Aromatyczny ryż z kurczakiem
Aromatyczny ryż z kurczakiem
Przygotowanie
- Mięso kroimy na kawałki o wielkości ok. 3 cm
- Kiełbasę i paprykę kroimy w kostkę
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Oliwki kroimy w cienkie plasterki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso z kiełbasą i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy paprykę z cebulą i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy oliwki oraz ryż i smażymy przez ok. 1-2 minuty
- Wlewamy bulion i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 25 minut (do miękkości ryżu)
- Wyłączamy kuchenkę, mieszamy zawartość patelni i odstawiamy na ok. 5 minut (pod przykryciem)
- Zieleninę drobno siekamy
- Ryż z mięsem nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu z dodatkami.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (500 ml)
- Kurczak pierś (300 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Ryż basmati (200 g)
- Cebula (105 g)
- Kiełbasa chorizo (85 g)
- Oliwki czarne (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Szczypiorek (12 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Hinduski ryż z kurczakiem biryani
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Mięso obieramy ze skóry Pomidory kroimy w drobną kostkę Ryż wysypujemy na sito i płuczemy pod zimną wodą do momentu, aż woda będzie przejrzysta Piekarnik rozgrzewamy do temp….
WIĘCEJ >Egipski ryż z pistacjami i rodzynkami
Cebulę obieramy i drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut Dodajemy skórkę z pomarańczy oraz przyprawy (cynamon i liść laurowy) i mieszamy przez ok. 1-2 minuty Dosypujemy ryż…
WIĘCEJ >Pikantny ryż z krewetkami i bekonem
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w kostkę Chili drobno siekamy Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z boczkiem i podsmażamy przez ok….
WIĘCEJ >Kolorowy ryż z warzywami
Marchew obieramy i kroimy w kostkę Cebulki z czosnkiem obieramy i kroimy w cienkie plasterki Papryki kroimy w kostkę Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy marchew i…
WIĘCEJ >