Owocowe całuski z czekoladą
Owocowe całuski z czekoladą
Przygotowanie
- Jabłko obieramy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki
- Banana obieramy i kroimy w grube, skośne plastry
- Kawałki owoców smarujemy sokiem z cytryny (aby nie zbrązowiały), a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym
- Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski i wkładamy do mikrofalówki na ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając (podgrzewamy do momentu, aż przybierze formę płynnej, gładkiej masy)
- Talerz wykładamy papierem do pieczenia
- Owoce zanurzamy w czekoladzie do połowy, pozwalając aby jej nadmiar skapnął do miski, a następnie układamy owoce na papierze i czekamy do momentu, aż czekolada zastygnie
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Jabłko (180 g)
- Truskawka (120 g)
- Banan (120 g)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (100 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa zimowa z dyni
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Myjemy i kroimy pozostałe warzywa Zagotowujemy bulion mięsny i dodajemy wszystkie warzywa Gotujemy je przez 30 min, następnie miksujemy blenderem
WIĘCEJ >Gofry wielozbożowe
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i blendujemy na jednolitą masę Rozgrzewamy gofrownicę i lekko skrapiamy tłuszczem Wylewamy do gofrownicy ciasto i smażymy gofry przez ok. 3-4 minuty
WIĘCEJ >Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem
Ziemniaki pokroić w kostkę Szpinak wsypać do miski z zimną wodą, wypłukać i odcedzić na sitku Boczek pokroić drobną kostkę Pomidorki poprzekrawać na połówki Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę Pokrojone składniki…
WIĘCEJ >Chleb z tapioki
Zmiksować jajka, sól i masło i dodać mąki z sodą i octem. Następnie zmiksować całość do gładkiej masy. Przełożyć do formy. Piec w temperaturze ok. 180 stopni do suchego patyczka (ok. 30-35 min).
WIĘCEJ >