Chrupiące paluszki czosnkowe
Chrupiące paluszki czosnkowe
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy mąkę (żytnią), dolewamy letnią wodę i dokładnie mieszamy do momentu, aż powstanie miękkie ciasto
- Stolnicę podsypujemy mąką (pszenną), wykładamy na nią powstałe ciasto i zagniatamy przez ok. 5 minut (do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne)
- Miskę smarujemy tłuszczem, wkładamy do niej ciasto, przykrywamy folią i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut (aby ciasto podwoiło swoją objętość)
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Ciasto krótko zagniatamy, tak aby pozbyć się nagromadzonego w nim powietrza
- Następnie dzielimy ciasto na kawałki równej wielkości i rolujemy, tak aby każdy miał ok. 23 cm długości
- Gotowe ciasto kładziemy na blachę i smarujemy odrobiną wody
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z serem
- Dodajemy przyprawy (bazylię) i całość dokładnie mieszamy, a następnie tą mieszanką posypujemy paluszki
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Mąka żytnia (275 g)
- Woda (200 ml)
- Ser Parmezan (45 g)
- Mąka orkiszowa (24 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Bazylia suszona (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ziemniaki z maślanką i szczypiorkiem
Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Szczypiorek drobno siekamy Ziemniaki odcedzamy i z powrotem wrzucamy do garnka Dodajemy maślankę, tłuszcz oraz przeciśnięty przez praskę…
WIĘCEJ >Korzenne bułeczki drożdżowe
Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy, a następnie ściągamy rondel z kuchenki Do miski wsypujemy drożdże, odrobinę mąki (ok. 2 łyżeczki na podstawową ilość porcji) i 1/5 ilości cukru, dolewamy ciepłą wodę (125 ml) i…
WIĘCEJ >Purée z selera i ziemniaków
Selery i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (gotujemy do momentu, aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać) Zieleninę drobno siekamy Selery z ziemniakami odcedzamy,…
WIĘCEJ >Sałatka wiosenna, bazowa
Sałatę podrzeć w palcach Pomidora, ogórka, rzodkiewki pokroić w plastry lub pół-plastry Pokrojone warzywa układamy na sałacie i polewamy sosem
WIĘCEJ >