fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto bananowe z orzechami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0b75f7bd-9a98-47b4-ba21-1ee28da37ee2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ciasto bananowe z orzechami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy tłuszczem
  • Tłuszcz ucieramy z cukrem na puszystą masę, po czym wybijamy do niej po kolei jaja, dokładnie ucierając
  • Na końcu dodajemy rozgniecione banany i lekko mieszamy
  • Dodajemy połowę śmietany oraz połowę mąki i dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy drugą połowę śmietany oraz mąki i ponownie mieszamy
  • Orzechy drobno siekamy, przenosimy do miski z ciastem i lekko mieszamy
  • Ciasto przenosimy do tortownicy i pieczemy przez ok. 45-50 minut
  • Po tym czasie odstawiamy ciasto do ostygnięcia
  • Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
  • Do miski wkładamy ser, dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy
  • Na ciasto nakładamy ser i posypujemy wiórkami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (250 g)
  • Banan (240 g)
  • Ser Mascarpone (200 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Orzech pekan (100 g)
  • Wiórki kokosowe (100 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (50 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Duszona wieprzowina z bekonem

Cebulę kroimy na pół Marchew obieramy i kroimy w kostkę Seler kroimy w kostkę Boczek kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu Wrzucamy cebulę, marchew, seler, boczek, zieleninę oraz przyprawy (liście laurowe)…

WIĘCEJ >

Bulion jarski

Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka kawałków Dodać liść laurowy i zioło angielskie Wsypać czubatą łyżkę soli…

WIĘCEJ >

Meksykańska tortilla z wołowiną

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 4-5 minut Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 4-5…

WIĘCEJ >

Gryczany piesek z warzywami

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Z mozzarelli wycinamy małe kółka Z oliwki wycinamy oczka i nosek Pomidorka kroimy na pół Z szynki wycinamy pyszczek Z rzodkiewki wycinamy pasek, na kształt uśmiechu Kaszę odcedzamy, przenosimy…

WIĘCEJ >