fbpx
logo
Szukaj
open close

Niemieckie ciasto kakaowe z mąki kokosowej

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce2070ed0-765f-44d2-b04b-691fa3be1e28
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Niemieckie ciasto kakaowe z mąki kokosowej

Przygotowanie

Ciasto

  • Tłuszcz wkładamy do rondla, dodajemy kakao i podgrzewamy do momentu, aż tłuszcz się roztopi i dokładnie połączy z kakao
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki i odkładamy do ostygnięcia
  • Białka ubijamy z proszkiem do pieczenia do momentu, aż konsystencja nie pozwoli na opadanie górek o wyjęciu trzepaczki i odstawiamy
  • Do osobnej miski wybijamy jaja, dodajemy żółtka, cukier i przyprawy (sól i wanilię, z której wydłubujemy nasiona), dolewamy mleko i dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy kakaowy tłuszcz i mąkę (przesianą przez sitko) i całość ponownie dokładnie mieszamy, aż nie będzie żadnych grudek
  • Dodajemy białka i całość łączymy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 175 st. C
  • Formy smarujemy tłuszczem (powinny być okrągłe i o średnicy 20 cm lub 23 cm i wysokości 4 cm)
  • Do foremek wylewamy równomiernie masę i wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 minut
  • Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
  • Pierwsze ciasto smarujemy polewą kokosowo-pekanową, nakładamy drugie ciasto i smarujemy wierzch

Polewa kokosowo-pekanowa

  • W rondlu umieszczamy wszystkie składniki (poza wanilią, płatkami kokosowymi i pekanami), dokładnie mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez kilka minut, do momentu, aż zgęstnieję
  • Orzechy drobniej siekamy
  • Rondel ściągamy z kuchenki, dodajemy pozostałe składniki (z wanilii wydłubujemy wcześniej nasiona) i mieszamy
  • Przed polaniem ciasta odkładamy polewę do przestygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 16
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • Cukier trzcinowy (300 g)
  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Jajo białko (248 g)
  • Masło (160 g)
  • Jajo żółtko (160 g)
  • Mąka kokosowa (130 g)
  • Kakao w proszku (120 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Wanilia – laska (3 g)
  • Proszek do pieczenia (1 g)

Polewa kokosowo-pekanowa

  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Masło (120 g)
  • Płatki kokosowe (120 g)
  • Orzech pekan (100 g)
  • Jajo żółtko (40 g)
  • Mąka kukurydziana (18 g)
  • Wanilia – laska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik, Rondel, Rózga kuchenna, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Smoothie z „mlekiem bananowym”

Daktyle, banana oraz wodę blendujemy do pożądanej konsystencji Mleko bananowe przelewamy do miseczki Jabłko i gruszkę kroimy w kostkę i łączymy z mlekiem Wszystko posypujemy nasionami chia, wiórkami kokosowymi i cynamonem

WIĘCEJ >

Lody czekoladowo-bananowo-śliwkowe

Banany obieramy i wkładamy do zamrażarki na ok. 1 godz. (aby się zamroziły) Następnie zamrożone banany kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm Śliwki kroimy w ćwiartki Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i blendujemy…

WIĘCEJ >

Słodkie tortille z czereśniami

Do rondla wrzucamy czereśnie, dodajemy mąkę oraz cukier i gotujemy Gdy mieszanina zgęstnieję – ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Tortillę kładziemy pojedynczo na czystej stolnicy,…

WIĘCEJ >

Pomidorowa focaccia z pesto

Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki Czosnek obieramy i kroimy w plastry Chili kroimy w plastry Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy pomidory, czosnek oraz chili, dodajemy odrobinę tłuszczu…

WIĘCEJ >