fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ziołowe paluszki ziemniaczane

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-57
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ziołowe paluszki ziemniaczane

Przygotowanie

  • Chili drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w słupki o grubości ok. 1 cm i przenosimy do miski
  • Do osobnej miski wlewamy tłuszcz, dodajemy chili oraz przyprawy i dokładnie mieszamy
  • Tłuszcz wlewamy do miski z ziemniakami i mieszamy, tak aby każdy ziemniak było dokładnie pokryty
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier rozkładamy ziemniaki i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 20 minut
  • Po tym czasie posypujemy ziemniaki serem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, obracamy na drugą stronę i również posypujemy serem i czosnkiem, a następnie wkładamy blachę z powrotem do piekarnika na ok. 10-15 minut (pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą chrupiące)
  • Ziemniaki nakładamy na talerze i posypujemy dodatkowo serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (900 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (40 ml)
  • Ser Parmezan (35 g)
  • Chili (20 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Bazylia suszona (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa szczawiowa z jajem (na wywarze kostnym)

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…

WIĘCEJ >

Papaja

Papaję umyć, przekroić na pół Wydrążyć pestki i obrać Pokroić na mniejsze kawałki

WIĘCEJ >

Daktyle suszone z pestką

Usunąć pestki Zjeść

WIĘCEJ >

Sałatka z wędzonego pstrąga z burakami

Do słoika wlewamy tłuszcz i wodę, dodajemy musztardę i słodzik, zakręcamy słoik i całość dokładnie mieszamy Rybę rwiemy na kawałki Buraki kroimy w pół plastry Do miski wkładamy rukolę, dodajemy sos i mieszamy Następnie przenosimy…

WIĘCEJ >