fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Paluszki chlebowe z ziołami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4336063b-0cac-45df-9b24-7c8520ad228f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Paluszki chlebowe z ziołami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Z kromek odcinamy skórkę
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie przenosimy do miski
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Do miski dodajemy tłuszcz i dokładnie mieszamy
  • Tłuszcz ziołowy rozsmarowujemy dokładnie na każdej kromce chleba, a następnie każdą z nich kroimy na paluszki i układamy na papierze
  • Paluszki posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika na ok. 12-15 minut (pieczemy do momentu, aż będą złote i chrupiące)
  • Przed podaniem przenosimy paluszki na metalowy ruszt na ok. 5 minut, aby ostygły

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia paluszków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Chleb żytni na zakwasie (210 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sezam biały (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Estragon (świeży) (3 g)
  • Majeranek (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Pucharki do deserów

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti z warzyw z łososiem

Łososia kroimy w paseczki Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce W wysokiej patelni…

WIĘCEJ >

Bób z pomidorami i ziołami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę grubo siekamy Bób obieramy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę Dolewamy wino i…

WIĘCEJ >

Kokosanki z kaszy jaglanej

Kaszę gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i kurkumy. Po ugotowaniu dodajemy mielone orzechy, a garnek z kaszą owijamy ręcznikiem i wkładamy w kołdrę albo koc. Po minimum dwóch godzinach kaszę wykładamy na formę, formujemy…

WIĘCEJ >

Karmelizowane cebulki

Cebulki obieramy (końcówki zostawiamy, aby nie rozpadły się podczas gotowania) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulki, dodajemy zieleninę (tymianek) i przyprawy (liść laurowy), mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut Dolewamy bulion i sok z…

WIĘCEJ >