Ziołowe paluszki ziemniaczane
Ziołowe paluszki ziemniaczane
Przygotowanie
- Chili drobno siekamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w słupki o grubości ok. 1 cm i przenosimy do miski
- Do osobnej miski wlewamy tłuszcz, dodajemy chili oraz przyprawy i dokładnie mieszamy
- Tłuszcz wlewamy do miski z ziemniakami i mieszamy, tak aby każdy ziemniak było dokładnie pokryty
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier rozkładamy ziemniaki i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 20 minut
- Po tym czasie posypujemy ziemniaki serem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, obracamy na drugą stronę i również posypujemy serem i czosnkiem, a następnie wkładamy blachę z powrotem do piekarnika na ok. 10-15 minut (pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą chrupiące)
- Ziemniaki nakładamy na talerze i posypujemy dodatkowo serem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak młody (900 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (40 ml)
- Ser Parmezan (35 g)
- Chili (20 g)
- Czosnek (5 g)
- Bazylia suszona (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z wędzonym łososiem, granatem i awokado
Łososia rozdrobnić rękami na małe kawałki, albo pokroić nożem Sałatę poszarpać/porwać rękami Pomidor umyć i pokroić jak kto umie/lubi Paprykę pokroić w kostkę Awokado przekroić na pół i łyżeczką wydłubywać z jednej połówki małe kawałeczki Rzodkiewki umyć…
WIĘCEJ >Rolada z kapusty włoskiej
Liście kapusty włoskiej obgotować w osolonej wodzie. Przygotować farsz. Pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Cebulę i paprykę drobno posiekać. Na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na tej samej…
WIĘCEJ >Makaron „pizzowy”
Cukinię obieramy, a następnie „kroimy” obieraczką, tak aby powstały wstążki Szynkę kroimy w paski (lub kostkę) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy makaron warzywny oraz szynkę i podsmażamy przez ok. 5 minut Dolewamy passatę, mieszamy i…
WIĘCEJ >Kanapka dziecięca – mała sówka
Pieczywo rozkrajamy na pół i z jednej połówki wycinamy głowę sowy Oliwkę kroimy na pół Marchew obieramy i wycinamy kawałki na kształt noska i nóżek Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt sówki, tak jak…
WIĘCEJ >