fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Omlet z sałatką pomidorową

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-100
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Omlet z sałatką pomidorową

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Paprykę i cukinię kroimy w kostkę
  • Pomidorki kroimy w ćwiartki i przenosimy do miski
  • Zieleninę siekamy i przenosimy do miski z pomidorkami
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy ziemniaki i podsmażamy przez ok. 10-15 minut
  • Dodajemy cebulę, paprykę i cukinię, mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Do osobnej miski wybijamy jaja, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Jaja z mlekiem wlewamy na patelnię z warzywami, mieszamy, przykrywamy pokrywką i smażymy przez ok. 10 minut
  • Następnie wkładamy patelnię do piekarnika na ok. 5 minut (tak aby omlet całkowicie się ściął)
  • Do miski z pomidorkami i zieleniną dolewamy ocet z pozostałym tłuszczem i całość dokładnie mieszamy
  • Z piekarnika wyciągamy patelnię i odstawiamy na ok. 5 minut do ostygnięcia, a następnie nakładamy na omlet pomidorki z tłuszczem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych omletów z dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (408 g)
  • Ziemniak (200 g)
  • Pomidor koktajlowy (160 g)
  • Papryka czerwona (150 g)
  • Cukinia zielona (150 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Mleko krowie (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smoothie z ogórkiem i jarmużem

Wszystkie składniki razem blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji

WIĘCEJ >

Kurczak z chrupiącymi warzywami

Mięso kroimy w poprzek włókien na kawałki Czosnek obieramy i drobno siekamy Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach Cebulę kroimy na ćwiartki Seler kroimy w plasterki Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4…

WIĘCEJ >

Jogurt z borówkami

Do miski nakładamy jogurt i posypujemy borówkami

WIĘCEJ >

Kurczak z warzywami w cieście

Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Seler kroimy na kawałki Pieczarki kroimy w plasterki Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por, seler oraz pieczarki i podsmażamy przez…

WIĘCEJ >