fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Omlet z sałatką pomidorową

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cefa2d94a-2e0e-4e78-85fb-a4b60f0ddbf4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Omlet z sałatką pomidorową

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Paprykę i cukinię kroimy w kostkę
  • Pomidorki kroimy w ćwiartki i przenosimy do miski
  • Zieleninę siekamy i przenosimy do miski z pomidorkami
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy ziemniaki i podsmażamy przez ok. 10-15 minut
  • Dodajemy cebulę, paprykę i cukinię, mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Do osobnej miski wybijamy jaja, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Jaja z mlekiem wlewamy na patelnię z warzywami, mieszamy, przykrywamy pokrywką i smażymy przez ok. 10 minut
  • Następnie wkładamy patelnię do piekarnika na ok. 5 minut (tak aby omlet całkowicie się ściął)
  • Do miski z pomidorkami i zieleniną dolewamy ocet z pozostałym tłuszczem i całość dokładnie mieszamy
  • Z piekarnika wyciągamy patelnię i odstawiamy na ok. 5 minut do ostygnięcia, a następnie nakładamy na omlet pomidorki z tłuszczem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych omletów z dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (408 g)
  • Ziemniak (200 g)
  • Pomidor koktajlowy (160 g)
  • Papryka czerwona (150 g)
  • Cukinia zielona (150 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Mleko kokosowe (45 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Polędwica w musztardowej marynacie

Do miski wkładamy musztardę, dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy Mięso smarujemy musztardą i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz. (ale nie dłużej) Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 kawałki, a następnie gotujemy…

WIĘCEJ >

Zupa grzybowa (wegańska/wegetariańska)

Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min Wrzucamy grzyby Smażymy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15…

WIĘCEJ >

Żeberka z dynią makaronową

Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plastry Lekko solimy, pieprzymy i kładziemy na dnie wolnowaru Żeberka kroimy w kawałki po 3-4 kostki, solimy i pieprzymy i kładziemy na warzywach Włączamy wolnowar na…

WIĘCEJ >

Grillowane warzywa z surową kiełbasą polską

Połówki papryki pokroić każdą na 3 części Cukinię pokroić w krążki Cebulę obrać i pokroić w krążki Cykorię przekroić na pół Rozgrzewamy patelnię grillową i roztapiamy na niej łyżkę tłuszczu Kładziemy połowę warzyw, lekko solimy…

WIĘCEJ >