Omleciki ze szpinakiem i kukurydzą
Omleciki ze szpinakiem i kukurydzą
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Do miski wkładamy szpinak, dodajemy odsączoną kukurydzą oraz cebulę i mieszamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę na babeczki lekko smarujemy tłuszczem i wkładamy na ok. 5 minut do piekarnika, aby się nagrzała
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Do osobnej miski wlewamy mleko, dodajemy żółtka i roztrzepujemy
- Następnie wlewamy mleko z żółtkami do miski ze szpinakiem, dodajemy połowę sera i mieszamy
- Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy mieszankę szpinakową i delikatnie, lecz dokładnie mieszamy
- Masę przenosimy do gorącej formy i posypujemy z wierzchu pozostałym serem, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
- Po tym czasie wyciągamy formę z piekarnika i odstawiamy na ok. 5 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Szpinak (250 g)
- Mleko kokosowe (250 ml)
- Kukurydza – suche ziarno (200 g)
- Ser żółty (200 g)
- Cebula (100 g)
- Jajo żółtko (80 g)
- Jajo białko (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zupa z mięsem
Do miski wkładamy mięso, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszony ser, sos sojowy oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Do osobnej miski wsypujemy mąkę Z masy mięsnej formujemy małe kulki, które następnie obtaczamy w mące…
WIĘCEJ >Bałwan śniegowy z ryżu z porcją warzyw i ryżu
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Z ogórka wycinamy kawałek na kształt czapki bałwana, a pozostałego ogórka kroimy w plastry Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na kształt nosa bałwana i…
WIĘCEJ >Indyjskie szaszłyki z kurczaka
Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy na kawałki Do miski wlewamy sok z cytryny, dodajemy pastę, jogurt oraz przyprawy (paprykę) i dokładnie mieszamy Dodajemy mięso i mieszamy tak, aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą Miskę…
WIĘCEJ >