Papryka nadziewana ryżem
Papryka nadziewana ryżem
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wsypujemy orzechy i smażymy przez ok. 2-4 minuty (do momentu, aż zrobią się złote)
- Dodajemy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy ryż i rodzynki, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Dolewamy bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut (do miękkości ryżu)
- Zawartość rondla przenosimy do miski, dodajemy zieleninę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Z papryk odcinamy „czapeczki”, czyli plastry o grubości ok. 1 cm, a z wnętrza wydrążamy gniazda nasienne
- W rondlu zagotowujemy wodę
- Do wrzącej wody wkładamy papryki i czapeczki na ok. 2 minuty
- Następnie wyciągamy z rondla papryki z czapeczkami i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym
- Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, do środka nakładamy ryż i przykrywamy czapeczkami
- Papryki skrapiamy tłuszczem, a do naczynia wlewamy wrzątek
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia nadziewanych papryk.
Autor
Lista składników
- Papryka czerwona (920 g)
- Bulion mięsny (500 ml)
- Ryż basmati (150 g)
- Woda (125 ml)
- Cebula (105 g)
- Rodzynki (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Orzechy piniowe (30 g)
- Mięta (świeża) (9 g)
- Koper (świeży) (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Papryka faszerowana sarną
Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski Następnie dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Z papryki odcinamy czapeczkę, czyli plaster…
WIĘCEJ >Papryki faszerowane mięsem i fetą
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Papryki dokładnie myjemy, odcinamy „czapeczki”, czyli plastry od strony ogonka o grubości ok. 0,5-1 cm i wydrążamy gniazda nasienne Wszystkie papryki przyprawiamy…
WIĘCEJ >Papryka nadziewana komosą ryżową z fetą i papryką
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Gotujemy komosę ryżową Myjemy paprykę i cukinię Rozgrzewamy masło ghee na patelni Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię i podsmażamy 3 minuty Dodajemy ugotowaną komosę ryżową, przyprawiamy solą i pieprzem Odcinamy górną…
WIĘCEJ >Papryki nadziewane pęczakiem
Paprykę kroimy na dwie równe części i starannie usuwamy pestki. Kaszę pęczak gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Marchew, pietruszkę i pora kroimy, gotujemy w wodzie około 15 minut, a następnie kroimy bardzo drobno….
WIĘCEJ >