fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak duszony w pomidorach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6c7770fd-2be9-466d-a37d-ca99f563cdb4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak duszony w pomidorach

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy czosnek oraz zieleninę i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy pomidory i oliwki, dolewamy bulion oraz ocet i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i ostrożnie wkładamy mięso na patelnię (tak aby każdy kawałek został zanurzony w płynie)
  • Przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 15 minut
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Mięso wyciągamy z patelni i odkładamy na talerz
  • Zwiększamy ogień i gotujemy sos przez ok. 5 minut (do momentu, aż zgęstnieję)
  • Następnie wkładamy mięso z powrotem na patelnię, polewamy sosem i ściągamy z kuchenki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Do sporządzenia tego przepisu możesz użyć dowolnego, ulubionego makaronu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Kurczak pierś (400 g)
  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (200 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Oliwki czarne (100 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczony łosoś z warzywami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Pomidorki kroimy na pół Do naczynia wkładamy rybę, a pomiędzy filetami układamy pomidorki Rybę i pomidorki skrapiamy sokiem z cytryny oraz tłuszczem i posypujemy…

WIĘCEJ >

Udka kurczaka w glazurze

Czosnek obieramy i drobno siekamy Udka obieramy ze skóry (skórę wyrzucamy) i wkładamy do miski Do rondla wlewamy passatę i ocet, dodajemy czosnek, cukier oraz przyprawy (kurkumę), mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez ok….

WIĘCEJ >

Shake gruszkowo – imbirowy

Gruszkę kroimy w mniejsze kawałki Imbir obieramy Mleko, imbir, gruszkę umieszczamy w blenderze kielichowym Miksujemy przez 30 sekund 

WIĘCEJ >

Schabowe w sosie paprykowo – pomidorowym z gotowaną kalarepą

Kalarepę/brukiew obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 20 min Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w grubą kostkę Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z…

WIĘCEJ >