fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Omlet ze szpinakiem i wędzonym łososiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz8-1-3

Omlet ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Przygotowanie

Szpinak

  • Szpinak wyjmujemy 2-3 godziny wcześniej z zamrażalnika i kładziemy na sicie, żeby nadmiar wody ściekał
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Zasmażamy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty
  • Dodajemy odcedzony szpinak
  • Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową
  • Zmniejszamy gaz na minimum, zasmażamy 5 minut
  • Pomidorki przekrawamy na połówki i dodajemy do szpinaku

Omlet

  • Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę
  • Posolić, popieprzyć
  • Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą
  • Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe
  • Dodajemy mąkę kokosową
  • Mieszamy dokładnie
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną
  • Zmniejszamy ogień i smażymy aż zetnie się białko na powierzchni omletu
  • Omlet zsuwamy na talerz
  • Nakładamy szpinak i pokrojonego w paski łososia

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej codziennej diecie.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych znajdują się równie smaczne propozycje przygotowania omletów.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 2 łyżki mąki kokosowej (ok. 24 g)
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 100 g wędzonego łososia
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • Szczypta gałki muszkatołowej (ok. 2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 4 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (60 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa szpinakowa z jajem (wegetariańska)

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z gotowanymi parówkami

Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…

WIĘCEJ >

Cukinia zapiekana z boczkiem

Cukinię kroimy w poprzek na „łódeczki” i wykrajamy środek. Łódeczki z cukinii solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. C. Gdy łódeczki są w piekarniku, miąższ z cukinii kroimy w kostkę i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Sorbet zakochanych

Banany obrać, pokroić w plasterki Włożyć do jakiegoś pudełka, które będzie miało proste dno, np. pudełko prostokątne lub małe litrowe wiaderko Wiśnie wydrylować i włożyć do innego pudełka z prostym dnem Owoce włożyć do zamrażarki…

WIĘCEJ >