fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Omleciki ze szpinakiem i kukurydzą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5018dea0-f7a5-41ab-85d7-7aa3bb230dea
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Omleciki ze szpinakiem i kukurydzą

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Do miski wkładamy szpinak, dodajemy odsączoną kukurydzą oraz cebulę i mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę na babeczki lekko smarujemy tłuszczem i wkładamy na ok. 5 minut do piekarnika, aby się nagrzała
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do osobnej miski wlewamy mleko, dodajemy żółtka i roztrzepujemy
  • Następnie wlewamy mleko z żółtkami do miski ze szpinakiem, dodajemy połowę sera i mieszamy
  • Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy mieszankę szpinakową i delikatnie, lecz dokładnie mieszamy
  • Masę przenosimy do gorącej formy i posypujemy z wierzchu pozostałym serem, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Po tym czasie wyciągamy formę z piekarnika i odstawiamy na ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szpinak (250 g)
  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Kukurydza – suche ziarno (200 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Cebula (100 g)
  • Jajo żółtko (80 g)
  • Jajo białko (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Foremka na muffiny, Mikser, Miska, Nóż, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryżowa głowa bałwana

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Jedną oliwkę kroimy w paski Pomidorka kroimy na pół Marchew obieramy i wycinamy z niej trójkątny plaster na kształt nosa Ryż odcedzamy, przenosimy na talerz i dekorujemy pozostałymi składnikami…

WIĘCEJ >

Marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Buraki dokładnie myjemy (tak, aby całkowicie pozbyć się piasku) Następnie wkładamy buraki do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 1,5-2 godz. Po tym czasie sprawdzamy czy buraki są…

WIĘCEJ >

Sałatka z awokado, z chorizo i z jajkiem na miękko

Jajko gotujemy na miękko (3 minuty we wrzątku) Wszystkie składniki kroimy i układamy na liściach szpinaku Na wierzchu kładziemy jajko na miękko przekrojone na pół lub na ćwiartki

WIĘCEJ >

Chleb żytni z awokado

Awokado obieramy, kroimy w plastry i rozkładamy na kromkach chleba Całość posypujemy przyprawami

WIĘCEJ >