fbpx
logo
Szukaj
open close

Mleko migdałowo-orzechowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6723915e-f8af-4c0f-b911-3229a0264178
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Mleko migdałowo-orzechowe

Przygotowanie

  • Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni przez ok. 1-2 minuty i obieramy ze skórki
  • Migdały i orzechy zalewamy wodą w dwóch, osobnych miskach (tak, aby były całkowicie zakryte) i odstawiamy na ok. 8-12 godz.
  • Po tym czasie wodę odlewamy, migdały obieramy ze skórki, a następnie wraz z orzechami płuczemy i wkładamy do blendera
  • Dolewamy wodę, dodajemy przyprawy (sól) i dokładnie blendujemy
  • Mleko przecedzamy przez podwójną gazę, przelewamy do dzbanka (lub butelki) i przechowujemy w lodówce przez 1-2 dni

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia mlek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Woda (875 ml)
  • Orzech laskowy (65 g)
  • Migdał (35 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Gaza, Lodówka, Miska, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Złociste mleko

Mleko wlewamy do rondla i doprowadzamy do wrzenia Następnie dodajemy pozostałe składniki, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką i podgrzewamy przez (…)

WIĘCEJ >

Złote mleko

Imbir obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Wrzucamy go do garnka łącznie z wszystkimi innymi przyprawami, zalewamy wodą (…)

WIĘCEJ >

Mleko makowe

Przepłukany mak wrzucamy do wysokiego naczynia, zalewamy ostudzoną wodą i zostawiamy na 8 godzin, czy np. na noc. Po tym czasie (…)

WIĘCEJ >

Domowe mleko kokosowe

Wiórki kokosowe wrzucamy do wody i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, wyłączamy i odstawiamy, aby trochę ostygło. Następnie blendujemy wszystko (…)

WIĘCEJ >

Czekoladowe mleko

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego. Miksujemy do powstania pianki (ok. 3 minuty) i podajemy.

WIĘCEJ >