fbpx
logo
Szukaj
open close

Omleciki ze szpinakiem i kukurydzą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5018dea0-f7a5-41ab-85d7-7aa3bb230dea
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Omleciki ze szpinakiem i kukurydzą

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Do miski wkładamy szpinak, dodajemy odsączoną kukurydzą oraz cebulę i mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę na babeczki lekko smarujemy tłuszczem i wkładamy na ok. 5 minut do piekarnika, aby się nagrzała
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do osobnej miski wlewamy mleko, dodajemy żółtka i roztrzepujemy
  • Następnie wlewamy mleko z żółtkami do miski ze szpinakiem, dodajemy połowę sera i mieszamy
  • Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy mieszankę szpinakową i delikatnie, lecz dokładnie mieszamy
  • Masę przenosimy do gorącej formy i posypujemy z wierzchu pozostałym serem, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Po tym czasie wyciągamy formę z piekarnika i odstawiamy na ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szpinak (250 g)
  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Kukurydza – suche ziarno (200 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Cebula (100 g)
  • Jajo żółtko (80 g)
  • Jajo białko (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Foremka na muffiny, Mikser, Miska, Nóż, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Żeberka

Kroimy cebulę i umieszczamy na dnie garnka (duży garnek, co najmniej 6 litrów). Na cebuli układamy żebra, posypujemy pokrojonym czosnkiem, solimy. Wlewamy wodę lub bulion równomiernie, aby przykryły żeberka. Przykrywamy i dusimy na bardzo małym…

WIĘCEJ >

Duszone warzywa w pomidorach z chorizo

Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę Bakłażana i cukinię kroimy w większą kostkę Chorizo kroimy w plastry W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy…

WIĘCEJ >

Sandacz na purée z kalafiora

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny oraz tłuszczem (oliwą) i posypujemy z każdej strony przyprawami Blachę wkładamy do piekarnika na ok….

WIĘCEJ >

Bekonowe kulki

Blachę wykładamy papierem do pieczenia Boczek oraz ser kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz oraz pieprz i całość dokładnie mieszamy Z uzyskanej masy formujemy kulki, które układamy na papierze Blachę wkładamy do…

WIĘCEJ >