fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Papryka nadziewana ryżem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c778a5947-919e-4f36-a286-c6cfec6314e6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Papryka nadziewana ryżem

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wsypujemy orzechy i smażymy przez ok. 2-4 minuty (do momentu, aż zrobią się złote)
  • Dodajemy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy ryż i rodzynki, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut (do miękkości ryżu)
  • Zawartość rondla przenosimy do miski, dodajemy zieleninę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Z papryk odcinamy „czapeczki”, czyli plastry o grubości ok. 1 cm, a z wnętrza wydrążamy gniazda nasienne
  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Do wrzącej wody wkładamy papryki i czapeczki na ok. 2 minuty
  • Następnie wyciągamy z rondla papryki z czapeczkami i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, do środka nakładamy ryż i przykrywamy czapeczkami
  • Papryki skrapiamy tłuszczem, a do naczynia wlewamy wrzątek
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia nadziewanych papryk.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Papryka czerwona (920 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Ryż basmati (150 g)
  • Woda (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Rodzynki (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Orzechy piniowe (30 g)
  • Mięta (świeża) (9 g)
  • Koper (świeży) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zielony shake z siemieniem lnianym

Mango, awokado orana banana obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji

WIĘCEJ >

Topinambur z grzybami

Cebulę i grzyby kroimy w kostkę Czosnek przeciskamy przez praskę Topinambur obieramy i kroimy w kostkę Podsmażamy cebulę z czosnkiem, po czym dodajemy pokrojone grzyby Podsmażamy przez kilka minut, a następnie dodajemy topinambur Przyprawiamy solą…

WIĘCEJ >

Twarożek ze słonecznika

Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3 – 4 min…

WIĘCEJ >

Risotto z wędzonym kurczakiem

Cebulę obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Zieleninę drobno siekamy Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Bulion wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę…

WIĘCEJ >