Ciasto bananowe z orzechami
Ciasto bananowe z orzechami
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy tłuszczem
- Tłuszcz ucieramy z cukrem na puszystą masę, po czym wybijamy do niej po kolei jaja, dokładnie ucierając
- Na końcu dodajemy rozgniecione banany i lekko mieszamy
- Dodajemy połowę śmietany oraz połowę mąki i dokładnie mieszamy
- Następnie dodajemy drugą połowę śmietany oraz mąki i ponownie mieszamy
- Orzechy drobno siekamy, przenosimy do miski z ciastem i lekko mieszamy
- Ciasto przenosimy do tortownicy i pieczemy przez ok. 45-50 minut
- Po tym czasie odstawiamy ciasto do ostygnięcia
- Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
- Do miski wkładamy ser, dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy
- Na ciasto nakładamy ser i posypujemy wiórkami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (250 g)
- Banan (240 g)
- Ser Mascarpone (200 g)
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Śmietana 18% (150 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Masło klarowane ghee (100 g)
- Orzech pekan (100 g)
- Wiórki kokosowe (100 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (50 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Drożdżówki orkiszowe
Mleko wlewamy do garnka i lekko podgrzewamy, po czym ściągamy garnek z kuchenki Do garnka z mlekiem dodajemy drożdże, wsypujemy cukier i całość dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą Tłuszcz wkładamy do rondla i…
WIĘCEJ >Sorbet z owoców jagodowych
Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na pół Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Masę przelewamy do maszynki do lodów i zamrażamy sorbet zgodnie z instrukcją producenta Sorbet przenosimy…
WIĘCEJ >Ciasto pomarańczowe z czekoladą
Ciasto: Piekarnik ustawiamy na 190 st. C Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą Gotujemy 10 min Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej wody Po 5 min obieramy…
WIĘCEJ >Sałatka owocowa
Arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki Gruszki, jabłka kroimy w kostkę Banana kroimy w plastry Winogrono kroimy na połówki, usuwamy pestki Układamy pokrojone owoce, dodajemy jeżyny i borówki
WIĘCEJ >