fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Złote mleko

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca93f1224-ef6a-4874-8859-71cb5e02fa1a-1

Złote mleko

Przygotowanie

  • Imbir obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach.
  • Wrzucamy go do garnka łącznie z wszystkimi innymi przyprawami, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia po czym gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty.
  • Po tym czasie dodajemy mleko i podgrzewamy, aż mleko będzie gorące.
  • Gotowe przecedzamy przez sitko i ewentualnie dosładzamy wybranym miodem lub syropem.

Rady dietetyka

Takie mleko świetnie rozgrzewa i pomaga przy infekcjach. W sezonie przeziębień i grypy z powodzeniem może być stałym elementem naszego jadłospisu.

Uwagi

Najlepiej jest zaopatrzyć się w kurkumę z dobrego sklepu z naturalną żywnością lub zielarskiego, by nie wybierać wersję przyprawową ze sklepowej półki.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 15 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 szklanki mleka roślinnego, np. migdałowego lub makowego (500 ml)
  • ½ szklanki wody (125 ml)
  • ½ małego kłącza świeżego imbiru (50 g)
  • 1 łyżeczka kurkumy (5 g)
  • 1 laska cynamonu (3 g)
  • 1-2 gwiazdki anyżu (2 g)
  • 4-5 goździków (1 g)
  • Opcjonalnie miód naturalny lub syrop z daktyli/agawy lub klonowy

Potrzebny sprzęt

Garnek, Sitko, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pomarańcza

Pomarańczę umyć i obrać ze skóry Podzielić na cząstki

WIĘCEJ >

Żurek Paleo

Białą kiełbasę parzymy przez 15 min, wyjmujemy z wody (wodę zostawiamy!), kiełbasę zostawiamy do ostygnięcia Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kiełbasę białą i śląską pokroić w plasterki  Boczek pokroić w małą kostkę  W…

WIĘCEJ >

Tarta daktylowo-kokosowa z malinami, jagodami i borówkami

Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować  Zalewamy wrzątkiem, tak, żeby je zakryło Przykrywamy pokrywką i czekamy z dwie minuty Następnie dolewamy olej kokosowy Miksujemy blenderem na jednolita masę Dodajemy wiórki kokosowe i…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >