fbpx
logo
Szukaj
open close

Papryka nadziewana ryżem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c778a5947-919e-4f36-a286-c6cfec6314e6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Papryka nadziewana ryżem

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wsypujemy orzechy i smażymy przez ok. 2-4 minuty (do momentu, aż zrobią się złote)
  • Dodajemy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy ryż i rodzynki, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut (do miękkości ryżu)
  • Zawartość rondla przenosimy do miski, dodajemy zieleninę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Z papryk odcinamy „czapeczki”, czyli plastry o grubości ok. 1 cm, a z wnętrza wydrążamy gniazda nasienne
  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Do wrzącej wody wkładamy papryki i czapeczki na ok. 2 minuty
  • Następnie wyciągamy z rondla papryki z czapeczkami i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, do środka nakładamy ryż i przykrywamy czapeczkami
  • Papryki skrapiamy tłuszczem, a do naczynia wlewamy wrzątek
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia nadziewanych papryk.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Papryka czerwona (920 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Ryż basmati (150 g)
  • Woda (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Rodzynki (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Orzechy piniowe (30 g)
  • Mięta (świeża) (9 g)
  • Koper (świeży) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Papryka faszerowana sarną

Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski Następnie dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i (…)

WIĘCEJ >

Papryki faszerowane mięsem i fetą

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Papryki dokładnie myjemy, odcinamy „czapeczki”, czyli plastry (…)

WIĘCEJ >

Papryka nadziewana komosą ryżową z fetą i papryką

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Gotujemy komosę ryżową Myjemy paprykę i cukinię Rozgrzewamy masło ghee na patelni Pokrojoną cukinię wrzucamy na (…)

WIĘCEJ >

Papryki nadziewane pęczakiem

Paprykę kroimy na dwie równe części i starannie usuwamy pestki. Kaszę pęczak gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Marchew, (…)

WIĘCEJ >

Papryka faszerowana wołowiną

Z każdej papryki odcinamy „czapeczkę”, czyli czubek z ogonkiem Wydłubujemy gniazda nasienne i wyrzucamy je Marchew, pietruszkę obieramy i ścieramy (…)

WIĘCEJ >