Owocowe całuski z czekoladą
Owocowe całuski z czekoladą
Przygotowanie
- Jabłko obieramy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki
- Banana obieramy i kroimy w grube, skośne plastry
- Kawałki owoców smarujemy sokiem z cytryny (aby nie zbrązowiały), a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym
- Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski i wkładamy do mikrofalówki na ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając (podgrzewamy do momentu, aż przybierze formę płynnej, gładkiej masy)
- Talerz wykładamy papierem do pieczenia
- Owoce zanurzamy w czekoladzie do połowy, pozwalając aby jej nadmiar skapnął do miski, a następnie układamy owoce na papierze i czekamy do momentu, aż czekolada zastygnie
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Jabłko (180 g)
- Truskawka (120 g)
- Banan (120 g)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (100 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Mus czekoladowy z owocami
Jabłko i banana obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, umieszczamy w misce, dodajemy kakao i miksujemy blenderem na gładką masę Mus nakładamy łyżką do pucharków i dekorujemy pestkami granatu, kawałkami gruszki i połówkami winogrona oraz listkami mięty
WIĘCEJ >Zupa z porów i pasternaku z curry
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Pasternaki obieramy i kroimy 2/3 ilości w plastry, a 1/3 ilości „kroimy” obieraczką na papier Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut…
WIĘCEJ >Grillowany camembert, szynka parmeńska i warzywa
Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy po ok. 3 minuty z każdej strony, aż stanie się miękki i lekko brązowy Pomidora kroimy w ćwiartki Na talerzu układamy wszystkie warzywa oraz szynkę, na wierzch kładziemy…
WIĘCEJ >Wątroba cielęca
Wątrobę kroimy ostrym nożem pod skosem w jak najszersze plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Powoli kładziemy na patelnię plastry wątroby i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony Usmażoną wątrobę przenosimy na talerz i…
WIĘCEJ >