Omlet ze szpinakiem i wędzonym łososiem
Omlet ze szpinakiem i wędzonym łososiem
Przygotowanie
Szpinak
- Szpinak wyjmujemy 2-3 godziny wcześniej z zamrażalnika i kładziemy na sicie, żeby nadmiar wody ściekał
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Zasmażamy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty
- Dodajemy odcedzony szpinak
- Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową
- Zmniejszamy gaz na minimum, zasmażamy 5 minut
- Pomidorki przekrawamy na połówki i dodajemy do szpinaku
Omlet
- Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę
- Posolić, popieprzyć
- Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą
- Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe
- Dodajemy mąkę kokosową
- Mieszamy dokładnie
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną
- Zmniejszamy ogień i smażymy aż zetnie się białko na powierzchni omletu
- Omlet zsuwamy na talerz
- Nakładamy szpinak i pokrojonego w paski łososia
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej codziennej diecie.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych znajdują się równie smaczne propozycje przygotowania omletów.
Autor
Lista składników
- 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
- 2 łyżki mąki kokosowej (ok. 24 g)
- 50 ml mleka kokosowego
- 100 g wędzonego łososia
- 100 g mrożonego szpinaku
- ½ cebuli (50 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
- Szczypta gałki muszkatołowej (ok. 2 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 4 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (60 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Rosół z makaronem Konjac
Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W garnku zagotowujemy rosół Dorzucamy do rosołu makaron Wyłączamy palnik i…
WIĘCEJ >Purée z marchewki
Marchewkę ścieramy na tarce i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie odkrywamy i gotujemy chwilę, aż woda odparuje (jeśli wody jest zdecydowanie za dużo to odlewamy). Zmniejszamy ogień i…
WIĘCEJ >Sandacz z puree z kalafiora
Sandacza skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami Kalafiora dzielimy na różyczki, dodajemy go do ryby i przyrządzamy na parze przez około 30-40 minut Kalafior umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować, mieszamy z…
WIĘCEJ >Zupa kalafiorowo – brokułowa (wegańska / wegetariańska)
Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…
WIĘCEJ >