Owsiane ciasteczka kokosowe
Owsiane ciasteczka kokosowe
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Do miski wrzucamy płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę oraz cukier i mieszamy
- Do rondla wkładamy tłuszcz, wlewamy syrop oraz wodę i podgrzewamy cały czas mieszając, aż tłuszcz się rozpuści
- Powstałą masę dodajemy do suchych składników, dosypujemy sodę i dokładnie mieszamy
- Na blachę nakładamy po dwie łyżki ciasta, zostawiając odstępy, aby ciasteczka miały miejsce do wyrośnięcia
- Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 10-15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.
Autor
Lista składników
- Mąka razowa (150 g)
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Płatki owsiane (bezglutenowe) (100 g)
- Masło klarowane ghee (100 g)
- Wiórki kokosowe (50 g)
- Woda (30 ml)
- Syrop klonowy (10 g)
- Soda oczyszczona (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pikantne frytki serowe
Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie paski i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do…
WIĘCEJ >Bakłażan zapiekany z pomidorem, bazylią i serem
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bakłażana i pomidora kroimy w plastry Bazylię drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier układamy plastry bakłażana, na…
WIĘCEJ >Spaghetti Konjac z sosem carbonara
Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę Na…
WIĘCEJ >Smoothie jagodowo – bananowe
Banany, świeże lub mrożone jagody, nasiona chia, miód, (opcjonalnie Macę i Ashwagandhę) miksujemy na gładki krem Przelewamy do miseczki i dekorujemy nasionami chia, nasionami konopi i jagodami Goji
WIĘCEJ >