Omlet po włosku
Omlet po włosku
Przygotowanie
- Jajka roztrzepujemy
- Masę jajeczną doprawiamy do smaku i wylewamy na wcześniej rozgrzaną masłem patelnię
- Dusimy pod przykryciem przez około 5 minut aż do momentu ścięcia się białka
- Na wierzch omleta układamy parmezan, oliwki oraz posypujemy szpinakiem
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje omletów z dodatkami.
Autor
Lista składników
- 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
- 2 garście świeżego szpinaku (50 g)
- 1 łyżka czarnych oliwek marynowanych (10 g)
- ½ pomidora (85 g)
- 6 łyżek tartego parmezanu (48 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jajecznica na maśle
Na patelni rozpuszczamy masło. Wybijamy jajka. Mieszamy do uzyskania odpowiedniego ścięcia.
WIĘCEJ >Sałatka ze szpinakiem i z dynią
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Wykładamy blachę papierem do pieczenia Dynię kroimy w kostkę, skraplamy oliwą, wykładamy na blachę i pieczemy około 20–25 minut Fetę kroimy w kostkę Umieszczamy w misce szpinak, dynię, fetę, pestki dyni…
WIĘCEJ >Sałatka z mozzarellą
Pomidora kroimy w cząstki, a suszonego pomidora rozdrabniamy Mozzarellę kroimy w mniejsze kawałki Całość mieszamy ze sobą i podajemy z oliwą i olejem MCT, octem balsamicznym, sokiem z cytryny oraz bazylią Doprawiamy do smaku solą…
WIĘCEJ >Kiełbasa smażona z warzywami korzeniowymi i cebulą
Marchew, pietruszkę, seler, cebulę obrać Przekroić na pół wzdłuż i pociąć w paski Kiełbasę ponacinać nożem na skos Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Wrzucamy kiełbasę i smażymy z każdej strony na średnim ogniu Kiełbasę przekładamy…
WIĘCEJ >