fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Złote mleko

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca93f1224-ef6a-4874-8859-71cb5e02fa1a-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Złote mleko

Przygotowanie

  • Imbir obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach.
  • Wrzucamy go do garnka łącznie z wszystkimi innymi przyprawami, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia po czym gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty.
  • Po tym czasie dodajemy mleko i podgrzewamy, aż mleko będzie gorące.
  • Gotowe przecedzamy przez sitko i ewentualnie dosładzamy wybranym miodem lub syropem.

Rady dietetyka

Takie mleko świetnie rozgrzewa i pomaga przy infekcjach. W sezonie przeziębień i grypy z powodzeniem może być stałym elementem naszego jadłospisu.

Uwagi

Najlepiej jest zaopatrzyć się w kurkumę z dobrego sklepu z naturalną żywnością lub zielarskiego, by nie wybierać wersję przyprawową ze sklepowej półki.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 szklanki mleka roślinnego, np. migdałowego lub makowego (500 ml)
  • ½ szklanki wody (125 ml)
  • ½ małego kłącza świeżego imbiru (50 g)
  • 1 łyżeczka kurkumy (5 g)
  • 1 laska cynamonu (3 g)
  • 1-2 gwiazdki anyżu (2 g)
  • 4-5 goździków (1 g)
  • Opcjonalnie miód naturalny lub syrop z daktyli/agawy lub klonowy

Potrzebny sprzęt

Garnek, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa krem z grillowanych warzyw (na wywarze kostnym)

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-pistacjowa

Selera obieramy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pistacje obieramy Gruszkę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy gruszkę i seler, podsmażamy 3 min Zalewamy…

WIĘCEJ >

Pasta marchewkowo-daktylowa

Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach Daktyle kroimy w cienkie paski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy cebulę przez 2-3 min Dodajemy marchewkę i daktyle Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Koktajl mango

Mango i banana obieramy ze skóry i kroimy na drobne kawałki Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach Wszystkie składniki wkładamy do blendera kielichowego

WIĘCEJ >