fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasto bananowe z orzechami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0b75f7bd-9a98-47b4-ba21-1ee28da37ee2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto bananowe z orzechami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy tłuszczem
  • Tłuszcz ucieramy z cukrem na puszystą masę, po czym wybijamy do niej po kolei jaja, dokładnie ucierając
  • Na końcu dodajemy rozgniecione banany i lekko mieszamy
  • Dodajemy połowę śmietany oraz połowę mąki i dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy drugą połowę śmietany oraz mąki i ponownie mieszamy
  • Orzechy drobno siekamy, przenosimy do miski z ciastem i lekko mieszamy
  • Ciasto przenosimy do tortownicy i pieczemy przez ok. 45-50 minut
  • Po tym czasie odstawiamy ciasto do ostygnięcia
  • Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
  • Do miski wkładamy ser, dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy
  • Na ciasto nakładamy ser i posypujemy wiórkami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (250 g)
  • Banan (240 g)
  • Ser Mascarpone (200 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Orzech pekan (100 g)
  • Wiórki kokosowe (100 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (50 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Drożdżówki orkiszowe

Mleko wlewamy do garnka i lekko podgrzewamy, po czym ściągamy garnek z kuchenki Do garnka z mlekiem dodajemy drożdże, wsypujemy cukier i całość dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą Tłuszcz wkładamy do rondla i…

WIĘCEJ >

Sorbet z owoców jagodowych

Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na pół Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Masę przelewamy do maszynki do lodów i zamrażamy sorbet zgodnie z instrukcją producenta Sorbet przenosimy…

WIĘCEJ >

Ciasto pomarańczowe z czekoladą

Ciasto: Piekarnik ustawiamy na 190 st. C Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą Gotujemy 10 min Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej wody Po 5 min obieramy…

WIĘCEJ >

Sałatka owocowa

Arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki Gruszki, jabłka kroimy w kostkę Banana kroimy w plastry Winogrono kroimy na połówki, usuwamy pestki Układamy pokrojone owoce, dodajemy jeżyny i borówki 

WIĘCEJ >