fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Owocowy szaszłyk w czekoladzie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb1c499a9-9c4c-4d3f-a67f-70e5965c6e7e-1

Owocowy szaszłyk w czekoladzie

Przygotowanie

  • Czekoladę połamać i wrzucić do garnka
  • Dodać mleko kokosowe i olej
  • Na małym ogniu podgrzać aż się rozpuści NIE WOLNO zagotować
  • Banana kroimy w plastry
  • Gruszkę kroimy w kostkę
  • Ananasa obieramy ze skóry, wycinamy i usuwamy okrągły twardy środek, kroimy w kawałki wielkości krążków banana
  • Bierzemy patyczek od szaszłyka i po kolei nakłuwamy każdy rodzaj owocu i kładziemy na talerz
  • Gdy czekolada lekko ostygnie, zacznie gęstnieć, polewamy czekoladą szaszłyk owocowy i wkładamy do lodówki na 2 godz.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by przeanalizować przepis pod kątem aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących nietolerancji – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Do przyrządzenia szaszłyków można użyć dowolnego rodzaju owoców.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 plaster świeżego obranego ananasa (80 g)
  • ½ banana (60 g)
  • 8 kulek winogrona (ok. 70 g)
  • ¼ gruszki (ok. 35 g)
  • ¼ tabliczki gorzkiej czekolady min. 70% (25 g)
  • 2 łyżki mleka kokosowego (20 ml)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Nóż, Patyczki do szaszłyków
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka curry z gotowanym kurczakiem z nutą cytrynową

Obieramy marchew i pietruszkę i kroimy na półwzdłuż Kurczaka wkładamy do garnka i dodajemy przekrojone warzywa lekko solimy Zalewamy zimną wodą żeby poziom był 3 cm wyżej Wstawiamy na palnik i gotujemy na wolnym ogniu…

WIĘCEJ >

Frittata warzywna

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Kalafior i brokuł podzielić na różyczki Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić Gotować 8…

WIĘCEJ >

Sorbet bananowy i gruszkowy

Obieramy banany i kroimy w 1 cm plastry Obieramy gruszki, usuwamy gniazda nasienne i ogonek, kroimy w kostkę Pokrojone owoce wkładamy osobno w miseczki i wkładamy do zamrażarki na 8 godz. Wyjmujemy owoce z zamrażarki…

WIĘCEJ >

Papryka faszerowana wołowiną

Z każdej papryki odcinamy „czapeczkę”, czyli czubek z ogonkiem Wydłubujemy gniazda nasienne i wyrzucamy je Marchew, pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Seler kroimy w…

WIĘCEJ >