fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ziołowe paluszki ziemniaczane

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c293be322-1edb-4a26-82be-fecaff62d97a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ziołowe paluszki ziemniaczane

Przygotowanie

  • Chili drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w słupki o grubości ok. 1 cm i przenosimy do miski
  • Do osobnej miski wlewamy tłuszcz, dodajemy chili oraz przyprawy i dokładnie mieszamy
  • Tłuszcz wlewamy do miski z ziemniakami i mieszamy, tak aby każdy ziemniak było dokładnie pokryty
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier rozkładamy ziemniaki i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 20 minut
  • Po tym czasie posypujemy ziemniaki serem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, obracamy na drugą stronę i również posypujemy serem i czosnkiem, a następnie wkładamy blachę z powrotem do piekarnika na ok. 10-15 minut (pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą chrupiące)
  • Ziemniaki nakładamy na talerze i posypujemy dodatkowo serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (900 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (40 ml)
  • Ser Parmezan (35 g)
  • Chili (20 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Bazylia suszona (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z wędzonym łososiem, granatem i awokado

Łososia rozdrobnić rękami na małe kawałki, albo pokroić nożem Sałatę poszarpać/porwać rękami Pomidor umyć i pokroić jak kto umie/lubi Paprykę pokroić w kostkę Awokado przekroić na pół i łyżeczką wydłubywać z jednej połówki małe kawałeczki Rzodkiewki umyć…

WIĘCEJ >

Rolada z kapusty włoskiej

Liście kapusty włoskiej obgotować w osolonej wodzie. Przygotować farsz. Pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Cebulę i paprykę drobno posiekać. Na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na tej samej…

WIĘCEJ >

Makaron „pizzowy”

Cukinię obieramy, a następnie „kroimy” obieraczką, tak aby powstały wstążki Szynkę kroimy w paski (lub kostkę) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy makaron warzywny oraz szynkę i podsmażamy przez ok. 5 minut Dolewamy passatę, mieszamy i…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – mała sówka

Pieczywo rozkrajamy na pół i z jednej połówki wycinamy głowę sowy Oliwkę kroimy na pół Marchew obieramy i wycinamy kawałki na kształt noska i nóżek Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt sówki, tak jak…

WIĘCEJ >