy powiązane. Tam inne pomysły na tatara. Dopasuj je do swojej diety.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g dorsza świeżego
  • ½ cytryny (40 g)
  • ½ limonki (50 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 szt. ogórka kiszonego (60 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki (ok. 5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Sitko, Wolnowar
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Szpinak Szpinak wyjmujemy 2-3 godziny wcześniej z zamrażalnika i kładziemy na sicie, żeby nadmiar wody ściekał Cebulę i czosnek obieramy (…)

WIĘCEJ >

Ośmiornica duszona z fenkułem na mixie sałat

Fenkuł kroimy w plasterki Pomidorki kroimy na połówki Ośmiornice kroimy w plasterki Cebulę kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy masło (…)

WIĘCEJ >

Twarożek z nerkowców w wersji wytrawnej

Orzechy nerkowca wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie nerkowce odcedzić na sitku i (…)

WIĘCEJ >

Wołowina azjatycka

Najpierw robimy marynatę. Pastę z tamaryndowca rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Polewamy nią pokrojone (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl