fbpx
logo
Szukaj
open close

Chrupiące paluszki czosnkowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c854f84b4-07e3-4dd5-84b7-7e9f8388925c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chrupiące paluszki czosnkowe

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy mąkę (żytnią), dolewamy letnią wodę i dokładnie mieszamy do momentu, aż powstanie miękkie ciasto
  • Stolnicę podsypujemy mąką (pszenną), wykładamy na nią powstałe ciasto i zagniatamy przez ok. 5 minut (do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne)
  • Miskę smarujemy tłuszczem, wkładamy do niej ciasto, przykrywamy folią i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut (aby ciasto podwoiło swoją objętość)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Ciasto krótko zagniatamy, tak aby pozbyć się nagromadzonego w nim powietrza
  • Następnie dzielimy ciasto na kawałki równej wielkości i rolujemy, tak aby każdy miał ok. 23 cm długości
  • Gotowe ciasto kładziemy na blachę i smarujemy odrobiną wody
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z serem
  • Dodajemy przyprawy (bazylię) i całość dokładnie mieszamy, a następnie tą mieszanką posypujemy paluszki
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka żytnia (275 g)
  • Woda (200 ml)
  • Ser Parmezan (45 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Bazylia suszona (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Piekarnik, Stolnica, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Indyk z owocowo-ryżowym nadzieniem

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do miski wkładamy owoce suszone, zalewamy wrzątkiem i moczymy przez ok. 10 minut W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dolewamy wodę i…

WIĘCEJ >

Batat pieczony z ryżem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Batat obieramy i kroimy na pół, a następnie kroimy na skos tworząc kratkę (jak na załączonym obrazku) Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy połówki batatu, skrapiamy…

WIĘCEJ >

Brokuł i kalafior z czosnkiem

Brokuł z kalafiorem dzielimy na różyczki, a łodygi kroimy w plasterki Warzywa gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-8 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Rozgrzewamy patelnię Wrzucamy płatki migdałowe i prażymy przez ok….

WIĘCEJ >

Koktajl brzoskwiniowy

Płuczemy sałatę, brzoskwinie i maliny Brzoskwinie kroimy na pół i wyciągamy pestki Składniki umieszczamy w blenderze Do składników dolewamy 2 szklanki wody Blendujemy

WIĘCEJ >