Kurczak duszony w pomidorach
Kurczak duszony w pomidorach
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy czosnek oraz zieleninę i podsmażamy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy pomidory i oliwki, dolewamy bulion oraz ocet i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i ostrożnie wkładamy mięso na patelnię (tak aby każdy kawałek został zanurzony w płynie)
- Przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 15 minut
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Mięso wyciągamy z patelni i odkładamy na talerz
- Zwiększamy ogień i gotujemy sos przez ok. 5 minut (do momentu, aż zgęstnieję)
- Następnie wkładamy mięso z powrotem na patelnię, polewamy sosem i ściągamy z kuchenki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Do sporządzenia tego przepisu możesz użyć dowolnego, ulubionego makaronu.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (500 ml)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Kurczak pierś (400 g)
- Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (200 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Oliwki czarne (100 g)
- Czosnek (20 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczony łosoś z warzywami
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Pomidorki kroimy na pół Do naczynia wkładamy rybę, a pomiędzy filetami układamy pomidorki Rybę i pomidorki skrapiamy sokiem z cytryny oraz tłuszczem i posypujemy…
WIĘCEJ >Udka kurczaka w glazurze
Czosnek obieramy i drobno siekamy Udka obieramy ze skóry (skórę wyrzucamy) i wkładamy do miski Do rondla wlewamy passatę i ocet, dodajemy czosnek, cukier oraz przyprawy (kurkumę), mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez ok….
WIĘCEJ >Shake gruszkowo – imbirowy
Gruszkę kroimy w mniejsze kawałki Imbir obieramy Mleko, imbir, gruszkę umieszczamy w blenderze kielichowym Miksujemy przez 30 sekund
WIĘCEJ >Schabowe w sosie paprykowo – pomidorowym z gotowaną kalarepą
Kalarepę/brukiew obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 20 min Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w grubą kostkę Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z…
WIĘCEJ >