fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak duszony w pomidorach

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-393
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak duszony w pomidorach

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy czosnek oraz zieleninę i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy pomidory i oliwki, dolewamy bulion oraz ocet i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i ostrożnie wkładamy mięso na patelnię (tak aby każdy kawałek został zanurzony w płynie)
  • Przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 15 minut
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Mięso wyciągamy z patelni i odkładamy na talerz
  • Zwiększamy ogień i gotujemy sos przez ok. 5 minut (do momentu, aż zgęstnieję)
  • Następnie wkładamy mięso z powrotem na patelnię, polewamy sosem i ściągamy z kuchenki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Kurczak pierś (400 g)
  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (200 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Oliwki czarne (100 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa ogórkowa (na wywarze kostnym)

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >

Pstrąg pieczony z tymiankiem i cytryną z dodatkiem purée z kalafiora

Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C Rybę nacieramy z każdej strony przyprawami i skrapiamy sokiem z cytryny Na rybę kładziemy tłuszcz, a do środka wkładamy plastry cytryny i gałązkę tymianku Rybę zawijamy w folię…

WIĘCEJ >

Kulki z kaszy kukurydzianej w sosie pomidorowym

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Do garnka wlewamy pomidory, dodajemy przecier oraz przyprawy, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut Oliwki siekamy na kawałki Ser rozgniatamy Do miski wrzucamy kaszę, oliwki oraz ser i…

WIĘCEJ >

Kremowa sałatka z jajkiem

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (al dente) Jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Seler i paprykę kroimy w kostkę Cebulę kroimy w cienkie plasterki Zieleninę drobno siekamy Makaron odcedzamy…

WIĘCEJ >