fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chrupiące paluszki czosnkowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c854f84b4-07e3-4dd5-84b7-7e9f8388925c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chrupiące paluszki czosnkowe

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy mąkę (żytnią), dolewamy letnią wodę i dokładnie mieszamy do momentu, aż powstanie miękkie ciasto
  • Stolnicę podsypujemy mąką (pszenną), wykładamy na nią powstałe ciasto i zagniatamy przez ok. 5 minut (do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne)
  • Miskę smarujemy tłuszczem, wkładamy do niej ciasto, przykrywamy folią i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut (aby ciasto podwoiło swoją objętość)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Ciasto krótko zagniatamy, tak aby pozbyć się nagromadzonego w nim powietrza
  • Następnie dzielimy ciasto na kawałki równej wielkości i rolujemy, tak aby każdy miał ok. 23 cm długości
  • Gotowe ciasto kładziemy na blachę i smarujemy odrobiną wody
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z serem
  • Dodajemy przyprawy (bazylię) i całość dokładnie mieszamy, a następnie tą mieszanką posypujemy paluszki
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka żytnia (275 g)
  • Woda (200 ml)
  • Ser Parmezan (45 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Bazylia suszona (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Piekarnik, Stolnica, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ziemniaki z maślanką i szczypiorkiem

Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Szczypiorek drobno siekamy Ziemniaki odcedzamy i z powrotem wrzucamy do garnka Dodajemy maślankę, tłuszcz oraz przeciśnięty przez praskę…

WIĘCEJ >

Korzenne bułeczki drożdżowe

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy, a następnie ściągamy rondel z kuchenki Do miski wsypujemy drożdże, odrobinę mąki (ok. 2 łyżeczki na podstawową ilość porcji) i 1/5 ilości cukru, dolewamy ciepłą wodę (125 ml) i…

WIĘCEJ >

Purée z selera i ziemniaków

Selery i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (gotujemy do momentu, aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać) Zieleninę drobno siekamy Selery z ziemniakami odcedzamy,…

WIĘCEJ >

Sałatka wiosenna, bazowa

Sałatę podrzeć w palcach Pomidora, ogórka, rzodkiewki pokroić w plastry lub pół-plastry Pokrojone warzywa układamy na sałacie i polewamy sosem 

WIĘCEJ >