fbpx
logo
Szukaj
open close

Mleko migdałowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf5e1cae2-4d88-4c32-8c5e-babe1d00ca3e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Mleko migdałowe

Przygotowanie

  • Migdały zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 10 minut
  • Następnie po kolei wyciągamy migdały z wody i ściągamy z nich skórkę
  • Przygotowane migdały wrzucamy do miski, zalewamy wodą (podaną w przepisie) i odkładamy na całą noc
  • Po tym czasie przelewamy migdały z wodą do blendera i całość dokładnie blendujemy
  • W garnku umieszczamy sitko, na nim kładziemy czystą ściereczkę i przelewamy przez nią mleko
  • Z masy pozostałej na ściereczce odciskamy starannie mleczny płyn
  • Uzyskane w ten sposób mleko przelewamy do szklanego pojemnika, zakręcamy i przechowujemy w lodówce przez ok. 2 dni
  • Pozostałą po przygotowaniu mleka masę możemy podawać jako serek migdałowy np. z owocami i jogurtem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia mlek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 2
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Woda (750 ml)
  • Migdał (90 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Garnek, Lodówka, Miska, Pojemnik z pokrywką, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Mleko migdałowo-orzechowe

Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni przez ok. 1-2 minuty i obieramy ze skórki Migdały i orzechy zalewamy wodą w (…)

WIĘCEJ >

Złociste mleko

Mleko wlewamy do rondla i doprowadzamy do wrzenia Następnie dodajemy pozostałe składniki, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką i podgrzewamy przez (…)

WIĘCEJ >

Mleko makowe

Przepłukany mak wrzucamy do wysokiego naczynia, zalewamy ostudzoną wodą i zostawiamy na 8 godzin, czy np. na noc. Po tym czasie (…)

WIĘCEJ >

Domowe mleko kokosowe

Wiórki kokosowe wrzucamy do wody i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, wyłączamy i odstawiamy, aby trochę ostygło. Następnie blendujemy wszystko (…)

WIĘCEJ >

Czekoladowe mleko

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego. Miksujemy do powstania pianki (ok. 3 minuty) i podajemy.

WIĘCEJ >