fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Papryki faszerowane mięsem i fetą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c05b6720b-cd7c-4e04-a629-3d18674b5a2a
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Papryki faszerowane mięsem i fetą

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Papryki dokładnie myjemy, odcinamy „czapeczki”, czyli plastry od strony ogonka o grubości ok. 0,5-1 cm i wydrążamy gniazda nasienne
  • Wszystkie papryki przyprawiamy w środku
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie przenosimy do miski
  • Do miski z czosnkiem dodajemy mięso, ugotowany ryż, podsmażoną cebulę, pokruszony ser, posiekaną zieleninę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
  • Papryki nadziewamy przygotowanym farszem, przykrywamy czapeczkami, układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy tłuszczem
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 45-50 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia faszerowanych papryk.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Papryka czerwona (920 g)
  • Wieprzowina mięso mielone (350 g)
  • Ser feta (120 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pomidorowa wołowina z cukinią

Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa Na patelni podgrzewamy pół szklanki wody. Wrzucamy mięso z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Gdy mięso zmieni już lekko kolor, zalewamy je passatą pomidorową i…

WIĘCEJ >

Brzydka pasta z soczewicy

Soczewicę gotujemy do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy lub dusimy w bulionie albo w rozdrobnionym pomidorze. Mieszamy soczewicę wraz z cebulą i przyprawami oraz dodatkiem oliwy z oliwek. Można do…

WIĘCEJ >

Wegański rosół

Obieramy warzywa. Nastawiamy wodę, dodajemy nieco soli, ale jeszcze nie całość. Dodajemy także 2-3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Warzywa i imbir kroimy na mniej więcej jednakowej wielkości kawałki, najlepiej plasterki. Wrzucamy je…

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z wędzoną makrelą i warzywami duszonymi w mleku kokosowym

Makrelę obieramy ze skóry i ości, rozdrabniamy palcami na kawałki i przekładamy do miseczki Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę…

WIĘCEJ >