fbpx
logo
Szukaj
open close

Ziołowe paluszki ziemniaczane

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c293be322-1edb-4a26-82be-fecaff62d97a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ziołowe paluszki ziemniaczane

Przygotowanie

  • Chili drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w słupki o grubości ok. 1 cm i przenosimy do miski
  • Do osobnej miski wlewamy tłuszcz, dodajemy chili oraz przyprawy i dokładnie mieszamy
  • Tłuszcz wlewamy do miski z ziemniakami i mieszamy, tak aby każdy ziemniak było dokładnie pokryty
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier rozkładamy ziemniaki i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 20 minut
  • Po tym czasie posypujemy ziemniaki serem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, obracamy na drugą stronę i również posypujemy serem i czosnkiem, a następnie wkładamy blachę z powrotem do piekarnika na ok. 10-15 minut (pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą chrupiące)
  • Ziemniaki nakładamy na talerze i posypujemy dodatkowo serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (900 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (40 ml)
  • Ser Parmezan (35 g)
  • Chili (20 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Bazylia suszona (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pieczone ziemniaki maślano-koperkowe z fasolką szparagową

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut (na pół miękko) Koper siekamy Ziemniaki odcedzamy, dodajemy (…)

WIĘCEJ >

Ziemniaczki zapiekane w ziołach

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Cebulę obieramy (…)

WIĘCEJ >

Ziemniaczki z grilla

Cebulę obieramy i kroimy w plasterki Ziemniaki obieramy i kroimy na pół lub w ćwiartki W garnku roztapiamy tłuszcz i (…)

WIĘCEJ >

Pieczone ziemniaki z bekonem

Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki Szczypiorek siekamy Ziemniaki dokładnie szorujemy, nakłuwamy widelcem skórkę i wkładamy na ok. 10 (…)

WIĘCEJ >

Ziołowe ziemniaczki z sosem tzatziki

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy wzdłuż (…)

WIĘCEJ >