Papryka faszerowana kaszą bulgur
Papryka faszerowana kaszą bulgur
Przygotowanie
- Papryki kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- W garnku zagotowujemy bulion
- Do wrzącego bulionu wkładamy kaszę i gotujemy przez ok. 10 minut, po czym odcedzamy
- Grzyby dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki
- Rozgrzewamy patelnię
- Na rozgrzaną patelnię wsypujemy orzeszki i prażymy przez ok. 1-2 minuty (do momentu, aż się zarumienią)
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Dodajemy mięso i przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż mięso się zarumieni)
- Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy
- Połówki papryk napełniamy farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy wodą
- Naczynie żaroodporne przykrywamy papierem i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z papryką.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (1000 ml)
- Papryka czerwona (920 g)
- Pieczarka (świeża) (200 g)
- Wołowina mięso mielone (200 g)
- Bulgur (120 g)
- Cebula (105 g)
- Sok z cytryny (bio) (36 ml)
- Orzechy piniowe (15 g)
- Przecier pomidorowy (15 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Oregano suszone (0.5 g)
- Cynamon mielony (0.5 g)
- Kmin rzymski (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.