Nadziewane piersi z kurczaka
Nadziewane piersi z kurczaka
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty (do miękkości)
- Ser wkładamy do miski (powinien mieć temp. pokojową)
- Oliwki, paprykę i zieleninę drobno siekamy, po czym przenosimy do miski z serem
- Usmażoną cebulę przenosimy do miski z serem, dodajemy przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy
- Mieszankę wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
- W każdej piersi wycinamy poziome kieszenie i wypełniamy je równomiernie nadzieniem, po czym spinamy wykałaczkami
- Na patelni (z metalową rączką) rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę (smażymy do momentu, aż mięso będzie zarumienione)
- Następnie wkładamy patelnię do piekarnika na ok. 15 minut
- Po tym czasie wyciągamy patelnię z piekarnika, z mięsa usuwamy wykałaczki i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (560 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Cebula (50 g)
- Ser feta kozi (50 g)
- Oliwki zielone (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Masło (15 g)
- Bazylia (świeża) (6 g)
- Pieprz czerwony (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Polędwica z serowym masłem smakowym
Tłuszcz (masło) powinien być w temp. pokojowej Tłuszcz (masło) wkładamy do blendera i blendujemy przez ok. 2 minuty (do ubicia) Dodajemy ser (rozdrobniony) i blendujemy do momentu połączenia się składników Zawartość blendera przenosimy na folię…
WIĘCEJ >Smażone szparagi z orzechami włoskimi
Szparagi oczyszczamy i odcinamy zdrewniałe końcówki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy szparagi i podsmażamy przez ok. 5-6 minut (do momentu, aż będą lekko zarumienione) Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy Orzechy drobno siekamy Szparagi…
WIĘCEJ >Fritatta grzybowa
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 st. C Grzyby oczyszczamy i kroimy na kawałki Boczek kroimy w kostkę Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy grzyby i smażymy…
WIĘCEJ >Śniadaniowe babeczki bekonowe
Paprykę drobno kroimy, mieszamy w misce z pietruszką, solą i jajkami. Spód foremek i ścianki wykładamy boczkiem parzonym. Na boczek wlewamy po brzegi foremek masę jajeczną. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni (lub do…
WIĘCEJ >