fbpx
logo
Szukaj
open close

Mleko migdałowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf5e1cae2-4d88-4c32-8c5e-babe1d00ca3e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Mleko migdałowe

Przygotowanie

  • Migdały zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 10 minut
  • Następnie po kolei wyciągamy migdały z wody i ściągamy z nich skórkę
  • Przygotowane migdały wrzucamy do miski, zalewamy wodą (podaną w przepisie) i odkładamy na całą noc
  • Po tym czasie przelewamy migdały z wodą do blendera i całość dokładnie blendujemy
  • W garnku umieszczamy sitko, na nim kładziemy czystą ściereczkę i przelewamy przez nią mleko
  • Z masy pozostałej na ściereczce odciskamy starannie mleczny płyn
  • Uzyskane w ten sposób mleko przelewamy do szklanego pojemnika, zakręcamy i przechowujemy w lodówce przez ok. 2 dni
  • Pozostałą po przygotowaniu mleka masę możemy podawać jako serek migdałowy np. z owocami i jogurtem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia mlek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 2
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Woda (750 ml)
  • Migdał (90 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Garnek, Lodówka, Miska, Pojemnik z pokrywką, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Shake pomarańczowo – imbirowy

Pomarańczę obrać i podzielić na mniejsze kawałki Imbir obrać i posiekać nożem Oba składniki wrzucić do blendera kielichowego Zalać wodą kokosową Dodać miód Miksować 15 sekund 

WIĘCEJ >

Granita malinowa

Do blendera wlewamy wodę, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na jednolitą konsystencję Zawartość blendera przelewamy do szklanek i wkładamy do zamrażarki na ok. 1 godz. Po tym czasie mieszamy widelcem, aby trochę rozbić kryształki lodu…

WIĘCEJ >

Koktajl z jabłkiem i jarmużem

Myjemy jarmuż oraz jabłko Odcinamy około 2 cm korzenia imbiru i obieramy go ze skórki Jabłka kroimy i wyjmujemy gniazda nasienne Wkładamy składniki do blendera Dolewamy do składników 2 szklanki wody Blendujemy

WIĘCEJ >

Koktajl brzoskwiniowo-malinowy

Do miski wlewamy jogurt z mlekiem, dokładnie mieszamy i wstawiamy miskę na ok. 1 godz. do zamrażarki (mieszanka powinna być dobrze schłodzona, ale nie zamrożona) Brzoskwinię kroimy na pół, usuwamy pestki i kroimy w plasterki…

WIĘCEJ >