fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Papryka nadziewana ryżem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-301
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Papryka nadziewana ryżem

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wsypujemy orzechy i smażymy przez ok. 2-4 minuty (do momentu, aż zrobią się złote)
  • Dodajemy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy ryż i rodzynki, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut (do miękkości ryżu)
  • Zawartość rondla przenosimy do miski, dodajemy zieleninę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Z papryk odcinamy „czapeczki”, czyli plastry o grubości ok. 1 cm, a z wnętrza wydrążamy gniazda nasienne
  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Do wrzącej wody wkładamy papryki i czapeczki na ok. 2 minuty
  • Następnie wyciągamy z rondla papryki z czapeczkami i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, do środka nakładamy ryż i przykrywamy czapeczkami
  • Papryki skrapiamy tłuszczem, a do naczynia wlewamy wrzątek
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia nadziewanych papryk.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Papryka czerwona (920 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Ryż basmati (150 g)
  • Woda (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Rodzynki (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Orzechy piniowe (30 g)
  • Mięta (świeża) (9 g)
  • Koper (świeży) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosanka z mlekiem roślinnym, jabłkiem i rodzynkami

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Jabłko ścieramy na grubych oczkach Komosankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko, cynamon…

WIĘCEJ >

Jajka w szynce na sałacie

Kapustę pekińską kroimy cienko nożem w paski Sałatę rwiemy w palcach Pomidora kroimy w cząstki Ogórka kroimy w plastry a następnie na pół plastry Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach Sałatę, kapustę…

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa (na wywarze kostnym)

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >

Pieczony kurczak z warzywami

Paprykę kroimy w drobną kostkę (gniazdo nasienne usuwamy) Chili drobno siekamy Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wlewamy pomidory, dodajemy paprykę, chili, czosnek…

WIĘCEJ >