fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Omlet ze szpinakiem i wędzonym łososiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz8-1-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Omlet ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Przygotowanie

Szpinak

  • Szpinak wyjmujemy 2-3 godziny wcześniej z zamrażalnika i kładziemy na sicie, żeby nadmiar wody ściekał
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Zasmażamy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty
  • Dodajemy odcedzony szpinak
  • Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową
  • Zmniejszamy gaz na minimum, zasmażamy 5 minut
  • Pomidorki przekrawamy na połówki i dodajemy do szpinaku

Omlet

  • Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę
  • Posolić, popieprzyć
  • Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą
  • Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe
  • Dodajemy mąkę kokosową
  • Mieszamy dokładnie
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną
  • Zmniejszamy ogień i smażymy aż zetnie się białko na powierzchni omletu
  • Omlet zsuwamy na talerz
  • Nakładamy szpinak i pokrojonego w paski łososia

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej codziennej diecie.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych znajdują się równie smaczne propozycje przygotowania omletów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 2 łyżki mąki kokosowej (ok. 24 g)
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 100 g wędzonego łososia
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • Szczypta gałki muszkatołowej (ok. 2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 4 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (60 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Rosół z makaronem Konjac

Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W garnku zagotowujemy rosół Dorzucamy do rosołu makaron Wyłączamy palnik i…

WIĘCEJ >

Purée z marchewki

Marchewkę ścieramy na tarce i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie odkrywamy i gotujemy chwilę, aż woda odparuje (jeśli wody jest zdecydowanie za dużo to odlewamy). Zmniejszamy ogień i…

WIĘCEJ >

Sandacz z puree z kalafiora

Sandacza skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami Kalafiora dzielimy na różyczki, dodajemy go do ryby i przyrządzamy na parze przez około 30-40 minut Kalafior umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować, mieszamy z…

WIĘCEJ >

Zupa kalafiorowo – brokułowa (wegańska / wegetariańska)

Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…

WIĘCEJ >