Omlet z sałatką pomidorową
Omlet z sałatką pomidorową
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Paprykę i cukinię kroimy w kostkę
- Pomidorki kroimy w ćwiartki i przenosimy do miski
- Zieleninę siekamy i przenosimy do miski z pomidorkami
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy ziemniaki i podsmażamy przez ok. 10-15 minut
- Dodajemy cebulę, paprykę i cukinię, mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
- Do osobnej miski wybijamy jaja, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Jaja z mlekiem wlewamy na patelnię z warzywami, mieszamy, przykrywamy pokrywką i smażymy przez ok. 10 minut
- Następnie wkładamy patelnię do piekarnika na ok. 5 minut (tak aby omlet całkowicie się ściął)
- Do miski z pomidorkami i zieleniną dolewamy ocet z pozostałym tłuszczem i całość dokładnie mieszamy
- Z piekarnika wyciągamy patelnię i odstawiamy na ok. 5 minut do ostygnięcia, a następnie nakładamy na omlet pomidorki z tłuszczem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych omletów z dodatkami.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (408 g)
- Ziemniak (200 g)
- Pomidor koktajlowy (160 g)
- Papryka czerwona (150 g)
- Cukinia zielona (150 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Mleko kokosowe (45 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Polędwica w musztardowej marynacie
Do miski wkładamy musztardę, dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy Mięso smarujemy musztardą i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz. (ale nie dłużej) Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 kawałki, a następnie gotujemy…
WIĘCEJ >Zupa grzybowa (wegańska/wegetariańska)
Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min Wrzucamy grzyby Smażymy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15…
WIĘCEJ >Żeberka z dynią makaronową
Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plastry Lekko solimy, pieprzymy i kładziemy na dnie wolnowaru Żeberka kroimy w kawałki po 3-4 kostki, solimy i pieprzymy i kładziemy na warzywach Włączamy wolnowar na…
WIĘCEJ >Grillowane warzywa z surową kiełbasą polską
Połówki papryki pokroić każdą na 3 części Cukinię pokroić w krążki Cebulę obrać i pokroić w krążki Cykorię przekroić na pół Rozgrzewamy patelnię grillową i roztapiamy na niej łyżkę tłuszczu Kładziemy połowę warzyw, lekko solimy…
WIĘCEJ >